Citeam zilele trecute un articol publicat on-line de Forbes (inspirat de o publicatie a Oxford Analytica) intitulat „Gambling Industry Raises Stakes In Balkans”. Conform acestui studiu, industria jocurilor de noroc se dezvolta cu o foarte mare rapiditate in Balcani. Stiti la fel de bine ca si mine ca e plina Romania de locatii unde aceasta industrie se simte foarte bine.
Articolul continuă mai jos
Ceea ce mi s-a parut alarmant a fost faptul ca desi in Romania functioneaza 25000 de locuri in care se deruleaza jocuri de noroc - un numar destul de mare raportat la numarul de locuitori – si, desi este cunoscut faptul ca unii jucatori din piata tin o contabilitate dubla (una in care sunt mentionate pierderi in scopul declararii catre fisc si una corecta in scopul raportarii catre actionari) piata jocurilor de noroc din Romania este perceputa in acest studiu ca fiind una foarte slab supravegheata si reglementata la nivel institutional.
Singurele avantaje pe care le poate avea societatea in urma desfasurarii unor astfel de activitati este crearea catorva locuri de munca si venituri la bugetul de stat din taxe aplicate acestor activitati. Sa nu uitam ca in Romania jocurile de noroc nu sunt indreptate catre atragerea de turisti, ca in Monte Carlo de exemplu, tinta principala a acestor fiind formata din romani.
Prin OUG 77/2009, actualii guvernanti au incercat sa reglementeze activitatea de organizare a jocurilor de noroc si s-ar putea crede ca guvernantii au tras lozul castigator in atragerea mai multor bani la buget.
Gresit, rezultatul acestei reglementari s-a materializat anularea unor taxe aplicate jocurilor de noroc si destinate finantarii Fondului national de solidaritate (creat scopul ajutorarii familiilor aflate in extrema dificultate), a unui fond destinat restaurarii monumentelor istorice si a unor fonduri destinate federatiilor sportive.
Intrebarea mea este, daca nu castiga venituri la buget, ce castiga in final societatea romaneasca in urma jocurilor de noroc. Pretul platit este unul destul de mare. Nu uit ca in iarna trecuta un tanar angajat al unei banci s-a aruncat de la etajul opt al unui bloc din Bucuresti dupa ce a sustras din seiful agentiei unde era angajat o suma de bani pe care a pierdut-o la un cazinou de cartier.
Comentarii articol (8)