In fine, m-am lamurit care este sursa birocratiei excesive din Romania. Nu am avut aceasta iluminare in urma unor lecturi exhaustive asupra sistemelor administrative sau a unor tratate despre legi si legislatie. Din contra, scanteia a venit de la ... "Fisc".
Articolul continuă mai jos
Autor:
Ovidiu Constantinescu, PR Manager
Eram la “Administratia Financiara” sa-mi inscriu masina cand, dupa ce am inmanat cu un zambet larg toate actele doamnei de la ghiseu, am fost intrebat: ”Certificatul de casatorie?” Am replicat ca imi inscriu masina, nu nevasta. S-a uitat prin mine si a zis doar atat: “Codul Familiei”. Mi-a explicat apoi plina de plictis ca, in caz de divort, sotia mea are dreptul la jumatate din tot ce achizitionam in timpul casniciei, inclusiv din masina pe care o rugam sa mi-o impoziteze in numele statului. Si atunci, pe loc, am realizat care este principiul ontologic pe care este cladit TOT sistemul birocratic al statului roman.
Toate reglementarile din administratia noastra pornesc de la principul ca “romanul este smecher si vrea sa pacaleasca”… drept pentru care se da o lege care sa-l impiedice pe roman “sa fie smecher si pacaleasca”. Legea – evident – este impusa de o institutie care, inerent, este plina de romani “care sunt smecheri si vor sa pacaleasca” asa ca se da o noua lege care sa-i impiedice pe romanii de la nivelul II sa fie “smecheri si sa pacaleasca”. Noua lege este si ea – la randul ei – impusa de o noua agentie care, evident, este plina de romani “smecheri si care vor sa pacaleasca”. Nu are rost sa spun ca apare o a treia lege care sa reglementeze viata romanilor “smecheri si care vor sa pacaleasca” de la noua agentie… si asa mai departe…
Este un truism sa spui ca birocratia excesiva sufoca mediul de afaceri si ca ceea ce-si doresc oamenii de afaceri este un sistem de legi si reguli simplu, clar, stabil si usor de implementat. Un sistem birocratic simplu si stabil, cladit pornind de la principiul onestitatii si aparat cu fermitate de cei care vor sa-l abuzeze/pacaleasca reprezinta o conditie de baza a atragerii de investitori si de noi resurse in economie. O afacere buna este aceea in care toti partenerii au de castigat si nimeni nu vrea sa pacaleasca pe nimeni.
Din pacate, faptul ca unii dau legi de-a valma pentru ca a doua zi sa spuna cu seninatate ca ele pot fi incalcate putin si fara repercursiuni ne arata nu numai ca nu inteleg insasi esenta unei legi – aceea de a fi respectata fara exceptii din primul moment al promulgarii – dar si ca multi politicieni nu prea inteleg consecintele economice si sociale pe care le au legile pe care le dau.
Comentarii articol (4)