Astazi, m-am gandit sa-ti fac cunostinta cu un proiect interesant. Unii spun ca ar fi un fiasco programat, altii ca ar putea schimba Romania. In ultimele 2 saptamani, mii de oameni si-au spus parerea despre acest subiect. Pe scurt, astazi am onoarea sa prezint, pentru prima data, Initiativa-Legislativa.ro. Un proiect pe care sper sa-l ajutam impreuna sa creasca mare.
Articolul continuă mai jos
De la momentul la care am anuntat lansarea Initiativa-Legislativa.ro, am purtat nenumarate discutii, am gasit si rezolvat nenumarate probleme, am vorbit cu foarte multi oameni, am primit foarte multe felicitari (multumim, nu ne asteptam sa fie atat de multi oameni care sa fie entuziasmati de idee). Si, mai important, am creionat o platforma care sa permita, in viitor, dezvoltari in zone pe care, poate, acum nici nu ni le imaginam.
Hai sa luam un exemplu de problema pe care am identificat-o. Sa spunem ca x vine si propune un proiect legislativ. Nu intram acum in amanunte cu privire la calitatile, capacitatea ori cunostintele lui X. Odata ce a propus acel proiect, omul ne intreaba: "Am voie sa editez, in viitor, proiectul pe care l-am propus?". Raspunsul rapid la care am ajuns cu totii a fost simplu: "Bineinteles". Apoi, ca in proverbul cu mintea de pe urma, ne-au venit alte ganduri. Nu cumva, daca omul isi modifica proiectul, ii poate face pe cei care l-au sustinut sa se simta ca niste prosti?
Altfel spus, daca eu maine fac un proiect prin care propun o cota unica de 10% (ca tot e la moda). Sa mai presupunem ca semneaza ca sunt de acord cu proiectul peste 10.000 de oameni. Buun! Apoi, intr-un exces de nebunie, imi modific proiectul si scriu in el ca ar trebui sa avem o cota unica de 50%. Toti acei 10.000 de oameni continua sa fie de acord cu mine, in conformitate cu platforma. Pentru ca ei n-au fost informati ca s-a schimbat ceva. Si uite asa, cineva, om cu scaun la cap, ajunge sa apara pe internet ca sustinand un proiect aberant. Un lucru pe care nu ni-l dorim niciunul dintre noi, nu?
Am rezolvat problema ajungand la solutia urmatoare: odata ce ai propus un proiect, ai 7 zile sa il poti edita pentru a indeparta eventuale erori gramaticale, dupa care nu mai poti edita ce ai scris acolo. In felul acesta, nu te joci cu mintea celor care aleg sa sustina proiectul si nici nu transformi platforma Initiativa-Legislativa intr-o sursa de bataie de joc.
Exemplul de mai sus e doar unul din multele situatii pe care le-am dezbatut in ultimele luni. Si, surprinzator, ne-am distrat facand asta mai mult decat ne-am fi inchipuit. Chiar daca suntem obisnuiti cu componenta sociala prezenta mai peste tot in proiectul Avocatnet.ro, am pornit Initiativa-Legislativa.ro cu un sentiment pe care nu l-am mai incercat de mult: senzatia ca schimbam, cu adevarat, ceva. Pentru mine unul, sa pot trai din nou o astfel de senzatie inseamna extrem de mult. Stiu ca suna patetic, dar inseamna ca poate Romania nu e doar locul de unde ar trebui sa imi fac griji ca n-am plecat mai repede, e si locul in care m-am hotarat sa pun piciorul in prag si sa schimb ceva. Nimeni n-o sa faca asta pentru mine!
Imi vine sa rad gandindu-ma ca eu am scris fraza de mai sus. Serios. Pentru ca dupa momentele cand ma distra dezorganizarea tipic romaneasca, vara anului 2010 a fost cu adevarat deprimanta. Asa incat, in contextul actual in care oamenii conteaza tot atat de mult ca niste urme de noroi de care politicienii se sterg scarbiti pe gratarul din fata scarii, a spune ca tu, om neinsemnat, poti schimba ceva e o contradictie inoportuna. Sunt multi oameni care stiu mai bine decat mine lucrul asta. Oameni care si-au pierdut speranta, oameni care s-au sucit dupa cum sunt vremurile, oameni paralizati de lipsa de intelegere a vremurilor pe care le traiesc, etc. Lor le cer scuze pentru ca incerc sa-mi resuscitez speranta. Pentru binele meu, sper sa nu ma mint din nou, la fel ca alte dati, cand speranta s-a dovedit a fi doar o alta varianta pierzatoare.
Proiectul acesta insa, sloganul pe care l-am preluat pentru a-l face cunoscut (" Daca nu schimbi tu vremurile, atunci te vor schimba ele pe tine"), implicarea pe care am vazut-o la colegii mei din Avocatnet.ro si sustinerea unor oameni pe care nu-i cunosc decat online si care, in numar extraordinar de mare, au ales sa ne spuna ca vor sa schimbe ceva in Romania, toate aceste lucruri au darul sa oblige pe oricine sa se intrebe "Si daca...?". Pana la urma, schimbarea vine mai ales atunci cand nu te astepti sa mai vina. Iar Romania, orice am spune ori simti noi acum, n-are cum sa o mai duca mult in ritmul actual. Las insa filosofia ieftina pentru alte conversatii si ma intorc la proiectul pe care il prezentam astazi, pentru cateva informatii importante de final:
1. Pana la acest moment, am adunat 4 propuneri de modificare a unor legi. Sunt propuneri serioase, care vizeaza probleme reale. Si sunt sigur ca o sa fie sustinute de multi oameni in viitor.
2. Am avut de ales intre a arunca proiectul online, la fel cum se face cu un site de prezentare a unui produs, si a incerca sa explicam, mai intai, cum se petrece si ce importanta are procesul de creare a unor proiecte legislative. Chiar daca prelungim astfel cu o saptamana momentul la care proiectele stranse pana acum vor fi prezentate publicului, am preferat sa explicam mai intai ce este, ce face si ce nu face proiectul. Un text simplu, intr-o prezentare simpla si fara "atractiile" pe care le-ar presupune toate facilitatile oferite de site.
3. In saptamana care urmeaza, avem promisiunea mai multor oameni care ne-au spus ca vor trimite proiecte pentru Initiativa-Legislativa.ro. Am pus in prezentarea de acum si un formular de trimitere a fisierelor cu propuneri legislative.
4. Asa cum spuneam si data trecuta, am vorbit cu organizatii profesionale, parlamentari / grupuri parlamentare, care ne-au asigurat ca, in masura in care un proiect va avea sustinere publica si va raspunde unei nevoi reale, vor ajuta initiatorul sa il aduca pe ordinea de zi a Parlamentului.
5. Stiu ca nu am raspuns acum tuturor intrebarilor. Asa incat, pentru restul raspunsurilor si pentru un ghid detaliat al facilitatilor oferite de Initiativa-Legislativa.ro, te invit sa accesezi siteul.
Multumesc pentru implicare. Multumesc pentru observatiile pe care sunt sigur ca le vei spune intr-un comentariu la acest editorial.
Mai sunt putine momente pana cand Initiativa-Legislativa.ro isi va intra in rol. Pana atunci, hai sa stabilim cu totii ce este, ce face si ce nu face acest proiect.
Te invit sa accesezi Initiativa-legislativa.ro
Comentarii articol (48)