Problemele au inceput in Romania in urma cu un an. Dat fiind situatia globala, piata imobiliara din Romania s-a schimbat considerabil. Cu toate acestea, piata "supraincalzita" avea nevoie de o astfel de corectie pentru a se reveni la o baza realistica.
Articolul continuă mai jos
Sunt avocat de tranzactii imobiliare inca de la inceputul anilor 2000. Mi-a placut intotdeauna sa ma implic in achizitii de mari dimensiuni, de la tranzactii de terenuri pana la dezvoltari mixte cu structuri complicate de chiriasi. Anul trecut, m-am gandit foarte mult daca nu cumva ar trebui sa incerc o schimbare. Am intalnit foarte des avocati de real estate din toata Europa care isi abandonau practica si se orientau catre noi zone de interes, in special in domeniul litigiilor sau insolventei. Parerea mea este ca ar fi o greseala sa nu continui sa fac ceea ce imi place si stiu cel mai bine: tranzactiile imobiliare.
De ce? Sectorul imobiliar va continua sa atraga investitii. Situatia actuala a dus la o stabilizare a preturilor si la contracte mai echilibrate. Nu cred ca se poate vorbi de un echilibru perfect, dar accentul a inceput sa se schimbe de la o piata a vanzatorilor la o piata a cumparatorilor, ca o regula. As vrea sa va impartasesc cateva dintre parerile mele cu privire la sectoarele in care proprietatile imobiliare din Romania vor continua sa fie atragatoare:
(1) Agricultura
Romania are un potential agricol imens si sub-exploatat. Legislatia privind restituirea proprietatilor confiscate de regimul comunist implementata dupa revolutia romana din 1989 cu privire la terenurile agricole a distrus practic ideea realizarii unor afaceri propice si profitabile in sectorul agricol din Romania.
Cu toate acestea, in ultimii ani pe piata romaneasca au intrat companii internationale care au inceput sa achizitioneze terenuri pentru dezvoltarea unor ferme moderne. Datorita cererii din ce in ce mai mari de cereale la nivel global, investitorii vor continua sa vina in Romania, in cautarea unor oportunitati in sectorul agricol.
De asemenea, nu trebuie ignorat faptul ca unele zone agricole au si un potential eolian sau fotovoltaic deosebit. Un parc eolian, spre exemplu, va ocupa doar o mica suprafata dintr-o zona agricola extinsa. Dupa finalizarea parcului eolian, terenul din jurul turbinelor poate fi utilizat in scopuri agricole, iar proprietarul poate beneficia si de fonduri sau alte tipuri de subventii din partea UE.
(2) Activitati forestiere
Am sansa de a colabora cu unul dintre cele mai mari grupuri din lume care investeste in activitati forestiere. Cand fondul si-a inceput activitatea in Romania, m-am temut ca vor incepe sa taie padurea in mod nediscriminatoriu, astfel cum stim ca se intampla peste tot in Romania. Complet fals. Spre deosebire de unii „investitori” locali in domeniul forestier, care distrug in mod iresponsabil suprafete mari de paduri, activitatea unui fond international este diferita intr-o mare masura. Se respecta planul aprobat de administrare a padurilor, se fac operatiunile de taiere a crengilor pentru mentinerea padurii in buna stare, se replanteaza pe suprafete extinse si se amenajeaza zone de vanatoare in mod corespunzator.
Romania are resurse forestiere considerabile, multe dintre acestea inca administrate de stat, dar care in curand vor face obiectul retrocedarilor catre fostilor proprietari. Exista fonduri de la UE destinate proiectelor forestiere. Sunt sigur ca in anii urmatori mai multe fonduri interesate in acest domeniu se vor orienta catre Romania si sunt increzator ca vor desfasura activitati corespunzatoare in acest sector.
(3) Constructii
In timpul perioadei de crestere economica, multe proiecte erau in curs de realizare. Finalizarea cat mai rapida a unui proiect era o cerinta obligatorie. Dar grabirea lucrarilor a pus calitatea pe planul al doilea. Majoritatea dezvoltatorilor nu erau foarte preocupati de calitate atata timp cand intotdeauna se gasea un cumparator pentru proiect, indiferent de calitate.
Piata s-a schimbat complet. Cumparatorii de apartamente sunt mai sofisticati, chiriasii cladirilor de birouri foarte exigenti, iar vizitatorii centrelor comerciale selectivi.
Multe dintre cladirile din Bucuresti prezinta vicii ascunse care le afecteaza siguranta. Reglementarile se modifica rapid, in special in domeniul sigurantei la incendiu. In curand unele dintre cladirile importante din Bucuresti vor trebui reanalizate pentru a se conforma reglementarilor curente din domeniul sigurantei.
Incendiul produs anul trecut intr-una dintre cele mai mari cladiri din Bucuresti, a oferit o noua perspectiva asupra constructiilor. Echipa mea asigura asistenta legala proprietarului acestei cladiri pe durata lucrarilor de constructie, iar personal am urmarit indeaproape pasii facuti in acest sens. Sunt in pozitia de a afirma ca majoritatea cladirilor din Bucuresti sunt intr-o situatie asemanatoare din punct de vedere al calitatii. Anticipez o crestere a numarului investigatiilor intreprinse de autoritati in vederea asigurarii conformarii cu reglementarile din domeniul sigurantei. Aceasta va crea un volum de munca in domeniul imobiliar care se va adauga noilor cladiri care urmeaza sa fie incepute.
Va provoc sa ramaneti la fel de pasionat de real estate ca si mine. Exista in continuare multe oportunitati de explorat, nu-i asa?
Comentarii articol (0)