Iesim sau nu iesim din criza? Aceasta e intrebarea care ii framanta pe mai-marii tarii, raspunsurile categorice de "da" si "nu" fiind, de cele mai multe ori, justificate de oportunism politic mai degraba decat de o analiza economica serioasa. Exista insa o voce pe care, oricat de prinsi in infernul verbal al certurilor variilor politicieni, oamenii au inceput sa o ia in seama si sa o asculte cu atentie, aceea a Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
Articolul continuă mai jos
Autor:
Daniel Andrei CFO
In doua dintre cele mai recente declaratii ale sale, domnul Isarescu nu ne spune direct ca am iesit din criza economica - nici nu ar avea cum – ci spune ca “economia este acum pe un fundament solid”, pentru ca, intr-o a doua iesire publica, sa nuanteze spunand ca “Romania nu are nevoie de bani, ci de antreprenori”.
Ca oricare dintre declaratiile Guvernatorului Bancii Nationale, si acestea trebuie “citite printre randuri” si puse cap la cap, ca un veritabil puzzle, pentru a avea o imagine mai clara si mai cuprinzatoare a starii economiei romanesti. Domnul Isarescu ne spune ca, in fapt, cei doi ani de criza profunda au daramat esafodajul economic si social creat de o crestere economica bazata pe consum “pe datorie” si ca este nevoie sa ne orientam spre o crestere “antreprenoriala”, bazata pe stimularea productiei de bunuri si produse.
Nu pot sa imi dau seama cat din “fundamentul solid” la nivel macro – acolo unde se uita de obicei dimineata domul Isarescu – se simte si la nivelul micro, acolo unde incepe ziua de munca a romanului verde, dar este evident ca intre cele doua viziuni exista o diferenta majora. “Cu bani, oricine poate”, pare sa spuna domnul Isarescu, citand parca dintr-unul din celebrii antreprenori ai tarii, “problema e ca acum nu sunt bani si trebuie sa ne descurcam cu ce avem: sa ne folosim resursele de imaginatie, de inventivitate, pentru a produce mai mult, mai bine si mai eficient. De asemenea, va trebui sa fim mai responsabili in cheltuirea resurselor pe care le avem, sa ne facem treaba bine si la timp, fiind atenti cu ce promitem si pe banii cui”.
Nu cred ca domnul Isarescu isi face iluzia ca Romania va deveni peste noapte o tara de intreprinzatori privati ci, mai degraba, a vrut probabil sa clarifice, in felul sau, pozitia in “dezbaterea zilei”, aceea asupra noului cod al muncii. Sa explic: regula antreprenorului consta in flexibilitatea si adaptarea continua la cerintele pietei, el nu are nevoie de articole de lege in acest sens; antreprenorul lucreaza pentru proiectul lui cat e nevoie pentru a-l duce pana la capat si nu pana la sfarsitul programului; antreprenorul stie ca singura protectie sociala de care se bucura este cea a recunoasterii sociale a utilitatii si calitatii bunului sau serviciului oferit si nu a unor contracte de munca la colectiv scrise acum 20 de ani, cand inca sectorul de stat era omniprezent; antreprenorul fuge dupa munca, nu de ea… etc. Putea sa spuna toate acestea domnul Isarescu clar si in gura mare? Eu ma indoiesc… Cum, tot asa, nu pot sa trec cu vederea un alt panseu al domniei sale, rostit la sfarsitul saptamanii trecute: "Politica monetara a fost anticiclica dar la politica fiscala am ratat intelepciunea." (oare la cine s-o fi referit?!?)
PS: Nu pot sa nu remarc faptul ca institutia in care romanii au cea mai mare incredere – conform unor ziare – nu mai e biserica, ci BNR… asta da semnal ca am trecut la capitalism!
Comentarii articol (1)