Stiu, sunteti obisnuiti sa cititi un cu totul alt gen de articole cand vedeti numele autorului scris mai sus. Poate ceva despre forfetar, niste impozite, poate subventii de la stat sau cine stie un TVA mai mic? De asta data o sa las deoparte fiscalitatea, trasnaile Ministerului de Finante, balbele Parlamentului si aberatiile legislative din ultima perioada si o sa incerc sa vorbesc despre acele lucruri care ne fac in fiecare zi viata mai frumoasa, sau cel putin ajuta in sensul asta.
Articolul continuă mai jos
Este adevarat ca deja e un cliseu sa vorbesti despre lucruri care pot aduce zambet pe buze. Dar dat fiind ca aici la Avocatnet s-a construit in timp o mare "familie", cred ca imi pot permite sa discutam si astfel de subiecte, pentru ca, pana la urma, lasand la o parte nebunia celor minim 8 ore petrecute zilnic la munca , avem si viata personala, placeri si vicii, sperante si dorinte ascunse.
Sa vorbim deci despre lectura, despre carti care ne-au ramas intiparite pe retina si in minte, pe care le-am reciti mereu cu aceeasi pofta, carti care in timp au avut un rol important in viata noastra. Pentru mine lectura incepe in acel moment in care ma detasez de cotidian, in care constiinta deja e departe, in acel loc creat prin cuvinte. De cate ori ma apuc sa citesc o carte, imi doresc sa traiesc odata cu personajele. De multe ori reusesc, alte ori nu duc la capat procesul, nu pentru ca ma plictiseste, ci pur si simplu pentru ca nu reusesc sa relationez cu personajele, cu actiunea, cu firul epic al povestirii.
Cand eram mica, pana in aproape de liceu, spre deosebire de sora mea care citea pe nerasuflate orice carte, eu nu aveam nicio tragere de inima. Citeam cand eram obligata si doar in cazuri de forta majora. Parintii devenisera deja disperati. Fraza “copilul asta nu vrea sa citeasca nimic, nu stim ce sa ne mai facem cu el” devenise laitmotiv in casa. Nu stiu exact sa spun cand s-a produs cu adevarat schimbarea, cand am prins gustul pentru citit, dar cred ca undeva pe la inceputul liceului. Una din cartile care mi-a marcat copilaria, si cred ca nu doar mie, a fost La Medeleni. Mult timp dupa ce am citit-o imi aparea in vise, iar spaima de cancer la san mi se trage tot de acolo. Mi-a ramas intiparit in minte momentul in care Olguta fura pistolul parintilor si se sinucide, neamisuportand boala.
Apoi pe lista lecturilor de suflet apare Patul lui Procust. L-am citit de 4 ori si cred ca azi daca l-as relua, m-as lasa cuprinsa de aceleasi sentimente ca prima data. Scriitura lui Camil Petrescu, atmosfera aceea cosmopolita a Bucurestiului anilor '30, dragostea, sexualitatea, dorintele neimplinite, dilema unui om caruia ii e teama sa iubeasca pe de-o parte, femei fara scrupule si femei care iubesc prea mult, pe de alta parte, toate acestea fac din romanul lui Camil Petrescu o carte pe care as pastra-o mereu pe noptiera. Nu se stie cand as simti nevoia sa o deschid doar sa recitesc un pasaj, o fraza…
Stiu, as putea scrie fara oprire despre cartile care imi plac, pe care le-am citit sau pe care intentionez sa le citesc, dar pentru ca desi e infinit, de spatiul virtual nu pot abuza, o sa incerc sa fiu mai succinta, propunand un top 5 al cartilor preferate.
1. Patul lui Procust de Camil Petrescu 2. Divina Comedie de Dante Alighieri 3. Magicianul de John Fowles 4. Prins de Petru Popescu 5. Jocul cu margele de sticla de Hermann Hesse
Sa vorbim si despre filme, pentru ca alaturi de carti, reprezinta o alta bucurie din viata cotidiana, cel putin in cazul meu. Recunosc, sunt o mare cinefila, iubesc filmele europene, in special cele frantuzesti si nemtesti, am cativa regizori romani pe care ii admir si respect, urasc SF-urile si cliseele din comediile proaste de la Hollywood. La capitolul regizori ii prefer pe Tarkovsky, Woody Allen, Cristi Puiu si Corneliu Porumboiu. Daca as vorbi de filmele preferate, probabil v-ati plictisi, pentru ca lista e lunga si mereu imi dau seama ca poate suferi adaugiri. Dar , incerc sa nu ma lungesc(mai mult decat am facut-o deja) si sa enumar primele 5 care imi vin in minte acum.
1. Hotel Rwanda de Terry George 2. Pianista de Michael Haneke 3. Goodbye Lenin de Wolfgang Becker 4. Zbor deasupra unui cuib de cuci de Milos Forman 5. American Beauty de Sam Mendes
La capitolul alte placeri simple ale vietii as mai putea adauga cafeaua (cu foarte putin zahar), ceaiul negru, luna mai, teii infloriti, muzica lui Leonard Cohen si Damien Rice, imbratisarea mamei, catelul meu Bongo, diminetile de vara si briza sarata a marii.
Astept si lucrurile care te fac pe tine fericit/fericita! Hai sa vorbim despre ce te inspira in viata de zi cu zi, ce detesti, ce iubesti in prezent, ce te face sa uiti de probleme , despre cate putin din amalgamul de lucruri care ar putea schimba ceva in viata ta.
Citește mai mult despre
editorial anca dumitrescu
Comentarii articol (15)