Ma simt lezata si de-a dreptul revoltata pentru felul in care meseria de contabil este denigrata din ce in ce mai tare. Sunt un simplu contabil. DA, din categoria contabililor despre care dl. Seitan spune ca nu stiu sa indrume contribuabilii care desfasoara activitati independente, in sensul respectarii legii.
Articolul continuă mai jos
DA, nu stiu sa indrum contribuabilii sa respecte legea, dar nu pentru ca sunt incompetenta, ci pentru ca, sincer va spun, nu am ajuns la o concluzie privind alegerea legii pe care ar trebui sa o respect, eu si clientii mei.
Ma gandeam sa fac o urna, sa ma leg la ochi si sa aleg una din variantele posibile. Sau sa practic eventual un joc pe care-l jucam in copilarie si anume:Din oceanul Pacific a iesit un peste mic/Si pe coada lui scria/ Iesi afara dumneata.
De ce spun asta? pentru ca avem urmatoarele variante:
- sa aplicam Codul Fiscal care spune ca platitorul de venit are obligatia de a retine, declara si vira contributiile sociale;
- sa respectam Normele date in aplicarea Codului Fiscal in ceea ce priveste deja celebrul art III care spune ca beneficiarul de venit este cel care are obligatia de a declara si plati contributiile;
- sa respectam legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale care este cat se poate de in vigoare si care spune ca o persoana care nu are carte de munca are obligatia de a plati 31.3% la venitul declarat.
Ah, si mai avem o varianta.
Sa facem o combinatie intre Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si Normele de aplicare a Codului Fiscal si sa platim atat 31.3%, cat si 10.5%. O persoana care desfasoara activitati independente, care s-a gandit sa fie un bun cetatean si s-a asigurat in sistemul public de pensii prin contract, la o suma undeva aproape de venitul castigat pe o luna, plateste atat 31.3%, cat si 10.5% la acelasi venit?
Legea mai sus amintita este “modificata” momentan doar de un comunicat de pe site-ul Casei de Pensii, comunicat care spune ca legea 19/2000 NU SE APLICA in acest sens, iar persoanele care au incheiat contract cu Casa de Pensii trebuie sa rezilieze acest contract si sa se supuna Codului Fiscal ( sau pardon, Normelor de aplicare a Codului Fiscal).
Pai asa domnilor se fac lucrurile? Ce valoare are pentru mine, contabil cu state vechi, un comunicat ?
Eu am invatat la scoala si in practica ca o lege este aplicabila din momentul aparitiei in Monitorul Oficial, bineinteles cu exceptiile stiute. Acum ma gandesc ca poate am lucrat gresit, ca poate tot ce am invatat nu are valoare, ca legile se pot modifica prin comunicate de presa si trebuie sa ne conformam comunicatelor de presa si nu legilor in vigoare. Cred ca trebuie sa mai
invat, sau sa ma inscriu la un curs sustinut de Dl. Seitan de unde sa invat cum sa-l sfatuiesc pe contribuabilul roman sa respecte legea. Eventual sa-mi fac si arhiva de emisiuni televizate si comunicate pe care sa le prezint organelor de control cand vor veni in vizita.
L-as intreba pe Dl. Seitan care este procedura ca o persoana care desfasoara activitati independente sa poata beneficia de ajutor de somaj . L-as mai intreba daca la adoptarea OUG 58/2010 privind modificarea Codului Fiscal s-a pus si problema ca statul roman va trebui sa plateasca efectiv ajutorul de somaj pentru o categorie de persoane pe care le obliga la plata si l-as intreba daca poate sustine acest ajutor de somaj, mai ales ca se spera ca persoanele fizice care desfasoara activitati independente sa fie considerabil mai putine in urma ordonantei.
De unde Domnule Seitan veti plati ajutorul de somaj in conditiile in care o astfel de persoana plateste la fondul de somaj 0.5% din venitul net?
