Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriIntr-o sala de clasa a treia, scoala a instalat un computer pentru ca lectiile, daca e cazul, sa poata avea si o componenta interactiva. Numai ca, in pauze, elevii acceseaza online, de pe computerul respectiv, un joc ale carui reguli sunt simple. Sunt sigur ca o sa retineti jocul in cauza. Castiga cine omoara cele mai multe oi virtuale. Ce castiga? Pai, simplu: are voie sa violeze oricare dintre oi, la alegere. Nu e banc, se intampla in Romania. In clasa a treia. Motiv pentru care ma intreb si te intreb: ai idee ce face copilul tau cand sta la calculator?
Articolul continuă mai jos
Stiu ca Romania are multe probleme si ca majoritatea sunt mai importante decat subiectul de astazi, dar ma gandesc totusi ca, oameni seriosi ce ne gasim, am putea dezbate o idee abstracta tot asa cum vorbim despre marirea impozitelor sau coplata in sanatate.
Cifre care sa te puna pe ganduri
Copiii nostri, odata ce stau in fata unui calculator, sunt expusi unor pericole pe care de putine ori le constientizam. Stiu, e bine sa dau exemple, dar m-am gandit sa fac mai mult decat atat. Cifrele sunt adesea cele mai importante argumente intr-o discutie reala. Si eu am venit incarcat cu cifre. Lucrurile de mai jos se intampla si in Romania:
- 32% dintre adolescenti au accesat site-uri care promoveaza violenta extrema si ura rasiala;
- 20% dintre adolescenti au fost victimele hartuirii si amenintarilor pe internet;
- 40% dintre adolescenti au vazut materiale pornografice la care au acces doar adultii;
- 9% dintre adolescenti au acceptat sa se întâlneasca cu persoane necunoscute cu care au intrat în legatura pe internet;
- 50% dintre adolescenti au postat date personale online;
Poate ca v-am obisnuit cu articole haioase, in care vorbim relaxat despre defectele si calitatile noastre, dar astazi as vrea sa vorbim serios despre copiii nostri, in alt registru decat alocatii, indemnizatii si legea educatiei. Copiii de astazi încep sa foloseasca internetul la vârsta de 8-10 ani dar sunt indicatori ca aceasta vârsta scade, unii copii începând utilizarea computerului de la vârsta de 4-5 ani. Cati dintre noi controleaza continutul pe care acestia il vad atunci cand intra online? Chiar m-ar interesa sa stiu. Cati dintre parinti au o "strategie" de a discuta deschis cu copiii lor despre pericolele pe care le prezinta anumite genuri de continut care poate fi accesat online? As fi bucuros sa aflu.
Parinti si parinti
Banuiala mea e una singura. Ca parintii din Romania au, in majoritatea lor, doua tipuri de comportament. Unul este parintele grijuliu, care pune egal intre internet si mediu nociv si care ii interzice copilului sa navigheze pe mai mult decat 2 sau 3 siteuri. In realitate, copilul stie ca are internet pe telefon. Acelasi copil umbla pe unde vrea atunci cand parintele e la serviciu. Mai mult, copilul stie sa-si stearga prezenta in internet pentru ca a aflat mai multe despre softurile de anonimizare a navigarii online decat parintii lui. Celalalt grup de parinti este format din oamenii ocupati care se mandresc cu faptul ca ai lor copii stau acasa cuminti, in fata calculatorului, in loc sa umble pe strada si sa riste sa fie calcati de masini.
Bineinteles, exista un grup de parinti care incearca sa se informeze, discuta si supravegheaza copiii in experienta lor online. Dar, pragmatici fiind, hai sa recunoastem faptul ca stirile de la TV, stresul de la munca, barfa cu vecina sau pur si simplu lenea ne impiedica de multe ori sa ne ducem gandurile bune pana la capat.
Realitatea, asa cum e ea
Asa se face ca, astazi, in Romania, exista copii care s-au sinucis pentru ca pe internet a fost postat un filmulet care ii prezenta in ipostaze umilitoare. Asa se face ca, in Romania, exista copii care incearca din toate puterile sa "dea jos" de pe internet poze umilitoare care ii pun intr-o lumina proasta la scoala. Ca exista copii a caror disparitie poate fi pusa pe seama racolarii de pradatori sexuali care ii tintesc prin intermediul retelelor sociale. Ca avem copii care isi transfera in viata reala comportamentul din anumite jocuri (online sau offline), devenind adevarati "duri" care impart pumni si picioare in stanga si dreapta.
Stiu ca toate aceste lucruri sunt departe de a fi un subiect de weekend, dar tocmai pentru ca suntem intr-o zi nelucratoare poate ar fi bine sa ne gandim ce anume e de facut.
Noi vrem sa ne implicam. Ce zici?
Pentru ca intotdeauna trebuie sa existe un pas, ne-am gandit sa incepem noi si sa incercam implicarea comunitatii Avocatnet.ro in proiectul de crestere a constientizarii relelor la care se expun copii atunci cand navigheaza nesupravegheati pe internet.
Asa ca m-am gandit sa te intreb cand ti-ai pus ultima oara problema "Ce face copilul meu pe internet?".
M-ar bucura sa-mi spui si m-ar bucura daca ai incerca sa afli mai mult despre proiectele romanesti care te pot ajuta sa-ti educi copilul in privinta navigarii pe internet.
Iti urez deci un weekend placut si astept raspunsul tau la intrebarea de mai sus.
Alin
PS
Am aflat de cifrele de mai sus din proiectul Sigur.info, in urma participarii la evenimentul "Viata privata în mediul digital si protectia minorilor", organizat vineri, 30 aprilie 2010, de catre Biroul de Informare al Consiliului Europei la Bucuresti, Asociatia pentru Tehnologie si Internet si Interactive Advertising Bureau România. Am mers acolo si am propus implicarea comunitatii Avocatnet.ro in campania respectiva. Este o initiativa pro-bono la care Avocatnet.ro are dorinta sa ajute pentru un singur motiv: in ultimii ani, te-am obisnuit ca trebuie sa fii mandru ca faci parte dintr-o comunitate de oameni care schimba cu adevarat Romania.
Acum, dupa 9 ani de la infiintarea Avocatnet.ro, a venit vremea sa fim parte activa la schimbare. Esti de acord?
PPS
Scuze pentru titlu, dar trebuia sa-ti atrag cumva atentia. :) Si, ca sa fiu si mai elocvent, iata si un mic videoclip.
Comentarii articol (27)