Firmele care angajeaza persoane disponibilizate din sistemul bugetar ar putea beneficia de o subventie de la bugetul asigurarilor sociale de stat echivalenta cu valoarea indemnizatiei de somaj care s-ar fi cuvenit fiecarui somer astfel angajat, calculata de la data angajarii acestuia, potrivit unui proiect aflat pe Ordinea de zi a Camerei Deputatilor.
Propunerea legislativa privind reglementarea unor masuri de stimulare a angajatorilor care incadreaza in munca persoane disponibilizate din sistemul bugetara fost respinsa de Senat in sedinta din 6 septembrie 2010, insa
Comisia pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor propune Plenului adoptarea propunerii legislative cu amendamente, pentru corelare cu normele legale in vigoare si pentru cresterea sanselor de ocupare a persoanelor in cautarea unui loc de munca.
Proiectul de lege prevede
acordarea unei subventii de la bugetul asigurarilor sociale de stat echivalenta cu contravaloarea indemnizatiei de somaj care s-ar fi cuvenit fiecarui somer astfel angajat, calculata de la data angajarii acestuia angajatorilor care incadreaza in munca someri proveniti din randul salariatilor disponibilizati din sistemul bugetar.
Astfel, subventia acordata urmeaza a se deduce, in conditiile legii, din suma datorata lunar de catre angajator si salariati pentru contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj.
In acelasi timp, se prevede obligatia angajatorilor de a mentine raporturile de munca sau de serviciu ale acestora pentru o perioada reprezentand
dublul intervalului de timp in care persoana disponibilizata ar fi beneficiat de indemnizatie de somaj, fiind precizat in proiect ca, pe perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate, masurile de stimulare nu se aplica.
Totodata, in situatiile in care angajatorii inceteaza raporturile de munca sau de serviciu, inainte de termenul prevazut in propunerea legislativa, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare somer angajat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din motive neimputabile angajatului.
Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din valoarea indicatorului social de referinta, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, si nu 75% din salariul de baza minim brut pe tara. La suma rezultata se adauga un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.
In acelasi timp, pentru absolventii institutiilor de invatamant care primesc ajutor de somaj, indemnizatia constituie 50% din valoarea indicatorului social de referinta, si nu jumatate din salariul minim, ca in prezent.
Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane.
Valoarea indicatorului social de referinta este stabilita la 500 lei.
Camera Deputatilor este for legislativ.
Proiectul de lege poate fi consultat aici.
Comentarii articol (24)