Ordin Ministerului Sanatatii Publice nr. 1587/2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii publice si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 522/236/2008 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 682 din 06.10.2008.
Nr. 1.587/573
Ministerul Sanatatii Publice
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate
Avand in vedere Referatul de aprobare nr. E.N. 9.764 din 19 septembrie 2008 al Ministerului Sanatatii Publice si nr. D.G. 2.237 din 19 august 2008 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
in temeiul prevederilor:
- Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Hotararii Guvernului nr. 324/2008 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Hotararii Guvernului nr. 972/2006 pentru aprobarea Statutului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul sanatatii publice si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate emit urmatorul ordin:
Art. I. - Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii publice si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 522/236/2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 257 si 257 bis din 1 aprilie 2008, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. In anexa nr. 7, la capitolul III, in tabelul de la punctul 1, pozitia 9.12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
2. In anexa nr. 16, la capitolul I litera B, punctul 1.2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"1.2. caz rezolvat pentru situatiile care nu necesita spitalizare continua, altele decat cele prevazute la pct. 1.1, si pentru care serviciile sunt acordate de catre medicii din unitatile sanitare cu paturi in cadrul programului normal de lucru, inclusiv evaluarea bolilor cronice pentru care monitorizarea terapiei se face prin comisiile organizate la nivelul caselor de asigurari de sanatate in acest scop; tariful pe caz rezolvat este cel negociat de casele de asigurari de sanatate cu unitatile spitalicesti."
3. In anexa nr. 17, la articolul 5, ultimul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Cheltuielile ocazionate de activitatile desfasurate in camera de garda, respectiv in structuri care functioneaza drept camera de garda, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, din cadrul spitalelor sunt cuprinse in structura tarifului pe caz rezolvat."
4. In anexa nr. 17, dupa articolul 11 se introduce un nou articol, articolul 11
1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 11
1. - (1) Spitalele sunt obligate sa suporte pentru asiguratii internati in regim de spitalizare continua si in regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare si investigatii paraclinice.
(2) In situatia in care asiguratii, pe perioada internarii in spital, in baza unor documente medicale intocmite de medicul curant din sectia in care acestia sunt internati si avizate de seful de sectie si managerul spitalului, suporta cheltuieli cu medicamente, materiale sanitare si investigatii paraclinice la care ar fi fost indreptatiti fara contributie personala, in conditiile prezentului contract-cadru, spitalele ramburseaza contravaloarea acestor cheltuieli la cererea asiguratilor.
(3) Rambursarea cheltuielilor prevazute la alin. (2) reprezinta o obligatie exclusiva a spitalelor si se realizeaza numai din veniturile acestora, pe baza unei metodologii proprii."
5. In tabelul din anexa nr. 17a), pozitia 197 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
6. In tabelul din anexa nr. 17a), dupa pozitia 197 se introduce o noua pozitie, pozitia 197 bis, cu urmatorul cuprins:
\
7. In anexa nr. 21, la capitolul I litera C, punctul III. 16 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"16. La externare, bolnavii cu fracturi ale membrelor inferioare imobilizate in aparate gipsate, ale centurii pelviene, coloanei vertebrale, bolnavii cu deficit motor neurologic major si care necesita transport la externare, nefiind transportabili cu mijloace de transport conventionale, pot fi transportati, inclusiv in alt judet, cu avizul casei de asigurari de sanatate cu care furnizorul de servicii de transport sanitar a incheiat contract; transportul poate fi realizat fie de furnizorul de servicii de transport aflat in relatii contractuale cu aceeasi casa de asigurari de sanatate cu care unitatea sanitara din care se externeaza pacientul are incheiat contract de furnizare de servicii medicale, fie de furnizorul de servicii de transport aflat in relatii contractuale cu casa de asigurari de sanatate in a carei raza teritoriala se afla domiciliul pacientului externat, cu respectarea prevederilor anterioare."
8. In anexa nr. 22, articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Suma contractata de catre casele de asigurari de sanatate cu unitatile medicale specializate publice autorizate si evaluate reprezinta bugetul global si se stabileste astfel:
a) pentru serviciile de transport cu autovehicule, suma contractata este egala cu numarul de kilometri echivalenti (dus-intors) pentru mediul urban si numarul de kilometri efectiv realizati pentru mediul rural, estimati a fi parcursi, inmultit cu tariful pe kilometru parcurs negociat intre furnizori si casele de asigurari de sanatate. Acest tarif se stabileste in limita tarifului maxim decontat de casele de asigurari de sanatate prevazut la art. 7, astfel incat la unitatile la care se inregistreaza timpi de asteptare mai ridicati, respectiv distante parcurse mai mici, sa se acorde tarife pe kilometru spre limita maxima, in vederea acoperirii cheltuielilor aferente timpului de asteptare.
