Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) propune noi incriminari in domeniul protectiei mediului printr-un proiect de lege care ar urma sa sanctioneze cu inchisoarea comertul cu exemplare din flora si fauna protejata de lege sau colectarea, valorificarea si exportul deseurilor.
Astfel, MMP propune spre dezbatere proiectul de Lege privind protectia mediului prin intermediul dreptului penal.
„Experienta a demonstrat insa ca actualele sisteme de sanctionare nu au fost suficiente pentru a garanta respectarea in totalitate a legislatiei privind protectia mediului. O astfel de respectare trebuie sa fie consolidata prin prevederea de sanctiuni de natura penala, care reprezinta instrument puternic, de natura diferita fata de sanctiunile administrative sau cu un mecanism de compensare intemeiat pe dreptul civil”, se arata in nota de fundamentare a actului normativ.
In acest sens, Directiva 2008/99/CE obliga statele membre sa prevada in legislatia lor nationala sanctiuni de natura penala pentru incalcari grave ale dispozitiilor din dreptul comunitar privind protectia mediului. Prin urmare, incriminarile din prezenta lege au rolul de a completa cadrul legal existent deja in legislatia actuala din Romania.
Printre principalele prevederi ale actului normativ elaborat de MMP se numara sanctionarea cu
inchisoarea intre 3 luni si un an sau amenda in cazul comertului cu exemplare din speciile de fauna sau flora salbatica protejate sau cu parti ori derivate ale acestora, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu.
De asemenea, pentru Deversarea, emiterea sau introducerea, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu, a unei cantitati de materiale in aer, sau sol si deversarea, emiterea sau introducerea, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu, a unei cantitati de materiale radioactive in aer, apa sau sol care pot provoca decesul sau vatamarea grava a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ al calitatii aerului, calitatii apei sau calitatii solului, ori animalelor sau plantelor se va pedepsi cu inchisoare intre 1 si 5 ani.
Totodata, productia, importul, exportul, introducerea pe piata sau folosirea de substante care diminueza stratul de ozon, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu, se va sanctiona cu
inchisoare intre 6 luni si 3 ani.
In ce priveste deseurile, colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deseuri, inclusiv supravegherea acestor operatiuni si intretinerea ulterioara a spatiilor de eliminare sau actiunile intreprinse de intermediari in procesul de gestionare al deseurilor, cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu, care pot provoca decesul sau vatamarea grava a unei persoane sau un prejudiciu semnificativ al calitatii aerului, calitatii solului sau calitatii apei ori un prejudiciu semnificativ animalelor sau plantelor se va pedepsi cu cu inchisoare intre 6 luni si 3 ani.
In acelasi timp, se va pedepsi cu
inchisoarea de la 2 la 7 ani exportul de deseuri cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu.
Va prezentam ca fisier atasat proiectul de lege.
Comentarii articol (5)