Cu siguranta, la nivel global, cuvantul cel mai des utilizat este CRIZA. Suntem in criza de timp. Suntem in criza de personalitate. Si, mai ales, suntem in criza financiara.
Articolul continuă mai jos
De fapt, as spune ca traim, inclusiv, o criza existentiala a.. iesirii din criza. Pamantul se invarte in jurul soarelui, iar noi ne invartim intr-un cerc al problemelor economice cotidiene, amplificate cu fiecare buletin informativ al zilei.
Daca este sa facem o retrospectiva, la inceput, criza economica era anuntata ca un pericol iminent, o molima care ne va afecta pe toti, cu mic cu mare. Urma sa se intample. Si pentru ca, in general, noi nu luptam cu imposibilul pe principiul “las-o, mai, ca merge asa!”, am lasat totul balta, am profitat de ultimele minute de liniste si bunastare, comentand - destul de nonsalant - starea vecinilor de peste Oceanul Atlantic. “Bietii de ei, uite unde au ajuns.. Lucreaza pensionarii la McDonalds si se sinucid bancherii..”
Dar iata ca economia celor mai multe dintre statele lumii si-a reluat cursul pozitiv. “Bietii de noi” nu ne-am gandit ca eficienta este, de fapt, mama intelepciunii si oricat de putin am face, va conta ulterior. Luarea masurilor anticriza a fost amanata. Dupa campaniile electorale si, prin urmare, promisiunile cu lapte si miere, fostul si actualul guvern si-au pasat vina unul altuia, iar starea de santatate a tarii, deja precara, s-a agravat, si nu din cauza virusului A/H1N1. Ping pong inca se mai joaca cu declaratii rupte de realitatea celor care platesc impozite.
Noi avem: scumpiri, disponibilizari in masa, falimente, initiative legislative care ostenesc spiritul civic, reforme “revolutionare” in toate domeniile sociale, declaratii contradictorii ale celor care ne conduc.
Mai avem un imprumut de la Fondul Monetar International care, potrivit primului ministru, va fi cheltuit pe salarii si pensii (mai exact, salarii si pensii inghetate la nivelul celor din 2009), avem o rata a somajului de peste 8% si care creste de la luna la luna, avem mii de firme cu activitatea suspendata, doar in primele doua luni ale anului si avem un PIB din 2009 mai mic cu peste 7 procente.
Ziua de maine a ajuns sa fie o amenintare pentru cei mai multi dintre romani. Optimismul l-am pierdut odata cu prima de Craciun. Potrivit statisticilor, prea putini romani mai spera ca veniturile lor vor creste. Probabil, din cauza scaderii natalitatii, alesii ne vor nemuritori daca am ajuns sa ni se promita pensionarea la 65 de ani, si, in acelasi timp, si o viata mai lunga dupa pensie. Cineva tot va trebui sa ramburseze imprumutul de la FMI, nu?
Asadar, desi iarna cea grea a trecut, avem, inca, o criza economica de amploare.
Cum procedam? Unde si cum se greseste?
TU ce solutii propui pentru redresarea economica?
Comentarii articol (1)