Pentru serviciile de transport aerian si pe apa, suma contractata se calculeaza pe baza numarului de ore de zbor, respectiv a numarului de mile marine estimat, inmultit cu tariful negociat pe ora de zbor, respectiv pe mila marina;
b) pentru serviciile medicale de urgenta - solicitari, suma contractata este egala cu numarul de solicitari estimate inmultit cu tariful pe solicitare.
Tariful pe solicitare pentru serviciile efectuate cu mijloace de interventie/transport aerian si mijloace de interventie/transport pe apa se negociaza intre casele de asigurari de sanatate si furnizori, avandu-se in vedere toate cheltuielile necesare acordarii serviciilor medicale, cu exceptia celor aferente medicamentelor si materialelor sanitare necesare interventiilor de urgenta, precum si a celor aferente mijlocului de transport (cheltuieli de personal pentru conducatorul mijlocului de transport, combustibil, cheltuieli pentru intretinerea si repararea mijlocului de transport). La negocierea tarifului pe solicitare, pentru acoperirea cheltuielilor aferente timpului de asteptare, casele de asigurari de sanatate vor avea in vedere si frecventa solicitarilor.
Tariful pe solicitare se poate renegocia trimestrial in raport cu evaluarea trimestriala a indicatorilor efectiv realizati, in limita sumelor aprobate pentru aceasta destinatie.
Tariful pe solicitare pentru serviciile efectuate, pe fiecare tip de autovehicul prevazut la art. 6, se negociaza intre casele de asigurari de sanatate si furnizori, avandu-se in vedere toate cheltuielile necesare acordarii serviciilor medicale, cu exceptia celor aferente medicamentelor si materialelor sanitare necesare interventiilor de urgenta, precum si a celor aferente mijlocului de transport (cheltuieli de personal pentru conducatorul mijlocului de transport, combustibil, cheltuieli pentru intretinerea si repararea mijlocului de transport).
Tariful pe solicitare negociat va avea in vedere si frecventa solicitarilor, pentru acoperirea cheltuielilor aferente timpului de asteptare. Tariful pe solicitare se poate renegocia trimestrial in raport cu evaluarea trimestriala a indicatorilor efectiv realizati, in limita sumelor aprobate pentru aceasta destinatie;
c) pentru efectuarea activitatii de consultatii de urgenta la domiciliu si a unor servicii de transport suma contractata se stabileste astfel:
1. pentru consultatiile de urgenta la domiciliu - solicitari, suma contractata este egala cu numarul de solicitari estimate inmultit cu tariful pe solicitare.
Tariful pe solicitare pentru consultatiile de urgenta la domiciliu se negociaza intre casele de asigurari de sanatate si furnizori, avandu-se in vedere toate cheltuielile necesare acordarii serviciilor medicale, cu exceptia celor aferente medicamentelor si materialelor sanitare necesare interventiilor de urgenta, precum si a celor aferente mijlocului de transport (cheltuieli de personal pentru conducatorul mijlocului de transport, combustibil, cheltuieli pentru intretinerea si repararea mijlocului de transport) si a cheltuielilor de personal aferente medicului, in situatia in care consultatia de urgenta la domiciliu se acorda de catre medicul din centrul de permanenta. Tariful pe solicitare se poate renegocia trimestrial in raport cu evaluarea trimestriala a indicatorilor efectiv realizati, in limita sumelor aprobate pentru aceasta destinatie;
2. pentru serviciile de transport suma contractata este egala cu numarul de kilometri echivalenti (dus-intors) pentru mediul urban si numarul de kilometri efectiv realizati pentru mediul rural, estimati a fi parcursi, inmultit cu tariful pe kilometru parcurs negociat intre furnizori si casele de asigurari de sanatate. Acest tarif se stabileste in limita tarifului maximal decontat de casele de asigurari de sanatate prevazut la art. 7, astfel incat la unitatile la care se inregistreaza timpi de asteptare mai ridicati, respectiv distante parcurse mai mici, sa se acorde tarife pe kilometru spre limita maxima, pentru acoperirea cheltuielilor aferente timpului de asteptare.
(2) Suma contractata de casele de asigurari de sanatate cu unitatile specializate autorizate si evaluate pentru efectuarea activitatii de consultatii de urgenta la domiciliu si a unor servicii de transport se stabileste astfel:
a) pentru consultatiile de urgenta la domiciliu - solicitari, suma contractata este egala cu numarul de solicitari estimate inmultit cu tariful pe solicitare.
