In loc sa vorbim despre criza, ar fi mai bine sa ne gandim la ce pierdem cand avem mintea blocata de un singur subiect. Am inceput anul cu ideea ca afacerea la care particip are nevoie de un an de aur. Si poate ca tocmai criza m-ar putea aduce acolo. E un exemplu pe care l-ar putea urma si altii.
Articolul continuă mai jos
Observ din ce in ce mai des ca in discutiile cu oamenii cu care ma intalnesc revine constant subiectul: criza. Il discutam, ne dam cu parerea si ramanem la o concluzie simpla. 2009 e anul in care supravietuiesti, incerci sa cresti putin, iti controlezi mult mai bine costurile, ai grija cu datoriile la bugetul de stat, faci investitii cat te tine punga, etc. Si, mai important, concluzionam ca pana la urma criza o sa treaca. Cam asta e constanta oricarei discutii.
Da, si noua ne e greu. Si noi avem bani de recuperat, si noi ne chinuim sa fim la zi cu datoriile la stat, si noi vedem lumea printr-un paravan putin intunecat, dar hai sa incercam sa privim si dincolo de situatia de fapt de astazi. Afacerile trebuie sa mearga inainte. Planurile de business trebuie sa existe si sa fie puse in aplicare. Nu poti reduce tot ce faci acum la simpla supravietuire, pentru ca asta e calea sigura spre esec.
Asa ca am gandit ca ar fi bine sa povestesc ce provocari are Avocatnet.ro pentru anul 2009. Provocari care nu tin de criza, dar ale caror profile sunt afectate de ea.
1. Branding. Solutia Avocatnet.ro si Seminariile Avocatnet.ro
Suntem lideri pe o piata buna, o piata in care nu ne contesta nimeni imaginea. Avem inregistrati, spre exemplu, 7.000 din cei 10 mii si ceva de avocati din Bucuresti. E o realizare. Si totusi, suntem doar un cartier din tara numita internetul romanesc. Un cartier putin special, e adevarat, dar totusi un cartier.
Am pornit deci in 2009 cu ideea ca marca Avocatnet.ro trebuie sa devina solutia interesanta la cat mai multe probleme juridice si de afaceri pe care le au oamenii. Si lucrul asta s-a vazut in Forum, spre exemplu. Unde, de la inceputul anului, numarul de mesaje pastrate zilnic (adminii si moderatorii sterg zilnic un numar mare de mesaje) a crescut de la 300 la 850 in timpul saptamanii. Iar astazi, media saptamanala a mesajelor pastrate este de 4.600 de mesaje. E un exemplu minor, dar e simplu de explicat, datorita cifrelor.
Multumita Mihaelei, Seminariile Avocatnet.ro au pornit ca intrument de monetizare a audientei. Dincolo de acest lucru, insa, au un rol si mai important. Arata potentialul comunitatii. Arata ca oamenii sunt dispusi sa dea bani marcii Avocatnet.ro. Si mai important, am observat in ultima vreme datorita seminariilor ca vinde marca, nu vorbitorii. Si e genul de situatie pe care nu mi-am imaginat ca o sa o experimentez. Pentru ca in acest fel, avem o sansa mare sa fim singurii care pot rani afacerea. Daca noi o punem in cap, probabil ne meritam soarta. In acest fel, minimizam impactul "plecarii" oricaruia dintre vorbitori.
2. Consolidare. Fara conturi inutile si multi abonati la newsletter
La finalul anului trecut, am observat o situatie interesanta. Din cei aproape 50.000 de abonati la newsletterele noastre, doar 25 - 30 de mii citeau constant. Chiar daca pare ciudat, trimiterea zilnica a acelor mailuri catre oameni neinteresati se facea cu costuri importante. Asa ca am introdus regula dezabonarii automate a celor care nu fac click macar o data pe luna intr-un newsletter. Stiu, unii ne-au spus ca citesc doar titlurile si ca nu intra pe site decat o data sau de doua ori pe an. Le sunt recunoscator, dar le-am pregatit o alta solutie de fidelizare: un newsletter lunar. Pentru ca oamenii respectivi vor sa fie in contact cu subiectele interesante, dar nu in fiecare zi. Asa, ei se vad pretuiti, iar noi nu pierdem potentiali clienti.
