Vineri este ultima zi in care contribuabilii pot depune la administratiile financiare declaratia recapitulativa 390, in caz contrar riscand a fi amendati de Fisc cu 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate.
Incepand cu 2010, firmele au fost obligate
sa depuna lunar declaratia recapitulativa 390( pana pe data de 15 a fiecarei luni) atat pentru livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri, cat si pentru serviciile prestate intracomunitar.
Pana in 2010 , declaratia se depunea trimestrial, pe data de 25 a lunii in cauza.Masura a fost introdusa prin
OUG nr. 109/2009, fiind considerata de MFP una dintre cele mai importante masuri legislative pentru combaterea evaziunii fiscale, deoarece permite un control mai eficient, in timp real, al operatiunilor intracomunitare.
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru luna de raportare in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare.
Persoanele impozabile care depun cu intarziere Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare, precum si cele care depun aceasta declaratie cu sume incorecte ori incomplete, vor fi sanctionate
potrivit art.2191 din Codul de procedura fiscala.
Astfel, nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative sau depunerea acestor declaratii ce contin sume incorecte sau incomplete constituie contraventie, potrivit art. 219^1 din Codul de procedura fiscala, care va fi sanctionata cu amenda de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, dupa caz, din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete.
In cazul in care contribuabilul corecteaza declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative,
amenda mentionata mai sus se va reduce cu 50%.
Art. 219^1 reglementeaza contraventiile in cazul declaratiilor recapitulative, dupa cum urmeaza:
„(1) Constituie contraventie nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative reglementate la titlul VI din Legea nr. 571/2003, cu modificarile ºi completarile ulterioare, sau depunerea de astfel de declaratii cu sume incorecte ori incomplete.
(2) Fapta prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, dupa caz, din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete.
(3) Nu se sanctioneaza contraventional persoanele care corecteaza declaratiile recapitulative pana la implinirea termenului legal de depunere a acestora.
(4) Nu se sanctioneaza contraventional persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
(5) Amenda prevazuta la alin. (2) se reduce cu 50% in situatia in care persoana impozabila corecteaza declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative.
(6) Dispozitiile art. 221 alin. (1) ºi (5) se aplica in mod corespunzator”
Declaratia recapitulativa se depune, in format electronic, prin una din metodele:
- la registratura organului fiscal competent,
- la posta, prin scrisoare recomandata,
- prin completare, pe pagina de web a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Formatul electronic, depus pe suport electronic, va fi insotit de formularul editat de persoana impozabila cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat, conform legii.
Formularul se editeaza in doua exemplare:
- 1 exemplar se depune la unitatea fiscala, impreuna cu suportul electronic;
- 1 exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.
Comentarii articol (9)