Tariful pe solicitare pentru consultatiile de urgenta la domiciliu se negociaza intre casele de asigurari de sanatate si furnizori, avandu-se in vedere toate cheltuielile necesare acordarii serviciilor medicale, cu exceptia celor aferente mijlocului de transport (cheltuieli de personal pentru conducatorul mijlocului de transport, combustibil, cheltuieli pentru intretinerea si repararea mijlocului de transport) si a cheltuielilor de personal aferente medicului, in situatia in care consultatia de urgenta la domiciliu se acorda de catre medicul din centrul de permanenta. Tariful pe solicitare se poate renegocia trimestrial in raport cu evaluarea trimestriala a indicatorilor efectiv realizati, in limita sumelor aprobate pentru aceasta destinatie;
b) pentru serviciile de transport suma contractata este egala cu numarul de kilometri echivalenti (dus-intors) pentru mediul urban si numarul de kilometri efectiv realizati pentru mediul rural, estimati a fi parcursi, inmultit cu tariful pe kilometru parcurs negociat intre furnizori si casele de asigurari de sanatate. Acest tarif se stabileste in limita tarifului maximal decontat de casele de asigurari de sanatate prevazut la art. 7, astfel incat la unitatile la care se inregistreaza timpi de asteptare mai ridicati, respectiv distante parcurse mai mici, sa se acorde tarife pe kilometru spre limita maxima, pentru acoperirea cheltuielilor aferente timpului de asteptare."
9. Titlul anexei nr. 30 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"MODUL DE PRESCRIERE, ELIBERARE SI DECONTARE a medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul
ambulatoriu, precum si a unor materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ"
10. In anexa nr. 30, la articolul 1 alineatul (2), al cincilea, al saselea si al saptelea paragraf se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Medicii din unitatile si compartimentele de primire a urgentelor din cadrul spitalelor ce sunt finantate din bugetul de stat pot prescrie medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu numai pentru afectiuni acute, pentru maximum 3 zile.
Medicii care isi desfasoara activitatea in dispensare TBC, laboratoare de sanatate mintala, respectiv centre de sanatate mintala si stationar de zi, cabinete de planificare familiala, cabinete medicale de boli infectioase, care se afla in structura spitalului ca unitati fara personalitate juridica, pot prescrie medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, corespunzator DCI-urilor prevazute in Hotararea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Casele de asigurari de sanatate incheie conventii cu medicii/medicii dentisti din cabinetele scolare si studentesti, medicii din caminele de batrani, medicii din institutiile aflate in coordonarea Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, cu unitatile sanitare pentru medicii care isi desfasoara activitatea in dispensare TBC, laboratoare de sanatate mintala, respectiv centre de sanatate mintala si stationar de zi, cabinete de planificare familiala, cabinete medicale de boli infectioase, care se afla in structura spitalului ca unitati fara personalitate juridica, si cu medicii din unitatile si compartimentele de primire a urgentelor din cadrul spitalelor ce sunt finantate din bugetul de stat, in vederea recunoasterii prescriptiilor medicale pentru medicamente cu si fara contributie personala eliberate de catre acestia. Modelul conventiei este cel prevazut in anexa nr. 36 la ordin."
11. In anexa nr. 30, la articolul 5, al doilea paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Prescrierea medicamentelor antidiabetice orale de catre medicii de familie si medicii desemnati se face numai daca in scrisoarea medicala este prevazut numarul de inregistrare al asiguratului, cu care acesta este luat in evidenta la nivelul unitatii judetene de diabet zaharat, in conformitate cu tratamentul prescris de medicul specialist si evidentiat in scrisoarea medicala. Medicii din spitale au dreptul de a prescrie asiguratilor, la externare, medicamente in limita specialitatii si a consultatiilor interdisciplinare evidentiate in foaia de observatie."
12. In anexa nr. 30, articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6. - Prescriptiile medicale pe baza carora se elibereaza medicamentele cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si unele materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ constituie documente financiar-contabile, conform carora se intocmesc borderourile centralizatoare."
#PAGEBREAK#
13. In anexa nr. 30, articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Eliberarea medicamentelor si a materialelor sanitare se face de catre farmacie, indiferent de casa de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta asiguratul, in conditiile in care farmacia respectiva are contract cu casa de asigurari de sanatate cu care se afla in contract medicul prescriptor. Primitorul semneaza de primirea medicamentelor si a materialelor sanitare pe prescriptia medicala, pe care se mentioneaza numele, prenumele, adresa completa, seria si numarul actului de identitate al acestuia, codul numeric personal - CNP, data eliberarii.
(2) In situatia in care primitorul renunta la anumite medicamente si/sau materiale sanitare cuprinse in prescriptia medicala, acestea se anuleaza, nefiind permisa eliberarea altor medicamente/materiale sanitare din farmacie in cadrul sumei respective.
Furnizorii de medicamente pot inlocui medicamentele prescrise de medic in situatiile prevazute la art. 95 lit. t) din Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 324/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) bolnavul este de acord cu inlocuirea medicamentelor prescrise de catre medic si acest consimtamant informat este acordat in scris medicului, care il anexeaza la fisa medicala a bolnavului respectiv;
b) medicul consemneaza pe prescriptia medicala urmatoarea mentiune: Bolnavul este de acord cu inlocuirea medicamentelor de catre farmacist.
