Daca fiecare roman ar castiga la loto, tot saraci am fi, imi spusese cu tristete si nespus de multa convingere vecinul de bloc, un pensionar obisnuit, cu nepotii plecati din tara si-un catel de plimbat in fiecare dimineata.
Articolul continuă mai jos
Cand datoria externa a Romaniei, pe termen mediu si lung, se ridica la 60 de miliarde de euro, mi-e greu sa nu ii dau dreptate. Stiu prea bine ca generatia lui a platit, acum mai multa vreme, o datorie externa, din cauza unei ambitii de conducator. Dar acum suntem si mai saraci, iar leul este si mai neinsemnat.
Si totusi, cat de saraci suntem ?
Toamna se numara bobocii si ajutoarele sociale oferite de statul roman.
Insa, in mainile intinse de guvernanti catre popor nu sta nicidecum darnicia si prosperitatea. Dimpotriva. Ne spune asta insusi Executivul. “In conditiile actuale determinate de criza economica si de imposibilitatea sustinerii din bugetul actual a tuturor formelor de protectie sociala, este necesara reanalizarea conditiilor de eligibilitate care sa conduca la eficientizarea sistemului si restrangerea numarului de beneficiari ai prestatiilor sociale, inclusiv ai ajutoarelor pentru incalzirea locuintei”, se scuza guvernantii in nota de fundamentare a Ordonantei de Urgenta nr. 106/2009.
Concret, actul normativ prevede ca familiile care au un venit net mediu lunar pe membru de familie de cel mult 425 de lei beneficiaza de o compensatie pentru incalzirea locuintei cuprinsa intre 40% si 90%.
Daca ar fi sa avem in vedere faptul ca, potrivit datelor ANOFM, numarul somerilor a depasit 625.000 de persoane, in luna septermbrie, si ca, in aceeasi luna, rata somajului a crescut cu 0,4%, ajungand la 6,9%, lucrurile iau o directie uimitoare.
Sa zicem ca unul dintre acesti someri, locuieste singur, iar venitul sau lunar il constituie indemnizatia de somaj, suma care reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate.
In prezent, salariul de baza minim brut pe tara este de 600 de lei. Asadar, un somer primeste o suma de cel putin 450 de lei.
Daca facem un calcul simplu, observam ca, atat timp cat pe tabelul de la intretinere figureaza ca fiind singurul locuitor al apartamentului, un somer nu va primi ajutorul pentru incalzire din partea Guvernului.
Acest lucru este valabil pentru multi dintre pensionari, caci valoarea unui punct de pensii depaseste 710 lei. Un pensionar singur, avand o pensie medie, nu se incadreaza in limitele de acordare a compensatiei.
Si totusi, confirmarea saraciei ne-a fost facuta in numeroase randuri. Cel mai recent, in luna iunie, cand, intr-un clasament intocmit de biroul european de statistica, Romania a fost doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, dupa Bulgaria.
Intr-un raport al Bancii Mondiale publicat luna aceasta, se preconizeaza ca, pana in 2010, numarul oamenilor saraci va ajunge la 1,5 milioane de oameni, pe fondul crizei economice, rata saraciei crescand de la 5,7% la 7,4%.
Ca avem nevoie de ajutoare suplimentare, din nou, nu ar trebui sa surprinda pe nimeni, cand numarul prestatiilor sociale, acordate luna trecuta, depaseste 6 milioane, iar cuantumul lor depaseste 615 milioane de lei.
Asadar, e imposibil sa nu imi pun urmatoarea intrebare: cat de sarac trebuie sa fie un roman pentru a fi considerat a fi sarac?
Comentarii articol (4)