Daca maine ar veni cineva si ar sterge toate amintirile romanilor din ultimii x ani, crezi ca s-ar schimba ceva? Ne-au adus prejudecatile noastre in situatia de astazi? Sunt cei x ani importanti sau sunt doar o picatura intr-un ocean? Pornind de la aceasta idee, te invit sa vorbim astazi despre incredere si despre viitor. Cine stie, poate o sa descoperim ceva util in discutia asta. Imi spui parerea ta?
Articolul continuă mai jos
Unii spun ca Romania arata asa din cauza comunistilor. Altii ca in ultimii 20 de ani, capitalismul salbatic ne-a secat puterile si ne-a transformat in altceva decat eram inainte. Am auzit si oameni care dau vina pe turci, pe greci sau pe romani, pe popoare migratoare si armate de ocupatie, atunci cand incearca sa gaseasca o explicatie pentru starea actuala a lucrurilor. E posibil ca si unii si altii sa aiba dreptate pentru ca, in fond, gandurile noastre de astazi sunt o consecinta a faptelor, trairilor si angoaselor din anii trecuti.
Daca stau, nu fac nimic rau
Cu toate astea, mi-e greu sa cred ca istoria ne-a adus unde suntem acum. Einstein spunea (in ultimii ani ai vietii sale, dupa ce bomba atomica isi dovedise "utilitatea"), ca "viata nu e periculoasa din cauza celor care fac rau, ci din cauza celor care se uita si nu fac nimic". Un punct de vedere interesant si foarte actual. Romania de astazi arata asa in primul rand pentru ca unii oameni prefera sa se uite si sa nu faca nimic. M-am regasit si eu in ipostaza aceasta si nu pot arunca piatra spre cineva anume pentru ca as fi ipocrit. Au trecut destule alegeri in care n-am mers la vot. Au trecut destule actiuni sociale unde n-am participat nici macar cu popularizarea ideii. In ultimii ani, insa, o data cu toate lucrurile care au inceput sa se intample in jurul meu, am inceput sa ma gandesc mai bine la motivul pentru care m-as implica. Si am ajuns la concluzia ca eu si ai mei suntem motive suficiente. Iar prin "eu si ai mei" inteleg chiar persoana si familia mea.
Pentru oamenii astia as face orice. Si totusi, nu gandim asa de fiecare data. Cand e vorba despre lucruri abstracte, despre actiuni care nu aduc beneficii palpabile, stam deoparte si ii lasam pe altii sa-si faca de cap. Cu niste ani in urma, politica era o forma de divertisment. Imi aduc aminte de primele sedinte ale CPUN-ului, care erau mai haioase decat MrBean insusi. Apoi, am ajuns la concluzia ca politica e pentru oameni care vor sa se dea mari. Apoi i-am asimilat pe politicieni si profesia lor cu imbogatitii peste noapte. Apoi i-am asimilat cu oamenii aceia care oricum fac lucruri chiar si fara voia noastra. Iar astazi, am ajuns intr-un colt al vietii in care politica e ceva... de neinteles.
As vota, da' n-am pe cine
Pentru ca de neinteles este comentariul "n-am pe cine vota" pe care il auzim des la televizor. E de neinteles abordarea "pe cine sa pun in locul celor de acum?". In argumente de genul acesta, ceva nu se leaga. Pentru ca noi, poporul roman, avem doua variante: sa acceptam, incet-incet, statutul de turma controlata de niste pastori abili sau sa invatam din trecut si din greselile noastre si sa luam atitudine, din cand in cand. Pe cine sa pui in loc? Aproape ca nu conteaza. Tot ce conteaza e ca trebuie sa le arati celor care te-au dezamagit ca exista sanctiuni pentru nepasarea, incompetenta si lipsa lor de coerenta. Pentru ca altfel, atunci cand inghiti orice si oricum, atunci cand nu schimbi ceva din lipsa de alternative, credibilizezi comportamentele deviante.
Ma uit si eu la astia la televizor
Atunci cand noi radem uitandu-ne la televizor cum ministrul finantelor voteaza gresit un act pe care nici macar nu l-a citit, atunci cand injuram si atat niste oameni care dau astazi o lege si maine o modifica, atunci cand privim stupefiati (si atat) gangurelile de neinteles ale unor ministri in conferinte de presa, in toate aceste ipostaze suntem sprijinul pe care se bazeaza acesti oameni.
Si... nu, nu chem pe nimeni niciunde si nici nu strig in favoarea unui partid sau a altuia. Realist, avem niste politicieni de tot rasul. Realist, acesti politicieni au niste programe de tot rasul. Realist, cred ca pe oricare dintre partidele parlamentare le-am pune acum la guvernare, rezultatul ar fi acelasi. Pentru ca, dincolo de orice, nimeni n-a venit cu o atitudine care sa ofere incredere. Si e trist, pentru ca viitorul Romaniei nu poate exista daca nu vom reusi sa repunem la locul ei relatia de incredere care se stabileste intre mine si colegii mei, vecinii mei, oamenii din acelasi oras, etc.