(3) Inscrierea preturilor de vanzare cu amanuntul se face de catre farmacist numai pentru medicamentele si materialele sanitare eliberate, pe toate exemplarele prescriptiei medicale.
(4) Farmacistul noteaza preturile de vanzare cu amanuntul, sumele aferente ce urmeaza sa fie decontate de casele de asigurari de sanatate pentru fiecare medicament si sumele ce reprezinta contributia personala a asiguratului, pe care le totalizeaza, precum si preturile de vanzare cu amanuntul si sumele aferente ce urmeaza sa fie decontate de casele de asigurari de sanatate pentru materialele sanitare.
(5) Farmacia are dreptul sa incaseze de la asigurati contributia personala reprezentand diferenta dintre pretul de vanzare cu amanuntul si suma corespunzatoare aplicarii procentului de compensare a medicamentelor corespunzatoare DCI-urilor prevazute in sublistele A si B asupra pretului de referinta, respectiv diferenta dintre pretul de vanzare cu amanuntul si pretul de referinta/pretul de decontare al medicamentelor decontate de casele de asigurari de sanatate, cu exceptia medicamentelor si materialelor sanitare acordate in cadrul programelor nationale de sanatate pentru care sunt stabilite preturi de decontare."
14. In anexa nr. 30, la articolul 10 alineatul (1), al doilea si al treilea paragraf se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Farmaciile intocmesc cate un borderou centralizator distinct pentru: medicamentele antidiabetice orale; medicamentele antidiabetice de tipul insulinelor si testele de automonitorizare pentru bolnavii diabetici; medicamentele antidiabetice orale si de tipul insulinelor si testele de automonitorizare pentru tratamentul mixt al bolnavilor diabetici; medicamentele pentru tratamentul starii posttransplant; medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice; medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al persoanelor cu infectie HIV/SIDA; materialele sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate; medicamentele corespunzatoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidoza, epidermoliza buloasa si scleroza laterala amiotrofica din cadrul Programului national de hemofilie, talasemie si alte boli rare, - acordate in tratamentul bolnavilor cuprinsi in programul national cu scop curativ -, si pentru medicamentele corespunzatoare DCI-urilor aferente grupei/grupelor de boli cronice pentru care aprobarea se da de comisia/comisiile constituita/constituite in acest sens la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, conform Hotararii Guvernului nr. 720/2008. Casele de asigurari de sanatate au obligatia sa tina evidente distincte pentru sumele decontate reprezentand contravaloarea: medicamentelor antidiabetice orale; pentru medicamentele antidiabetice de tipul insulinelor si testelor de automonitorizare pentru bolnavii diabetici; pentru medicamentele antidiabetice orale si de tipul insulinelor si testele de automonitorizare pentru tratamentul mixt al bolnavilor diabetici; pentru medicamentele pentru tratamentul starii posttransplant; pentru medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice; pentru medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al persoanelor cu infectie HIV/SIDA; pentru materialele sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate; pentru medicamentele corespunzatoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidoza, epidermoliza buloasa si scleroza laterala amiotrofica din cadrul Programului national de hemofilie, talasemie si alte boli rare, acordate in tratamentul bolnavilor cuprinsi in programul national cu scop curativ."
15. In anexa nr. 30, la articolul 10, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Borderourile se intocmesc in doua exemplare, specificandu-se suma ce urmeaza sa fie incasata de la casele de asigurari de sanatate. Pe baza borderourilor centralizatoare, farmaciile vor intocmi facturi cu sumele totale ce urmeaza sa fie decontate de casele de asigurari de sanatate, evidentiate distinct pentru medicamente si pentru materiale sanitare."
16. In anexa nr. 30, la articolul 11 punctul 1, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"c) eliberarea medicamentelor corespunzatoare DCI-urilor aferente urmatoarelor grupe de boli cronice: bolile psihice - G15*), demente - G16*), bolnavi cu proceduri interventionale percutane numai dupa implantarea unei proteze endovasculare - stent - G3*), leucemii, limfoame, aplazie medulara, gamapatii monoclonale maligne, mieloproliferari cronice si tumori maligne, sindroame mielodisplazice - G10*) se face prin acele farmacii selectionate ca urmare a negocierii adaosului comercial.
Adaosul comercial acceptat de casele de asigurari de sanatate in negocierea cu farmaciile este egal cu adaosul comercial ofertat cel mai mic si este egal pentru toate grupele de boli cronice, distinct pe mediul urban si rural.
