Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriAproape 80% dintre studenti nu stiu de ce au ales facultatea la care sunt inscrisi...
Articolul continuă mai jos
Alin Popescu este avocat, specializat in drept informatic, in cadrul Cabinetului de Avocat "Alin Popescu".
Alege viata. Alege o slujba. Alege o cariera. Alege o familie. Alege un televizor al dracului de mare, alege o masina de spalat, un automobil, un CD player sau un deschizator automat de conserve. Alege sa-ti protejezi sanatatea, alege colesterol scazut si o asigurare medicala. Alege-ti prietenii...
Anul acesta am primit vreo 30 de emailuri, de la studenti de drept, descurajati de viitorul lor. Intr-un mod ciudat, fie ca imi impartaseau ganduri, fie ca ma intrebau direct, toti expeditorii asteptau cuvinte de incurajare. Asteptau sa le spun eu cum o sa fie dupa ce termina cu examenul de licenta. Asteptau sa le spun eu, personal, ca o sa fie bine...
Nu stiu ce le-ati fi rapsuns dumneavoastra, si sunt chiar curios. Eu insa am plecat de la ideea ca un astfel de rapsuns nu exista pentru toata lumea. Oricat am fi de idealisti, realitatea noastra difera. Lumea are limite apropiate sau indepartate, in functie de ochii care incearca sa o cuprinda. Destinul joaca si el un rol fundamental in devenirea noastra, la fel ca si munca asidua, pilele, tupeul, prostia...
Apoi, mi-am amintit de Trainspotting, un film vechi de cativa ani, al carui mesaj era altul, e drept, dar care isi propunea schimbarea unor comportamente. Motto-ul acestui film este o poezie a lui John Hodge (doritorii pot citi intregul text la aceasta pagina).
Am scris astfel ca, in conditiile in care aceia care imi scriau se considera victime sigure ale vietii, ar trebui sa incerce sa vada realitatea. Sa vada oportunitati chiar acolo unde acestea par a nu exista. Daca dreptul, ca specializare, ii da ceva unui absolvent, atunci acel ceva este cu siguranta deschiderea catre realitate. Dreptul te pregateste pentru viata tocmai pentru ca, intr-un mod abstract, el reprezita chiar viata insasi. Dar, si exista un mare dar in afirmatiile de mai sus, dreptul nu se poate practica de catre victimizati de profesie. Acesta este rolul clientului / consumatorului actului de justitie, pe care juristul ar trebui sa il ocroteasca prin atitudinea sa.
Daca nu se privesc pe sine ca pe nise victime, atunci ar trebui sa stie ca au toate sansele de a fi juristi. Daca nu se lasa intimidati de realitate, daca se lupta pentru farama lor de adevar, atunci ar trebui sa stie ca poseda un lucru care se cheama "vocatie". Acel ceva pe care "victimele" de mai sus ar da multe sa il aiba.
Dragi absolventi, aveti in fata o viata intreaga, o viata in care profesia va juca fara indoiala un rol semnificativ. Ar trebui sa stiti asadar ca, uneori, profesia ne alege pe noi si nu invers. In cazurile rare, in care se intampla o exceptie, si un om isi alege profesia care i se potriveste cel mai bine, e nevoie de o munca infernala. Munca benevola, sustinuta, lipsita de compromisuri, macinata de indoieli.
Daca ar fi sa va dau exemplul meu, ar trebui sa va spun ca nu stiu de ce am ales dreptul. Aproape 80% dintre studenti nu stiu de ce au ales facultatea la care sunt inscrisi. Lucrurile nu se schimba nici dupa absolvire. Alegerea insa, ramane la indemana voastra. O facultate nu trebuie sa va determine viitorul. In principiu, ar trebui sa netezeasca o cale, o cariera. Ce ne-am face insa daca am respecta cu totii regulile?
Sfarsitul facultatii nu e sfarsitul lumii. Alegeti-va deci viitorul si nu uitati ca viata nu e compusa doar din cariera.
Comentarii articol (1)