Daca am fi pastrat toate conturile inregistrate de-a lungul timpului in Avocatnet.ro, probabil ca acum aveam o comunitate de peste 130 - 140 de mii de membri. Am preferat insa sa eliberam username-uri, sa incercam sa crestem numarul de oameni care se logheaza in mod real in cont si sa inactivam conturile neaccesate de multa vreme.
In doua sau trei luni, Avocatnet.ro isi va schimba design-ul. Si e pentru prima data cand lansam prima pagina in format nou, intrebam publicul despre modul in care vrea sa arate, apoi creionam restul. De ce? Pentru ca ei stiu, cu siguranta, mai bine decat noi, ce anume ii streseaza la un site de internet. Stiu, e complicat sa asculti mii de oameni care-ti spun lucruri, dar specificul comunitatii Avocatnet.ro ne obliga sa facem asta. Avem o audienta care se plaseaza in majoritatea ei in segmentul 35 - 45 de ani. Oameni care au familie, copii si care intra pe site asa cum folosesc Outlook Express. Acesti oameni au deja format simtul lucrurilor care ii deranjeaza. Si daca se poate face ceva in privinta aceasta, de ce nu?
3. Crestem o comunitate, nu pregatim un tun.
E genul de atitutine pe care am apreciat-o intotdeauna la cei din jur. Raspundem la telefon, vorbim frumos, raspundem la emailuri, raspundem in forum, ne implicam personal, ne cerem scuze, ne acceptam greselile, reactionam cand e cazul. Suntem implicati in management-ul unei multimi, cu interese diverse, puncte de vedere diverse si gusturi diverse. E musai sa ne identificam cu binele public pentru ca altfel e imposibil sa multumesti pe toata lumea.
Eu unul moderez Forumul Avocatnet.ro de la inceputuri. Si ma bucur ca unii oameni aleg sa ma contacteze cu mesaj privat in loc sa-mi scrie mail. Ca ma intreaba chestii banale, de genul "ce mai faci?" sau ca imi ureaza o zi frumoasa. Si ma enervez cand cineva injura in forum sau cand reclama x, expandata aiurea, ii impiedica pe oameni sa scrie. Multa vreme am crezut ca ma pierd in nimicuri. Am realizat insa ca aceste nimicuri sunt singura legatura directa pe care o pot avea cu comunitatea Avocatnet.ro.
Ma bucur ca multi dintre prietenii din Avocatnet.ro citesc acest jurnal si afla aici multe dintre framantarile pe care le avem noi.
4. Exista oricand spectrul esecului. Dar nu-l lasa sa te domine
Imi spun asta zilnic. Mai ales in contextul actual. Si nu e vorba despre discutiile (au fost vreo 4 in acest an) de preluare a afacerii Avocatnet.ro. Nu e vorba despre greutatile financiare pe care le-am intampinat in anumite momente. Nu e vorba despre interesul unora pentru imaginea noastra. E vorba despre un lucru inocent de simplu: pasiunea bate orice. Atunci cand croiesti o afacere dupa chipul si asemanarea ta, ai un singur gand: daca o dai in bara?
Asa ca am credinta ca 2009 va fi un an mai bun decat credeam in ianuarie. E singurul mod in care poti privi lucrurile.
5. Romania. Tara farurilor cu halogen
Ma uit in jur si incep sa fiu deranjat de luminile pe care le pun unii in ochii nostri, de parca am fi biete caprioare aflate pe un drum de tara. Trusturi de presa ne ameninta cu lansari cu pompa. Ne povestesc despre siteurile extraordinare pe care tocmai le-au lansat. Pentru ca sunt unul sau doi oameni in piata pe care ii respect cu adevarat, n-o sa generalizez.
Dar e important totusi sa-i intrebi, daca ii vezi: cati oameni vor fi tristi daca siteul ala s-a inchis? cati vor considera ca si-au pierdut prietenii? Cati cititori vor reactiona asa daca lucrurile se inrautatesc?
Comentarii articol (13)