In perioada 11-17 octombrie, comisarii ANPC si politistii antidrog au efectuat o serie de controale, la nivel national, pentru verificarea magazinelor care comercializeaza produse etnobotanice, denumite generic "magazine de vise", informeaza un comunicat de presa al MAI. Au fost depistate peste 60 de infractiuni, iar 62 de persoane sunt cercetate. Cuantumul amenzilor se ridica la 332 de mii de lei, iar 18 magazine au fost inchise.
In perioada 11 – 17 octombrie, sub coordonarea Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul I.G.P.R., s-a desfasurat, la nivel national, o actiune comuna cu reprezentanti ai Garzii Financiare si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului in scopul verificarii magazinelor care comercializezaa produse de tip „etnobotanic”.
Peste 7.500 de produse de acest tip si 17 kg de substanta activa ce folosea la prepararea acestor produse au fost ridicate in vederea expertizarii.
Politistii au constat 67 de infractiuni pentru incalcarea prevederilor Legii 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, fiind cercetate in continuare 62 de persoane.
Totodata, oamenii legii, pentru neregulile descoperite, au aplicat amenzi in valoare totala de 332.625 lei, fiind de asemenea, suspendata activitatea la 18 magazine de acest gen.
Politistii antidrog au ridicat, in vederea expertizarii, peste 7.500 de produse tip „etnobotanic” si 17 kg. de substanta activa ce folosea la prepararea acestor produse, iar produsele care nu prezentau documente de provenienta au fost confiscate.
Combaterea consumului si traficului de droguri este o prioritate a Politiei Romane. Anul trecut, in urma aparitiei unor magazine in care se comercializau o serie de produse ce au in componenta plante si substante cu proprietati psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sanatate, si care nu se regaseau in cadrul legislativ ce reglementa regimul juridic al substantelor stupefiante si psihotrope, Politia Romana a intreprins demersurile necesare in vederea reglementarii situatiei acestora.
Eforturile sustinute ale Politiei Romane s-au concretizat si printr-o initiativa legislativa in vederea includerii substantelor psihoactive continute in produsele comercializate prin “magazinele de vise” in tabelele anexa ale Legii 143/2000.
Prin Ordonanta de Urgenta 6/2010 pentru modificarea si completarea Legii 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, precum si a Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope au fost introduse in tabelele anexa ale legilor mentionate mai sus mai multe substante psihoactive, denumite generic „etnobotanice”.
Politia Romana a declansat actiuni de verificare a magazinelor care comercializeaza plante „etnobotanice” sau pun la dispozitie spatii in vederea comercializarii acestora.
La activitatile desfasurate au participat politisti din cadrul structurilor de combatere a criminalitatii organizate, ordine publica si investigarea fraudelor, precum si comisari ai Garzii Financiare si inspectori ai Directiilor de Sanatate Publica, fiind identificate si controlate 440 de magazine.
Dupa aparitia modificarii legislative, aproximativ 102 kg de substante cu efect psihotrop, peste 1.000 de comprimate si peste 4.500 de pliculete cu substante au fost ridicate, in luna februarie, in vederea expertizarii si distrugerii. Valoarea acestor substante se ridica la peste 3.100.000 de lei. Totodata, politistii au constatat 17 infractiuni, de comiterea carora au fost suspectate 29 de persoane.
Politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate desfasoara in continuare activitati in vederea depistarii eventualelor persoane care comercializeaza produse interzise prin ordonanta de urgenta, precum si de monitorizare a „magazinelor de vise”, inclusiv a ofertelor on-line de astfel de produse.
Astfel, politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate au desfasurat peste 3000 de actiuni de acest gen, impreuna cu reprezentanti ai Garzii Financiare si reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.
Totodata, oamenii legii au in atentie si posibilitatea aparitiei altor produse cu efecte similare drogurilor care nu sunt supuse controlului si care prezinta pericol pentru sanatatea publica.
Astfel, la data de 22.07.2010 prin Hotararea de Guvern nr. 575 in anexele Legii 143/2000 si ale Legii 339/2005 au fost adaugate noi substante, ca droguri de mare risc si risc.
In urma actiunilor intreprinse de catre structurile de politie, s-au ridicat aproximativ 20.000 de probe in vederea expertizarii si au fost intocmite peste 100 de dosare penale pentru incalcarea prevederilor Legii 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.
De asemenea, reprezentantii Garzii Financiare si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului au aplicat amenzi contraventionale in valoare totala de 651.625 de lei, fiind suspendata activitatea la 35 de magazine de acest gen.
Comentarii articol (6)