In-cre-de-re. Sigur ca da :(
Daca ne gandim bine, astazi suferim cu totii pentru ca ne-am pierdut increderea in orice ni s-ar spune. Nu mai avem incredere in alti oameni si, mai trist, nu mai avem incredere nici macar in puterile noastre. "Uneori, unii platesc multi bani pe lucruri pe care altii le primesc degeaba". N-o spun eu, o spune acelasi Einstein, undeva spre inceputurile carierei sale de savant genial. Am avut noi, romanii, o perioada in istoria noastra in care sa pornim de la premisa ca avem incredere unii in altii? Si nu ma refer aici la ideea ca as lasa un om de pe strada sa-mi tina portofelul pana pun produsele in plasa de la supermarket. Aia e naivitate, nu incredere.
Chiar daca o sa-mi zici ca sunt prea optimist, cred ca e imposibil sa nu vina si o astfel de perioada in viitor. Si n-o spun pentru ca sunt naiv, o spun pentru ca mi-e clar ca daca vom continua asa, in cinci sau zece ani, Romania o sa arate ca dupa bombardament. Atunci cand afisez un astfel de optimism, nu ma bazez pe ideea ca romanii o sa se schimbe intr-o noapte. Cu toate astea, cred ca ultimii cativa ani au fost un exercitiu extrem de util pentru implicarea sociala a romanilor. Si, daca la urmatoarele alegeri o sa-mi vad prietenii convinsi sa mearga la vot, inseamna ca am reusit si eu ceva prin editorialele astea.
De ce faci ce faci?
Stiu ca de multe ori pare ca discutam aici doar pentru ca ne dorim sa facem bani din traficul de internet pe care il are Avocatnet.ro. Realitatea e insa ca am depasit de mult ideea asta. Cu ani in urma, ne-am convins ca poti face si lucruri bune in jurul tau atunci cand ai un site cu audienta mare. Asa incat multe dintre proiectele sociale pe care le-am pornit n-au avut niciun fel de finalitate materiala. Cu toate astea, ne-am lovit intotdeauna de zidul neincrederii unor oameni, care ne intrebau daca nu suntem cu x sau cu y, daca nu scriem la comanda sau executam ordinele cuiva. Atitudinea asta aproape paranoica, sentimentul ca oricine incearca sa faca ceva bun trebuie sa aiba in spate motive ascunse... e singurul lucru pe care mi-am pus in minte sa il schimb macar pentru cateva sute sau mii e oameni.
Si nu iti spun ca trebuie sa ai incredere in noi. Nu iti spun ca trebuie sa urmezi exemplul nostru. Daca ai citit in ultimele luni lucrurile care s-au scris aici, ai inteles ca tot ce ne dorim e sa te facem sa constientizezi ca e timpul sa te implici cat de mult poti. Mergi la vot, spune "nu" atunci cand e cazul, nu mai sta pasiv si nu astepta sa vina altii sa-ti faca ordine in propria ograda. Sustine-ti punctul de vedere si, daca ai incredere in cineva, spune-i lucrul asta sau comporta-te ca atare.
Mi-am facut un obicei din a trimite mailuri oamenilor care au realizat lucruri. Si le scriu doar atat: "Felicitari!". E important sa stii, atunci cand pui mana sa faci ceva, ca gestul tau nu va ramane indiferent.
Daca vrem sa avansam cumva, ar trebui sa cultivam increderea si sa eliminam indiferenta din viata noastra. Asta cred eu. Pentru ca altfel o sa ramanem mereu prinsi in nevoia de a da vina pe cineva din trecut. Criza, turcii si comunistii sunt mereu la indemana :).
Tu ce parere ai?
PS
Pentru ca nu e frumos sa invitam pe altii sa faca ceva, iar noi sa privim, te anunt caInitiativa-Legislativa.ro este online, iar proiectele de lege prezentate acolo asteapta sa le citesti si sa le acorzi atentie, daca crezi ca merita. E un prim pas din lucrurile pe care ne-am propus noi sa le facem pentru a ordona si a creste increderea in randul cititorilor nostri.
Multumiri oamenilor care ne-au oferit sprijinul lor. Multumiri si organizatiilor care ne sprijina direct (APEC este un exemplu in acest sens). Sunt sigur ca la un moment dat, un numar din ce in ce mai mare de oameni o sa se trezeasca din amortire si o sa se implice, la orice nivel, in viata sociala a Romaniei.
Comentarii articol (99)