La un venit net de 3.000 lei pe luna, statul incaseaza la fondul de somaj impresionanta suma de 15 lei. Care este perioada in care acesta persoana trebuie sa cotizeze la fondul de somaj pentru a beneficia de ajutor de somaj? 12 luni cum prevede legea 76/2002 privind privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca pentru celelalte categorii sociale?
In cazul acesta, statul roman ar incasa de la respectivul PFA suma de 180 lei in 12 luni. Care este cuantumul ajutorului de somaj Domnule Seitan?
Ne permitem oare in perioada de criza sa platim ajutor de somaj persoanelor fizice care desfasoara activitati independente ? Nu cumva in loc sa aduceti bani la buget il saraciti si mai tare prin aceasta metoda?
Ah, sau poate nu ma gandesc bine, imi cer scuze, sunt doar un simplu contabil care nu stie cum sa-si indrume contribuabilii, recunosc, dar exista si posibilitatea sa nu existe acest drept pentru aceste persoane si in cazul acesta platim o contributie fara contraprestatie, fara sa se poata beneficia efectiv de ajutorul de somaj. Putem sa o numim altfel, nu am nimic impotriva: “Fond
de sustinere a Guvernului”, ”Fond pentru sustinerea iesirii din criza”, sau o putem vira direct in “Fondul Solidaritatea” ca oricum conturile sunt deja deschise. O putem numi oricum altcumva, numai contributia la fondul de somaj nu.
Cu ce drept in conditiile in care faimoasa ordonanta este cum este , Casa de Pensii are incredibilul tupeu de a pune oamenii pe drumuri de 2 ori pentru ca pe peretii Casei de Pensii spune ca declaratia trebuie sa fie insotita de o serie de alte documente?
Dosar cu sina? Ma scuzati , dar in ce lege este specificat acest lucru?
DA, nu mi-am indrumat contribuabilii cum trebuie pentru ca eu citesc legi si nu pereti. Inca un curs de urmat pentru contabili: “Cititul peretilor institutiilor”.
Ca sa nu mai spun ca ar trebui sa-l dau in judecata pe Dl. Seitan in persoana pentru faptul ca este posibil sa pierd clienti pe motiv de incompententa datorita declaratiilor Dumnealui, cum ca veniturile incasate in luna iulie pentru lunile anterioare nu se taxeaza. Am fost asaltata de clientii mei PFA-uri care m-au intrebat de ce le-am calculat taxe, pentru ca Dl. Seitan a spus la televizor ca nu se taxeaza veniturile lunilor anterioare, chiar daca sunt incasate dupa 01 iulie 2010.
Pai Domnule Seitan, dumneavoastra nu aveti cunostinta de faptul ca baza de calcul a impozitelor la PFA uri este venitul incasat minus cheltuieli platite ???
Cine este cel care nu stie sa informeze contribuabilul? Eu sau Dvs? Probabil ca eu, pentru ca sunt un simplu contabil Semnat,
Un contabil nepregatit
a) sprijinirea economistilor si a contabililor in fata autoritatilor statului in rezolvarea problemelor profesionale de interes general;
b) propunerea unor proiecte de acte normative referitoare la organizarea si functionarea profesiei contabile in România, precum si initierea unor modificari de acte normative, necesare desfasurarii in conditii optime a activitatii economice.
c) favorizarea schimburilor de experienta pe linie profesionala;
d) crearea de parteneriate si legaturi de colaborare cu alte organizatii profesionale din tara si strainatate, care sa contribuie la intelegerea reciproca a problemelor si aspectelor de ordin profesional;
e) organizarea de cursuri, conferinte, dezbateri, simpozioane, mese rotunde, schimburi bilaterale, expuneri pe unul sau mai multe dintre obiectivele asociatiei si orice alte actiuni sau activitati;
f) elaborarea si publicarea de materiale, in vederea cresterii nivelului de pregatire profesionala al membrilor sai pentru perfectionarea continua.
Comentarii articol (131)