Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriInceputurile in profesia de avocat stau, in mod obligatoriu, sub semnul stagiaturii. Aceasta este o perioada de doi ani care incepe odata cu primirea tanarului absolvent al facultatii de drept in randul avocatilor si se finalizeaza cu examenul definitivat, menit sa confirme evolutia profesionala a stagiarului si independenta acestuia.
Articolul continuă mai jos
Este stagiatura obligatorie intrucat chiar normele de organizare ale profesiei o impun. Astfel, statutul profesiei de avocat prevede ca stagiul profesional reprezinta perioada parcursa la începutul exercitarii profesiei si are ca scop pregatirea si formarea profesionala initiala a avocatului în vederea obtinerii titlului profesional de avocat definitiv. Acelas articol 275 prevede ca stagiul este obligatoriu si efectiv, cu exceptia situatiilor prevazute de lege.
Pentru inceperea stagiului de pregatire, noul avocat trebuie sa incheie un contract de colaborare sau de salarizare in cadrul profesiei, act ce conditioneaza inscrierea acestuia pe tabloul avocatilor stagiari si, in consecinta, dreptul sau de a practica avocatura.
Perioada de stagiatura are ca scop, asa cum am aratat anterior, completarea formarii profesionale a licentiatului in drept, acesta pasind astfel, din cadrul cunostintelor teoretice furnizate in timpul facultatii, pe taramul practicii - un univers nou, vast si solicitant pe taramul caruia ii va fi calauza avocatul indrumator.
Conditiile legale prevazute pentru a putea detine calitatea de indrumator de stagiu sunt clare : avocatul trebuie sa aiba o reputatie profesionala nestirbita si sa aiba o vechime de cel putin 6 ani de la promovarea examenului de definitivat.
Daca indeplinirea cumulativa a acestor doua conditii asigura, in principiu, recunoasterea calitatii de avocat indrumator de catre structurile profesionale, ele nu sunt intotdeauna garantia unui stagiu profesional de succes si nu il transforma pe indrumator intr-un Maestru, intr-o acceptiune clasica si draga profesiei noastre.
Pentru aceasta, avocatul indrumator ar trebui sa faca dovada unor deosebite calitati umane: ar trebui sa fie intelegator, altruist, pedagog dar si sever sau ferm atunci cand se impune.
Avocatul indrumator ar trebui sa fie intelegator cu stagiarul, amintindu-si ca poate nu cu mult timp inainte a urmat pasii parcursi de acesta pe drumul catre desavarsirea profesionala. Ar trebui sa retraiasca propria experienta si sa manifeste simpatie pentru pasii uneori sovaitori ai stagiarului .
Trebuie de asemenea sa dea dovada de altruism, impartasindu-i stagiarului experientele sale profesionale, concluziile intregii sale activitati sau «secretele» pe care le-a descoperit de-a lungul carierei sale, vazand in stagiar nu un viitor concurent ci un partener, un coleg, colegialitatea fiind de altfel unul dintre frumoasele atribute ale profesiei noastre.
In acelasi timp avocatul indrumator trebuie sa fie un bun pedagog, stiind sa gaseasca intotdeauna modalitatile potrivite pentru transmiterea bagajului de cunostinte astfel incat sa pastreze viu interesul stagiarului pentru desavarsirea profesionala.
Vad de asemenea in indrumatorul ideal un bun psiholog. Acesta trebuie sa analizeze activitatea stagiarului, oferind acestuia atat rasplata cuvenita pentru progresele inregistrate dar si mustrarea adecvata in cazul scaparilor inerente primilor pasi in avocatura. Mustrarile mai cu seama trebuie atent alese pentru a nu crea prapastii intre stagiar si maestru sau pentru a nu pune bariere mentale tanarului avocat.
Toate cele de mai sus constituie atributele pe care consider ca un adevarat Maestru le intruneste. Va las pe voi sa imi impartasiti experientele voastre, sa-mi spuneti daca ma insel sau nu si sa reflectati daca, in cariera domniilor voastre ati avut ocazia intalnirii unui Maestru. Eu am avut aceasta sansa si sunt recunoscator pentru ea.
Comentarii articol (1)