Surpriza, domnul ex-ministru Vladescu se pare ca loveste si dupa ce a fost demis. In presa a aparut proiectul de ordonanta de urgenta care ar fi trebuit sa modifice Codul fiscal si sa rezolve problema celebrelor norme metodologice date de ex-ministrul Seitan. Dar, pe langa repararea unui act normativ schiop din nastere, se introduce obligatia de a plati taxe cu mult majorate pentru drepturile de autor si pentru profesiile independente. Astfel se doreste suprimarea micilor intreprinzatori, a celor care
creeaza si a celor care au decis ca nu isi doresc sa faca parte din sistemul de pensii creat de stat.
Articolul continuă mai jos
Un articol scris de Sorin Istrate, Managing Partner Contexpert Consulting
Dupa ani de zile in care ne-a fost vanturata prin fata ideologia solidaritatii sociale din sistemul sanitar suntem in acest moment obligati sa scoatem bani din buzunar doar pentru ca statul si-a batut joc de sistemul de pensii. Deficitul din ce in ce mai mare al acestui sistem de pensii se doreste insa sa fie acoperit din noi surse de venit si, ce putea fi mai la indemana decat veniturile profesiilor independente si cele din drepturi de autor.
Totusi, nu a fost suficient ceea ce tocmai s-a intamplat cu o luna in urma. Desi tocmai a fost introdusa obligativitatea platii contributiilor individuale pentru pensii si somaj din veniturile incasate de persoanele independente la acelasi nivel cu cele pe care le platesc si persoanele angajate cu contract de munca, ex-ministrul Vladescu a hotarat, fix inainte de a fi demis, ca aceasta tagma profesionala poate suporta mai mult decat atat. Astfel, de ce nu, aceste contributii s-au triplat.
In motivarea proiectului de act normativ se mentioneaza urmatoarele: “existenta a numeroase venituri pentru care nu se datoreaza contributii, ceea ce duce la tratament inegal intre contribuabili, in functie de modul de obtinere a veniturilor” au dus la necesitatea largirii bazei de calcul a contributiilor sociale dar si la asa-zisa respectare a “principiului solidaritatii sociale”.
Domnilor guvernanti, va aducem la cunostinta ca cei care practica profesiile independente cat si cei care creeaza si primesc drepturi de autor nu si-au mai dorit calitatea de angajat. Dumneavoastra nu faceti altceva decat sa-i fortati sa redevina angajati dupa ce si-au dorit libertatea financiara de a face ce doresc cu banii lor.
Crearea de TRATAMENTE EGALE era specialitatea PARTIDULUI COMUNIST. Doar comunistii predicau egalitatea indiferent de munca si riscuri asumate. Daca aceasta este situatia pe care v-o doriti se poate ajunge foarte usor la ea. Cresterea taxelor si crearea unor diferente din ce in ce mai mari intre cosurile salariale ale Romaniei si tarilor din jur nu va face decat sa puna pe fuga investitorii straini dar si antreprenorii romani. Aceasta va conduce automat la o tara in care libera initiativa va face loc cu rapiditate asistarii scoiale.
Ar trebui sa luati in considerare ca dezorganizarea (bataia de joc) si cresterea fara contraprestatie a taxelor a dus la inlocuirea ministrului finantelor si al muncii. Este momentul sa va schimbati atitudinea si actiunile astfel incat un numar de peste 500.000 de oameni plus familiile acestora sa nu considere acest nou act normativ drept un furt pe fata.
Deficitul sistemului de pensii a fost majorat an de an de neachitarea datoriilor de catre marile companii de stat si de asemenea de catre acordarea cu usurinta a pensionarilor pe caz de boala unor persoane care nu au facut decat sa fraudeze sistemul. Consideram ca ar trebui sa actonati in ideea de a stopa furturile si nu de a-i forta pe ceilalti sa plateasca luna de luna sume care sa acopere gaurile din sistem.
Este foarte usor sa predici echitatea sociala si sa dai un act normativ care sa ia banii celorlalti din buzunar in loc de a face un management adevarat si de a crea un sistem care sa economiseasca banii celor care au cotizat. De asemenea, consideram ca este necesar sa schimbati consilierii care in ultimile 12 luni nu au facut decat sa propuna solutii aberante care nu au nicio legatura cu economia reala.
Comentarii articol (30)