Depresia face ca lucrurile din jur sa capete nuante intunecate, transforma ziua de maine intr-un termen irelevant, lumea din jur devine un camp de lupta caruia nu vrei decat sa ii intorci spatele. Asa ca te ascunzi in tine, fara sa tii cont de faptul ca in carapacea aceea esti singurul care te poate ajuta.
Articolul continuă mai jos
Cand esti deprimat?
Cand te simti blocat in prezent, cand iti este imposibil sa dai o forma viitorului, cand nimic din jur nu iti ofera provocare, nimic nu te mai atrage, nu te mai intriga. Cand esti lipsit de speranta, de curaj. Cand simti insingurare, desi in jurul tau sunt aceiasi oameni care iti arata afectiunea lor. Cand te lasi cuprins de o tristete prelungita si nu mai ai energia de a zambi, nici macar formal.
Cand oboseala te apasa, desi orele de somn s-au inmultit. Sau cand, dimpotriva, noptile sunt din ce in ce mai albe, cand te simti anxios, cand griji nenumarate naspustesc asupra ta si nu te simti capabil de a rezolva problemele ivite. De asemenea, persoanele depresive fie pierd in greutate, fie se ingrasa brusc, simt dureri musculare sau acuza dureri stomacale.
Specialistii avertizeaza ca, pe langa aceste simptome, multe persoane se gandesc constant la a-si pune capat zilelor, moartea, mai exact, suicidul reprezentand singura cale de a se elibera din starea de tristete. De fapt, sinuciderea face ca depresia sa fie considerata o boala extrem de grava. Statisticile arata ca, desi cele mai multe tentativele de suicid apartin femeilor, cel mai des, barbatii renunta la viata.
Stresul, cea mai intalnita cauza a depresiei
Potrivit unui studiu recent, unul din cinci romani sufera de depresie si, fara indoiala, in ultimii doi ani, motivul principal pentru care oamenii ajung sa isi piarda perspectiva asupra vietii il constituie criza economica.
Multe persoane si-au pierdut locul de munca, altii se simt amenintati de somaj, asa ca au sporit numarul de ore dedicat serviciului. Din cauza ratiunilor financiare, oamenii renunta la concedii sau vacante, la iesirile cu prietenii, la lucrurile mici care, in alte ocazii, le-ar fi facut placere. Presati de perspectiva saraciei, cei mai multi dintre noi ne pierdem entuziasmul si uitam sa mai privim viata ca pe o aventura, ca pe o continua provocare.
Traind in acest stres continuu, depresia se instaleaza cu usurinta, importanta lucrurilor de zi cu zi se dilueaza, amplificandu-se doar aspectele neplacute ale vietii cotidiene.
Psihologii subliniaza ca depresia poate avea multe cauze, precum deceptiile, abuzurile, problemele de famile, alcoolismul sau dependenta de droguri. Exista multe cazuri in care, dupa nastere, mamele cad in depresie. De asemenea, persoanele care tin cure de slabire prelungite pot suferi de depresie din cauza lipsei de vitamine, minerale si calciu. Cei mai multi dintre bolnavii in stare grava sunt depresivi. Si, nu in ultimul rand, o cauza des intalnita a depresiei consta in tratamentele administrate necorespunzator.
Vointa, remediul cel mai important
Pentru depresie, tratamentele medicamentoase pot fi riscante, majoritatea dintre ele fiind administrate pe o perioada indelungata. In acelasi timp, multe dintre andtidepresive prezinta efecte secundare.
Multi medici considera a fi mult mai potrivit un tratament de natura psihologica, prin intermediul sedintelor de terapie si consiliere. Insa, si aceste metode prezinta anumite dezavantaje. De exemplu, costurile celor putini psihoterapeuti din Romania pot fi destul de ridicate. Pe de alta parte, este nevoie de timp pentru ca bolnavul sa dezvolte o relatie de incredere cu terapeutul sau, astfel incat sa isi deschida sufletul.
Depresia, este, inainte de toate, o boala al carui tratament trebuie administrat din interior. Fara dorinta de a te simti mai bine, niciun tratament nu poate da rezultate.
Multe persoane refuza sa recunoasca ca sunt victimele depresiei, considerand ca acest lucru ar insemna o infrangere. Insa, sa ignori starea de apatie generala, poate fi mult mai obositor (si mai periculos) decat sa cauti ajutor.
Din partea bolnavului este nevoie de un efort suplimentar pentru a asculta sfaturile medicului, de o vointa care, la inceput, poate fi articifiala. Insa, autosugestia de acest fel da rezultate neasteptate. In cele mai multe cazuri, oamenii se complac in starea de rau, avand tendinta de a se opune schimbarilor. Sunt pasivi la sfaturile si incurajarile celor din jur. Nu mai tin cont de faptul ca ii pot rani pe cei dragi.
Cu toate acestea, ajutorul unui terapeut nu trebuie privit cu ostilitate. Psihologul poate fi singurul care ofera un echilibru persoanei depresive, astfel incat acesta sa inceapa din nou sa vada partea buna a lucrurilor din jur. Asadar, este nevoie de cooperare.
Insa, pe langa sprijinul venit din partea unui specialist este nevoie de un dram de vointa: trebuie sa vrei sa vrei sa lasi in urma ceea ce te apasa, sa iti iei singur greutatea de pe umeri, sa te resemnezi cu ceea ce te-a afectat pana atunci.
Cand iti induci o stare de bine, lucrurile din jur capata alte nuante. Iti repeti zilnic, privindu-te in fata oglinzii, ca trebuie sa te simti bine. Treptat, acel trebuie se va trasnforma in TREBUIE.
Iti poti face o lista cu 10 lucruri pe care sa le realizezi intr-un anumit termen. Spre exemplu, sa citesti un roman de Dostoievski in urmatoarele 3 luni. Sa vizitezi Roma in urmatorul an. Sa inveti sa gatesti un fel de mancare deosebit. Sa confectionezi cadouri pentru zilele de nastere ale prietenilor tai.
Cu cat bifezi mai multe lucruri de pe lista, cu atat de vei simti apt pentru noi provocari.
Pentru a pune capat depresiei, ai nevoie si de un regim de viata sanatos. Consuma cu precadere fructe si legume si apuca-te de un sport. Incearca sa faci plimbari lungi, mai ales dupa orele de munca. Insa, cel mai important, fa tot posibilul sa ai un program de somn cat se poate de regulat. Avand o minte odihnita, vei da un randament mai bun, atat in ce priveste munca, cat si in ce priveste relatiile cu cei din jurul tau.
Comentarii articol (22)