Ministerul Finantelor Publice (MFP) a trasat modalitatea de aplicare unitara, de catre organele fiscale, a prevederilor OUG nr. 34/2009, care a introdus, pe langa impozitul pe profit minim, si limitarea deducerii cheltuielilor si a TVA, in cazul combustibilului si achizitiei autovehiculelor.
Precizarile MFP, in vederea aplicarii unitare a
OUG nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, au fost incluse intr-un document intern, semnat de catre secretarul de stat in MFP, Gratiela Iordache, si de catre Sorin Blejnar, presedintele ANAF, si obtinut de Avocatnet.ro.
Limitarea deducerii TVA
OUG nr. 34/2009 a introdus un articol, art. 145^1, in Codul fiscal, intitulat "Limitari speciale ale dreptului de deducere", potrivit caruia nu se mai permite, in anumite conditii, deducerea TVA aferenta achizitiilor de vehicule, inclusiv pentru combustibilul necesar functionarii vehiculelor aflate in proprietatea sau in folosinta persoanelor impozabile. Masura se va aplica in perioada
1 mai 2009 - 31 decembrie 2010 si prevede si o serie de exceptii care vizeaza, in principal, vehiculele utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii economice, precum si combustibilul aferent utilizarii acestora.
Pentru ce (nu) se aplica?
Alin. 1 al art. 145^1 din Codul fiscal, prevede ca eliminarea dreptului de deducere se aplica numai pentru achizitiile de vehicule care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kilograme si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului. Limitarea deducerii TVA se aplica si pentru combustibilul necesar functionarii vehiculelor aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile.
In documentul MFP, se arata ca in "OUG nr. 109/2005 privind transporturile rutiere exista prevederi potrivit carora din constructia vehiculului si din echiparea vehiculului (detalii care se regasesc in fisa vehiculului) rezulta daca acesta este destinat exclusiv pentru transportul de persoane sau, dimpotriva, are o destinatie mixta".
"Prin urmare, vehiculele care prin constructie si echipare sunt destinate transportului mixt, respectiv atat transportului de persoane cat si al transportului de marfuri, cum ar fi autofurgonetele, autocamioanele, autodubele, etc. nu intra sub incidenta noilor prevederi, chiar daca din punct de vedere al greutatii si al numarului de locuri de pasageri s-ar situa in limitele prevazute de art. 145^1 din Codul fiscal", se subliniaza in documentul MFP.
Exceptii
MFP precizeaza si exceptiile pentru care, potrivit OUG nr. 34/2009, limitarile speciale ale dreptului de deducere a TVA nu se aplica: vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii, vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi, vehiculele destinate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca.
"Utilizarea exclusiva a vehiculului pe activitatile exceptate de lege va rezulta din: obiectul de activitate al persoanei impozabile, dovada faptului ca persoana impozabila are personal angajat cu calificare in domeniile prevazute de exceptii, foile de parcurs din care sa rezulte ca numai personalul calificat in aceste scopuri utilizeaza vehiculele in cauza, precum si orice alte dovezi suplimentare care pot fi furnizate", explica MFP.
MFP mai arata ca "utilizarea vehiculului pentru mai multe categorii exceptate nu va anula incadrarea sa pe exceptiile prevazute de lege", insa, vehiculele "care sunt partial utilizate pentru activitatile exceptate si partial pentru activitati care nu se regasesc pe exceptiile stipulate de lege, nu vor beneficia de deducerea TVA potrivit art. 145^1 din Codul fiscal".
Nedeductibilitatea TVA vs. nedeductibilitatea impozitului pe profit
In acelasi document, se face si o paralela intre nedeductibilitatea TVA si nedeductibilitatea impozitului pe profit pentru achizitiile de vehicule destinate exclusiv transportului de persoane, inclusiv pentru combustibilul necesar functionarii acestor vehicule.
Din punct de vedere al TVA:
- la cumpararea vehiculelor nu se exercita dreptul de deducere (cu exceptia utilizarii vehiculelor pe perioada derularii contractelor de leasing);
- in ceea ce priveste activitatea de exploatare: nu se deduce TVA pentru combustibilii necesari functionarii vehiculelor aflate in posesia sau in folosinta persoanei impozabile, cu exceptiile prevazute de lege;
Din punct de vedere al impozitului pe profit:
- pentru vehiculele cumparate, cheltuiala cu amortizarea este deductibila fiscal, inclusiv pentru leasingul financiar;
- in ceea ce priveste activitatea de exploatare: nu se deduce cheltuiala pentru combustibilii necesari functionarii vehiculelor aflate in posesia sau in folosinta contribuabilului, cu exceptia celor prevazute de lege.
Exista insa si dispozitii comune in ceea ce priveste faptul ca limitarea dreptului de deducere se refera numai la vehicule rutiere motorizate care au o greutate de maximum 3.500 de kg, maximum 9 scaune de pasageri, destinate exclusiv transportului de persoane.
Precizari privind impozitul pe profit minim
Pe langa cele referitoare la limitarea deducerii TVA, documentul MFP contine si o serie de precizari referitoare la modificarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile care au o cifra de afaceri anuala mai mica de 100.000 de mii de euro si care realizeaza achizitii intracomunitare de bunuri, dar si in ceea ce priveste impozitul pe profit minim.
Conform documentului MFP, "contribuabilii care nu platesc impozit minim ca urmare a inscrierii inactivitatii temporare la Registrul comertului, nu au obligatia sa solicite si regimul de declarare derogatoriu prevazut in Ordinul ministrului finantelor publice nr. 864/2005 pentru aprobarea Procedurii privind regimul de declarare derogatoriu".
_______
Documentul MFP vi-l prezentam integral, ca fisier atasat.
Comentarii articol (9)