Suma aferenta contravalorii medicamentelor se repartizeaza, conform prevederilor lit. a) si b), farmaciilor selectionate;"
17. In anexa nr. 30, la articolul 11 punctul 2, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"2. a) Eliberarea medicamentelor corespunzatoare DCI-urilor, pentru care aprobarea se da de comisiile constituite in acest sens la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prescrise in cadrul tratamentului urmatoarelor grupe de boli cronice: hepatita cronica de etiologie virala B, C si D - G4*), ciroza hepatica - G7*), boala cronica inflamatorie intestinala - G31a, poliartrita reumatoida - G31b, atropatie psoriazica - G31c, spondilita anchilozanta - G31d, artrita juvenila - G31e, psoriazis cronic sever (placi) - G31f, tumori hipofizare cu expansiune supraselara si tumori neuroendocrine - G22*), boala Gaucher - G29*), DCI-uri nominalizate in Hotararea Guvernului nr. 720/2008, se face prin acele farmacii aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate si selectionate ca urmare a negocierii adaosului comercial pentru medicamentele necesare in tratamentul acestor boli.
Casele de asigurari de sanatate incheie acte aditionale cu farmaciile selectionate cu care au negociat adaosul comercial cel mai mic si distinct pentru fiecare grupa de boli cronice, distinct pe mediul urban si rural.
Valoarea actului aditional este orientativa si se repartizeaza in mod egal la toate farmaciile selectionate in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie la nivelul casei de asigurari de sanatate. Actul aditional se adapteaza dupa modelul de contract de furnizare de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu in cadrul sistemului de asigurari de sanatate si valoarea orientativa a acestuia nu intra in valoarea totala de contract a farmaciei."
18. Prevederea de la *) din subsolul anexei nr. 30 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"*) Grupele de boli cronice sunt cele stabilite potrivit Hotararii Guvernului nr. 720/2008."
19. In anexa nr. 30, la articolul 11, punctul 4 va avea urmatorul cuprins:
"4. Eliberarea medicamentelor antidiabetice orale, medicamentelor antidiabetice de tipul insulinelor pentru bolnavii diabetici, medicamentelor pentru tratamentul starii posttransplant, medicamentelor specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice, medicamentelor specifice pentru tratamentul ambulatoriu al persoanelor cu infectie HIV/SIDA, medicamentelor corespunzatoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidoza, epidermoliza buloasa si scleroza laterala amiotrofica din cadrul Programului national de hemofilie, talasemie si alte boli rare, materialelor sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate, acordate in tratamentul bolnavilor cuprinsi in programul national cu scop curativ, se face prin farmaciile care intra in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate si incheie in acest sens acte aditionale distincte la contractul de furnizare de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Farmaciile incheie acte aditionale pentru eliberarea medicamentelor antidiabetice orale si/sau a medicamentelor antidiabetice de tipul insulinelor si a materialelor sanitare pentru bolnavii diabetici si/sau a medicamentelor pentru tratamentul starii posttransplant si/sau a medicamentelor specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice si/sau a medicamentelor specifice pentru tratamentul ambulatoriu al persoanelor cu infectie HIV/SIDA si/sau a medicamentelor corespunzatoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidoza, epidermoliza buloasa si scleroza laterala amiotrofica din cadrul Programului national de hemofilie, talasemie si alte boli rare si/sau a materialelor sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate, acordate in tratamentul bolnavilor cuprinsi in programul national cu scop curativ.
Sumele aprobate la nivelul casei de asigurari de sanatate cu aceasta destinatie se repartizeaza in mod egal la farmacii, stabilindu-se in acest sens o valoare orientativa a actelor aditionale.
Actele aditionale se adapteaza dupa modelul de contract de furnizare de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si a unor materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si valoarea orientativa a acestora nu intra in valoarea totala de contract a farmaciei."
20. In anexa nr. 30, la articolul 13, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Pentru farmaciile care intra in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate pe parcursul anului, stabilirea valorii contractate pentru eliberarea medicamentelor corespunzatoare DCI-urilor aferente urmatoarelor grupe de boli cronice: bolile psihice - G15*), demente - G16*), bolnavi cu proceduri interventionale percutane numai dupa implantarea unei proteze endovasculare - stent -G3*), leucemii, limfoame, aplazie medulara, gamapatii monoclonale maligne, mieloproliferari cronice si tumori maligne, sindroame mielodisplazice - G10*) se face similar prevederilor alin. (2), cu conditia acceptarii adaosului comercial negociat initial de casele de asigurari de sanatate cu farmaciile selectionate."
21. In anexa nr. 30, articolul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Casele de asigurari de sanatate deconteaza farmaciilor medicamentele antidiabetice orale, medicamentele antidiabetice de tipul insulinelor si testele de automonitorizare pentru bolnavii diabetici, medicamentele antidiabetice orale si de tipul insulinelor si testele de automonitorizare pentru tratamentul mixt al bolnavilor diabetici, medicamentele pentru tratamentul starii posttransplant, medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice si medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al persoanelor cu infectie HIV/SIDA, materialele sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate, medicamentele corespunzatoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidoza, epidermoliza buloasa si scleroza laterala amiotrofica din cadrul Programului national de hemofilie, talasemie si alte boli rare, acordate in tratamentul bolnavilor cuprinsi in programul national cu scop curativ, eliberate la nivelul realizat, modificandu-se in mod corespunzator valoarea actelor aditionale, cu incadrarea in fondul aprobat la nivelul caselor de asigurari de sanatate pentru subprogramele respective.
