Ajungem zilnic la concluzia ca traim vremuri in care valorile, telurile si obiectivele nationale sunt pur si simplu notiuni fara sens in Romania de astazi, notiuni pe care principalele partide politice le vehiculeaza din patru in patru ani doar pentru a mai alterna ceva la pomenile si promisiunile fantasmagorice. Oare se poate spune ca boala CREUTZFELDT-JAKOB (boala vacii nebune, afectiune a creierului care devine spongios ca un burete, sistemul nervos central se descompune, boala fiind mortala) a ajuns si in Romania?
Articolul continuă mai jos
Cum am ajuns la aceasta intrebare? Ce s-a intamplat zilele trecute?
Doar o continuare aparent constienta a celei mai eronate decizii care a fost luata vreodata in parlamentul Romaniei. Vorbesc despre decizia inexplicabila a parlamentarilor de a vota cota de TVA de 5% la alimente si neimpozitarea pensiilor in plafonul de 2000 lei in octombrie 2010. Decizie care ar fi putut la momentul respectiv sa arunce Romania in haos. De ce? Pentru ca doar cu 3 luni inainte Romania se sfortase sa accepte intr-un final majorarea TVA-ului la 24% si impozitarea pensiilor.
In acea zi de octombrie 2010, in plina criza recunoscuta atat de guvernanti cat si de opozitie, parlamentul adopta cu o mare majoritate de voturi un act normativ care nu facea decat sa saboteze economia nationala, acordurile cu FMI si increderea oamenilor cu scaun la cap in capacitatea de discernamant a parlamentarilor Romani.
Dupa acel vot principalele partide au reactionat care mai de care mai hilar. Astfel initiatorul neimpozitarii pensiilor, Mircea Giurgiu, declara ca “propusese aceasta masura la inceputul anului 2009, cand nu credea ca vom avea o criza atat de mare’’. PSD prin Viorel Stefan, sef al comisiei de buget finante, declara ca aceasta masura nu poate fi sustinuta de buget. PNL tace malc si savureaza greselile guvernantilor. Guvernul declara prin purtatorul sau de cuvant ca scaderea TVA la alimente nu respecta strategia fiscala a guvernului. Tot romanul a inteles ca parlamentarii au gresit major si ca Presedintele Basescu trebuia sa retrimita legea in parlament pentru a evita niste urmari catastrofale. Definitoriu pentru Romania era insa articolul din The Economist “HOW NOT TO RUN A COUNTRY’’ (CUM SA NU CONDUCI O TARA)
Presedintele Basescu a retrimis atunci legea in parlament, toata lumea a rasuflat usurata, criza fusese evitata in ultimul moment. Cine ar fi putut sa creada ca in parlamentul Romaniei, in PREZENT, se poate insa refuza cererea de reexaminare a reducerii TVA pentru alimente la 5%?
Ce ma mira este ca acum 6 luni, toate partidele erau de accord ca acest fapt era o imensa eroare parlamentara si ca nu ne puteam permite o astfel de masura, ca bugetul nu putea suporta. Ce s-a schimbat in ultimele luni? A inflorit economia romaneasca, au fost cumva calculate implicatiile acestei modificari a TVA-ului, a fost cumva gasita o alta sursa pentru bugetul Romaniei? Nu, nu si iarasi nu. Atunci? Se merge pe principiul ca orice lucru care merge prost in Romania de astazi va facilita accesul la guvernare peste un an? De aceea este mai bine sa subminam orice masura legislative care poate pastra Romania mai departe de criza? Seamana cumva cu stravechea ‘’otraviti fantinile”?
Nu as fi putut crede ca un Partid ca si PNL-ul poate sustine aceasta aberatie legislativa. Poate ca de la PSD, partid de stanga, ma pot astepta la aceasta abordare, nu insa si de la un partid de dreapta. Partid care are postat pe site urmatorul text: „Identitatea politicã a PNL s-a construit istoric (.....), pentru ca în postcomunism PNL sã fie promotorul liberalismului integral.
Liberalismul integral se defineºte ca forma de sintezã politicã ºi economicã a tendinþelor tradiþionale, moderne ºi postcomuniste ale liberalismului. Liberalismul integral este simultan un liberalism economic - care promoveazã economia de piaþã, libera iniþiativã ºi capitalismul”
Nu pot sa constat decat ca in acest moment abordarea opozitiei este a unui razboi de gherila, in care nu conteaza victimele colaterale, nu conteaza rezultatele unor masuri legislative aberante care pot arunca Romania in haosul de care oricum nu este departe. Intrebarea este daca principiile liberalismului ar trebui sa permita aceste abordari si daca nu cumva deriva in care se regaseste PNL-ul nu va conduce mai devreme sau mai tarziu catre rezultatele obtinute de catre PNTCD.
Alianta politica dintre PSD si PNL insa nu face decat sa reduca abordarile de dreapta pentru problemele principale cu care se confrunta in acest moment economia romaneasca. Economie care din pacate nu a iesit din criza si asta deoarece deficitul bugetar nu a scazut peste noapte, nivelul investitiilor straine nu a crescut iar PIB nu a revenit la valorile dinainte de criza.
In concluzie, domnilor parlamentari, va rog sa respingeti scaderea TVA-ului, va cer acest lucru deoarece implicatiile acestei masuri se vor resimti pe termen foarte scurt in favoarea populatiei. Aceasta reducere a TVA-ului va aduce insa mari semne de intrebare in relatia cu FMI, va necesita masuri de contrabalansare bugetara care vor lovi tot in populatie si va indeparta si mai mult posibilitatea de a atrage investitori straini in economia romaneasca.
Sorin Istrate este managing partner al companiei de consultanta Contexpert.
Comentarii articol (22)