Raportat la valuta, preturile cresc din cauza aprecierii leului. Leul se intareste natural, in lipsa interventiilor bancii centrale. Explicatia: exista prea multa valuta pentru atit de putini lei. Euro ar putea ajunge la 33.000 lei la sfirsitul anului.
De la inceputul anului, euro a pierdut 10% in raport cu leul romanesc. Excesul de valuta existent in piata este una din explicatiile caderii euro sub praguri considerate pina mai ieri psihologice. Analistii bancari apreciaza ca n-ar fi de mirare ca leul sa continue sa se aprecieze pina la sfirsitul anului chiar aproape de nivelul de 33.000 de lei pentru un euro. Intrebarea care framinta deopotriva bancile comerciale si agentii economici este cit timp isi va permite Banca Nationala sa nu intervina pe piata.
Experimentul BNR
Liberalizarea contului de capital, care urmeaza sa dea liber nerezidentilor la depozitele in lei, se va produce aproape sigur in aprilie, surse bancare indicind chiar ziua de 10 aprilie 2005. De aceea, scaderea actuala a cursului ar putea fi si parte a unui experiment al BNR pentru a vedea cit de jos poate duce piata cursul valutar. Din aceasta cauza, BNR se afla intr-un adevarat razboi al nervilor cu bancile comerciale.
Este de asteptat ca in Romania sa intre capitaluri speculative estimate intre doua si patru miliarde de euro in acest an. Acestea s-ar adauga la circa un miliard de euro existent deja in piata, dupa estimarile bancherilor, tot ca fonduri speculative. Nu exista un model care sa ghideze Banca Nationala cu privire la impactul asupra cursului valutar al acestor intrari masive de valuta.
Experienta unor tari precum Ungaria arata ca se produce o apreciere masiva a cursului monedei nationale (forintul) in momentul in care aceste fonduri intra in tara. Dupa ce intra, capitalurile speculative parasesc, mai devreme sau mai tirziu, piata valutara. Fie din cauze absolut normale (repatrierea profiturilor), fie ca urmare a unor crize care pot fi de ordin politic, economic s.a.m.d. In ambele situatii are loc o inversare a tendintei cursului – adica de la apreciere se ajunge la depreciere. Acum, cursul din Romania se afla in prima faza.
Metoda de control al inflatiei
Ceea ce se intimpla acum pe piata valutara sprijina politica monetara a BNR in sensul reducerii inflatiei. Cu atit mai mult cu cit, de la 1 aprilie, urmeaza sa creasca o serie de preturi administrate, care pot angrena cresteri ale celorlalte preturi din economie. „Situatia valutara financiara a Romaniei, actuala si de perspectiva, sprijina procesul de dezinflatie. Excedentul de oferta pe piata valutara antreneaza mentinerea tendintei de apreciere a leului, care contribuie direct la atenuarea presiunii inflationiste si indirect la restructurarea economiei si la reducerea costurilor producatorilor interni in conditiile concurentei crescute pe piata externa“, se arata intr-un comunicat emis ieri de Banca Nationala a Romaniei. Pariu sau soc
Cei care analizeaza evolutiile de curs au opinii diferite asupra paritatii leu-euro in urmatoarea perioada. Profesorul de economie Daniel Daianu spune ca aprecierea excesiva a leului este rea pentru economie, pentru ca provoaca deficite externe mari, creeaza o labilitate mare ce nu poate fi preluata de o economie rigida ca a Romaniei. El nu crede ca un curs de 33.000 de lei la sfirsitul anului este realist. In schimb, Bogdan Baltazar spune ca piata cam in aceasta directie se misca si nu este exclus un asemenea nivel de curs. Dar trebuie avuta in vedere si cresterea deficitului comercial si de cont curent. „E un pariu. Pariul BNR este ca, in pofida scaderii dobinzilor, a aprecierii leului, deficitul de cont curent va putea fi finantat din intrarile mari speculative de valuta“.
Bani mai multi pe bursa
Conform unei analize remise de Bursa monetara din Sibiu, „liberalizarea totala a contului curent creeaza posibilitatea ca euro sa scada spre 34.000 – 35.000 de lei, iar dolarul spre 27.000 lei“. Pe piata actiunilor, brokerii sint multumiti. „Scaderea cursului leu-euro, respectiv leu-dolar, avantajeaza Bursa de Valori Bucuresti. Asta deoarece investitorii isi retrag banii de pe piata bancara, investindu-i pe piata de capital. Asa ca tendinta actuala de deprecire a principalelor valute in comparatie cu moneda noastra nationala nu poate decit sa ne bucure“, spune Razvan Pasol, director Intercapital Invest.
Valute supraevaluate
Si in rindul oamenilor de afaceri parerile sint impartite. „Este corect ca euro si dolarul sa scada, pentru ca ambele valute sint in continuare supraevaluate“, ne-a spus presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu. „Ne pare bine ca se apreciaza leul. Tendinta aceasta inseamna o crestere a productivitatii si eficientizarea economiei“, spune Patriciu. El a afirmat ca si pretul carburantilor „este posibil sa scada“, dar nu a putut inca furniza o cifra.
Pe de alta parte, Marian Petre Milut, presedintele UNPR, considera ca in perioada urmatoare bancherii si finantistii vor specula, in timp ce producatorii si in special exportatorii vor avea pierderi importante. „Este prima data cind se vede consecinta faptului ca Banca Nationala a aminat atit de mult sa se retraga de pe piata. Noi vedem chiar mai jos cursul, pentru ca in curind se va trece la leul greu“, apreciaza Milut, potrivit caruia singurii avantajati sint agentii economici care s-au imprumutat in euro. „Acestia vor putea intoarce creditele mai repede“, a mai spus Milut. Creditul in valuta, dusmanul stabilitatii
Folosirea intaririi leului pentru reducerea inflatiei este o arma cu doua taisuri. Un leu mai tare inseamna importuri mai ieftine si, pe cale de consecinta, deficite externe tot mai mari. In plus, aceeasi apreciere a monedei nationale incurajeaza suplimentar contractarea de credite in valuta cu aceleasi consecinte nefaste asupra deficitului de cont curent. In 2004, creditul in valuta exprimat in euro a inregistrat o majorare cu 57%.
Comentarii articol (0)