(2) Casele de asigurari de sanatate deconteaza farmaciilor medicamentele corespunzatoare DCI-urilor pentru care aprobarea se da de comisiile constituite in acest sens la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prevazute la grupele de boli cronice hepatita cronica de etiologie virala B, C si D - G4*), ciroza hepatica - G7*), boala cronica inflamatorie intestinala - G 31 a, poliatrita reumatoida - G 31 b, atropatie psoriazica - G31 c, spondilita anchilozanta - G 31d, artrita juvenila - G31 e, psoriazis cronic sever (placi) - G31 f, tumori hipofizare cu expansiune supraselara si tumori neuroendocrine - G22*), boala Gaucher - G29*), eliberate la nivelul realizat, modificandu-se in mod corespunzator valoarea actelor aditionale, cu incadrarea in sumele aprobate cu aceasta destinatie la nivelul caselor de asigurari de sanatate."
22. In anexa nr. 30, la articolul 15, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 15. - (1) In vederea decontarii medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si a unor materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, farmaciile inainteaza caselor de asigurari de sanatate, in primele 15 zile calendaristice ale lunii urmatoare celei pentru care s-au eliberat medicamentele si/sau materialele sanitare, urmatoarele acte in original: factura, borderourile centralizatoare, prescriptiile medicale, cu inscrierea numarului de ordine al bonului fiscal si a datei de emitere a acesteia."
23. In anexa nr. 30, la articolul 17, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Farmaciile vor elibera medicamentele in conditiile prevazute la alin. (1), indiferent de data la care a fost completata prescriptia medicala de catre medic, cu respectarea prevederilor art. 2 alin. (4)."
24. In anexa nr. 30, la articolul 19, prima teza se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 19. - La nivelul caselor de asigurari de sanatate vor functiona comisii pentru fiecare grupa de boala cronica prevazuta potrivit Hotararii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale ale medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate."
25. In anexa nr. 30, la articolul 20, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Decontarea contravalorii medicamentelor si materialelor sanitare pentru care se fac transferuri din bugetul Ministerului Sanatatii Publice in bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se face pana la 30 de zile calendaristice de la data depunerii facturii de catre farmacie la casa de asigurari de sanatate."
26. Titlul anexei nr. 31 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"CONTRACT de furnizare de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si a unor materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, in cadrul sistemului de asigurari de sanatate"
27. In anexa nr. 31, articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 1. - Obiectul prezentului contract il constituie furnizarea de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si a unor materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, conform reglementarilor legale in vigoare."
28. In anexa nr. 31, articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2. - Furnizarea medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si a materialor sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ se face cu respectarea reglementarilor legale in vigoare privind Lista cuprinzand denumirile comune internationale (DCI) ale medicamentelor din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman de care beneficiaza asiguratii pe baza de prescriptie medicala in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 324/2008, precum si a normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru si a normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate in anul 2008."
29. In anexa nr. 31, preambulul articolului 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. - Furnizarea medicamentelor si materialelor sanitare se va desfasura prin intermediul urmatoarelor farmacii aflate in structura societatii comerciale: (...)".
30. In anexa nr. 31, la articolul 6, literele a), c) si d) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"a) sa incheie contracte de furnizare de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si a unor materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ numai cu furnizorii de medicamente autorizati si evaluati conform reglementarilor legale in vigoare si sa faca publica lista acestora si valoarea de contract, pentru informarea asiguratilor, actualizate daca este cazul;
.....................................................................................................................
c) sa deconteze furnizorilor de medicamente cu care a incheiat contracte, in limita valorii contractate, contravaloarea medicamentelor eliberate cu si fara contributie personala sau, dupa caz, la nivelul realizat pentru medicamentele si materialele sanitare pentru bolnavii diabetici, medicamentele pentru tratamentul starii posttransplant, medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice, medicamentele pentru tratamentul persoanelor cu infectie HIV/SIDA, medicamentele corespunzatoare DCI-urilor aferente grupelor de boli cronice, medicamentele corespunzatoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidoza, epidermoliza buloasa si scleroza laterala amiotrofica din cadrul Programului national de hemofilie, talasemie si alte boli rare si pentru materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 324/2008, pentru care s-a stabilit valoare de contract orientativa in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie la nivelul casei de asigurari de sanatate, la termenele prevazute in normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 324/2008;
d) sa urmareasca lunar evolutia consumului de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si de materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ comparativ cu fondul alocat cu aceasta destinatie, luand masurile ce se impun;".
