Romanii sunt un popor conservator, orice s-ar spune. Inca ne ghidam in viata dupa principii si prejudecati arhaice, poate de aici ni se trage si avansul de 20 ani pe care Vestul il are fata de noi. Unde s-a produs aceasta sincopa? Multe din cauze nu se afla in prezent, ele dainuie de zeci de ani si continua sa aiba consecinte nefaste in prezent.
Articolul continuă mai jos
Suntem o societate dominata de prejudecati, clisee si stereotipuri, asa ca nu trebuie sa ne ne mire faptul ca personajele lui Caragiale sunt mai prezente ca niciodata in peisajul romanesc. E plin Guvernul de Catavenci care ne intoxica zi de zi cu discursuri sforaitoare, avem destui cetateni turmentati care voteaza dupa cat e de groasa punga cu zahar si ulei primita in campanie sau diverse stimabile Zoie in cautare de ascensiune politica si amanti dispusi sa cotizeze pentru asta.
In 2006, cu doar cateva luni inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, presa britanica a inceput sa vehiculeze noi stereotipuri despre romani. Ziare precum The Sun si Daily Mirror au scris despre valul de imigranti care vor sufoca piata muncii din Marea Britanie si despre riscurile imense pe care acest aflux in prezinta pentru britanici. Printre principalele motive de ingrijorare in privinta imigrantilor romani, The Sun a enumerat violenta pe strazi, furtul din buzunare, traficul de fiinte umane si fraudele fiscale, dar si posibilitatea ca romanii sa aduca cu ei tuberculoza si SIDA. Din pacate, aceste motive persista si in prezent, la 3 ani dupa aderarea Romaniei la UE.
Atunci cand va ganditi la Romania, care sunt primele lucruri care va vin in minte? De ce in strainantate toti au aflat de Dracula si Ceausescu si nimeni nu stie ca cel care a inventat stiloul a fost un roman? Petrache Poenaru e cel care a creat stiloul, brevetat de francezi in mai 1827.
In aceeasi ordine de idei, probabil ca, in afara de oamenii de stiinta, in strainatate, sunt putini cei care stiu ca diabeticii pot trai astazi tot datorita unui roman? Descoperirea medicala a secolului apartine romanului Nicolae Paulescu, desi premiul Nobel nu i-a fost acordat lui, ci unor canadieni.
Lista oamenilor valorosi care au creat ceva durabil pentru aceasta tara e lunga, dar, din pacate, despre Romania in ultimii 20-30 de ani s-a vorbit mai mult la modul negativ. Saracia, coruptia, tiganii sau comunismul sunt cateva din stereotipurile impamantenite in ultimele decenii. Fiecare dintre noi s-a obisnuit cu ele si am ajuns sa le acceptam ca atare.
Mai rau, o simtim pe pielea noastra ori de cate ori avem sansa sa calatorim in strainatate. Si da, ma numar printre cei carora le-a fost rusine sa spuna ca sunt din Romania, cand, intr-o vacanta in Spania, am vazut cam cum se comporta romanii care merg “sa munceasca” acolo. Mi-a fost rusine sa vad cum femei cu sacose de rafie si cu 2-3 plozi dupa ele se imbrancesc si urla in aeroport, iar cand li se cere un act de identitate, e scris mare pe el ROMANIA. Iar aici nu vorbesc de rromi. Vorbesc de romani care merg acolo si aplica ceea ce au invatat acasa, in ROMANIA: vorbesc grosolan, injura birjareste pe oricine le iese in cale, fac abstractie de existenta cosurilor de gunoi, se gandesc mai degraba la tot felul de afaceri prin care sa castige bani usor si repede, decat sa munceasca cinstit, iar mai apoi se intorc in tara si se lauda cu ultimul tip de BMV castigat la munca in Spania si Italia. Munca cinstita, binenteles. 8 ore pe zi cu carte de munca.
Astfel ca, daca vorbesti de Romania, nu iti mai vin in minte Eliade, Brancusi sau Aurel Vlaicu,ci ce te gandesti la Dorel, Adrian Copilul Minune, OTV, marinari, prostanaci si manele. Din pacate, avem nesansa sa asistam la un fenomen dureros: Romania coboara in fiecare zi o treapta pe scara valorilor.
Intrebarea care se pune e ce putem face noi pentru a schimba aceste stereotipuri, aceasta stare de fapt in care ne aflam acum? Cum putem scoate in fata acei oameni valorosi, care ne fac mandri ca suntem romani? Stiu ca ei exista si probabil multi se afla printre cei care citesc acum aceste randuri. Cu totii suntem satui de pseudo vedete, manelisti si circari pe post de politicieni.
Citește mai mult despre
editorial anca dumitrescu
Comentarii articol (98)