#PAGEBREAK#
31. In anexa nr. 31, la articolul 7, literele b), d), e), g), h), j), l), m), o), p), r), s) si t) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"b) sa asigure acoperirea cererii de produse comerciale ale aceleiasi denumiri comune internationale (DCI) cu prioritate la preturile cele mai mici din Lista cu denumirile comerciale ale medicamentelor; sa se aprovizioneze, la cererea asiguratului, in maximum 24 de ore pentru bolile acute si subacute si 48 de ore pentru bolile cronice, cu medicamentul/medicamentele din Lista cu denumirile comerciale ale medicamentelor, daca acesta/acestea nu exista la momentul solicitarii in farmacie; sa se aprovizioneze, la cererea asiguratului, in maximum 48 de ore, cu materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, daca acestea nu exista la momentul solicitarii in farmacie;
.....................................................................................................................
d) sa verifice prescriptiile medicale cu privire la datele obligatorii pe care acestea trebuie sa le cuprinda in vederea eliberarii acestora si decontarii contravalorii medicamentelor, precum si a materialelor sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ de catre casele de asigurari de sanatate;
e) sa verifice daca au fost respectate conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 324/2008, cu privire la eliberarea prescriptiilor medicale referitoare la numarul de medicamente si durata terapiei in functie de tipul de afectiune: acut, subacut, cronic; sa verifice daca au fost respectate conditiile prevazute in normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate cu privire la eliberarea prescriptiilor medicale pentru materialele sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ;
.....................................................................................................................
g) sa intocmeasca si sa prezinte caselor de asigurari de sanatate documentele necesare in vederea decontarii medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si a materialelor sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ: factura, borderou centralizator, prescriptii medicale, cu inscrierea numarului de ordine a bonului fiscal si a datei de emitere a acestora, pe baza carora au fost eliberate medicamentele si materialele sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, in conditiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 324/2008;
h) sa respecte modul de eliberare a medicamentelor cu sau fara contributie personala, in conditiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 324/2008, si modul de eliberare a materialelor sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, in conditiile reglementarilor legale in vigoare;
.....................................................................................................................
j) sa informeze asiguratii atat despre drepturile si obligatiile ce decurg din calitatea de asigurat privind eliberarea medicamentelor, precum si a unor materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, cat si despre modul de utilizare a acestora, conform prescriptiei medicale;
.....................................................................................................................
l) sa isi stabileasca programul de functionare, pe care sa il afiseze la loc vizibil in farmacie, sa participe la sistemul organizat pentru asigurarea furnizarii medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si a materialelor sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale, precum si pe timpul noptii si sa afiseze la loc vizibil programul farmaciilor care asigura continuitatea furnizarii de medicamente. Acest program se stabileste in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
m) sa elibereze in limita valorii de contract medicamentele din prescriptiile medicale asiguratilor, indiferent de casa de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta asiguratul, in conditiile in care furnizorul de medicamente are contract cu casa de asigurari de sanatate cu care medicul care a eliberat prescriptia medicala a incheiat contract sau conventie in vederea recunoasterii prescriptiilor medicale eliberate in situatiile prevazute in normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 324/2008.
In cazul medicamentelor antidiabetice orale si de tipul insulinelor pentru bolnavii diabetici, al medicamentelor pentru tratamentul starii posttransplant, al medicamentelor specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice, al medicamentelor pentru tratamentul persoanelor cu infectie HIV/SIDA, al medicamentelor corespunzatoare DCI-urilor aferente grupelor de boli cronice, al medicamentelor corespunzatoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidoza, epidermoliza buloasa si scleroza laterala amiotrofica din cadrul Programului national de hemofilie, talasemie si alte boli rare si al materialelor sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a Contractuluicadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 324/2008, valorile de contract sunt orientative;
.....................................................................................................................
o) sa anuleze medicamentele si/sau materialele sanitare care nu au fost eliberate, in fata primitorului, pe toate exemplarele prescriptiei medicale, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 324/2008;
p) sa nu elibereze medicamentele si materialele sanitare din prescriptiile medicale care si-au incetat valabilitatea;
.....................................................................................................................
r) sa anunte casa de asigurari de sanatate despre modificarea uneia sau mai multora dintre conditiile care au stat la baza incheierii contractului de furnizare de medicamente in tratamentul ambulatoriu, precum si a unor materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ anterior producerii acestora sau cel mai tarziu la 10 zile lucratoare de la data producerii modificarii si sa indeplineasca in permanenta aceste conditii pe durata derularii contractului;
s) sa depuna in primele 15 zile calendaristice ale lunii urmatoare celei pentru care s-au eliberat medicamentele cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu documentele necesare in vederea decontarii pentru luna respectiva, in limita valorii de contract; pentru medicamentele antidiabetice orale si de tipul insulinelor pentru bolnavii diabetici, medicamentele pentru tratamentul starii posttransplant, medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice, medicamentele pentru tratamentul persoanelor cu infectie HIV/SIDA, medicamentele corespunzatoare DCI-urilor aferente grupelor de boli cronice, medicamentele corespunzatoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidoza, epidermoliza buloasa si scleroza laterala amiotrofica din cadrul Programului national de hemofilie, talasemie si alte boli rare si pentru materialele sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 324/2008, decontarea se face la nivelul realizat cu incadrarea in fondul aprobat la nivelul casei de asigurari de sanatate;
t) sa se informeze asupra conditiilor de furnizare de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si a materialelor sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ;".
32. In anexa nr. 31, la articolul 8, al doilea paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pentru medicamentele antidiabetice orale, medicamentele antidiabetice de tipul insulinelor si testele de automonitorizare pentru bolnavii diabetici, medicamentele antidiabetice orale si de tipul insulinelor si testele de automonitorizare pentru tratamentul mixt al bolnavilor diabetici, medicamentele pentru tratamentul starii posttransplant, medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice, medicamentele specifice pentru tratamentul ambulatoriu al persoanelor cu infectie HIV/SIDA, acordate in tratamentul bolnavilor cuprinsi in programul national cu scop curativ, materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, medicamentele corespunzatoare DCI-urilor aferente bolilor rare mucoviscidoza, epidermoliza buloasa si scleroza laterala amiotrofica din cadrul Programului national de hemofilie, talasemie si alte boli rare si pentru medicamentele corespunzatoare DCI-urilor aferente grupei/grupelor de boli cronice pentru care aprobarea se da de comisia/comisiile constituita/constituite in acest sens la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, conform Hotararii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, farmaciile intocmesc cate un borderou centralizator distinct."
33. In anexa nr. 31, la articolului 12, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Decontarea contravalorii medicamentelor si materialelor sanitare pentru care se fac transferuri din bugetul Ministerului Sanatatii Publice in bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se face pana la 30 de zile calendaristice de la data depunerii facturii de catre farmacie la casa de asigurari de sanatate."
#PAGEBREAK#
34. In anexa nr. 31, la articolul 18 alineatul (2), literele c), e), i) si j) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"c) daca farmacia evaluata inlocuieste medicamentele si/sau materialele sanitare neeliberate din prescriptia medicala cu orice alte medicamente si/sau materiale sanitare ori produse din farmacie;
.....................................................................................................................
e) nerespectarea termenelor de depunere a facturilor insotite de borderouri si prescriptii medicale privind eliberarea de medicamente si/sau materiale sanitare conform contractului, in vederea decontarii de catre casele de asigurari de sanatate, pentru o perioada de doua luni consecutive in cadrul unui trimestru, respectiv 3 luni intr-un an;
.....................................................................................................................
i) refuzul furnizorului de medicamente de a pune la dispozitia organelor de control ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ale caselor de asigurari de sanatate actele de evidenta financiar-contabila a medicamentelor si/sau materialelor sanitare eliberate conform contractelor incheiate si documentele justificative privind sumele decontate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate;
.....................................................................................................................
j) eliberarea de medicamente cu sau fara contributie personala si/sau a materialelor sanitare in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate de catre farmaciile/punctele de lucru excluse din contractele incheiate intre societatile comerciale farmaceutice si casa de asigurari de sanatate, dupa data excluderii acestora din contract."
35. In anexa nr. 36, la articolul 2 alineatul (2), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"e) medicii din unitatile si compartimentele de primire a urgentelor din cadrul spitalelor care sunt finantate din bugetul de stat."
36. In anexa nr. 36, la articolul 4, ultima liniuta de la litera g) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"- medicii din unitatile si compartimentele de primire a urgentelor din cadrul spitalelor care sunt finantate din bugetul de stat pot prescrie medicamente cu sau fara contributie personala, conform specializarii si numai ca o consecinta a actului medical propriu, numai pentru afectiuni acute, pentru maximum 3 zile."
37. In anexa nr. 36, al doilea paragraf de la *) din subsolul anexei se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Pentru medicii care isi desfasoara activitatea in dispensare TBC, laboratoare de sanatate mintala, respectiv centre de sanatate mintala si stationar de zi, cabinete de planificare familiala, cabinete medicale de boli infectioase, care se afla in structura spitalului ca unitati fara personalitate juridica, pentru medicii din unitatile si compartimentele de primire a urgentelor din cadrul spitalelor care sunt finantate din bugetul de stat, precum si pentru medicii din cabinetele medicale scolare si studentesti si medicii de medicina dentara si dentistii din cabinetele stomatologice scolare si studentesti, cabinete integrate in structura spitalelor teritoriale si finantate de la bugetul de stat, modelul de conventie se va adapta in sensul incheierii conventiei intre casa de asigurari de sanatate si unitatea sanitara in care isi desfasoara activitatea medicii din structurile anterior mentionate."
Art. II. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul sanatatii publice, Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
Gheorghe Eugen Nicolaescu Vasile Ciurchea
Comentarii articol (0)