Contribuabilii au posibilitatea de a depune declaratia fiscala unica D112 si la oficiile acreditate de Ministerul Finanelor Publice. In acest sens, a fost publicata recent in Monitorul Oficial procedura de primire si prelucrare a informatiile prevazute in cadrul declaratiei unice.
Ordinul comun al ANAF, CNAS, ANOFM si CNPAS fost publicat in
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 254 din 11 aprilie 2011.
Potrivit reglementarilor in vigoare, Casa Nationala de Pensii Publice, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pot nominaliza, in vederea acreditarii din oficiu de catre Ministerul Finantelor Publice, structuri din subordinea lor care aveau, pana la data de 31 decembrie 2010, atributii de primire si prelucrare a declaratiilor nominale de asigurari sociale.
Lista oficiilor acreditate se aduce la cunostinta persoanelor interesate prin afisare pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice.
Oficiile nominalizate de Casa Nationala de Pensii Publice, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, in termen de 5 zile de la intrarea in vigoare a acestei hotarari, sunt acreditate, din oficiu, de catre Ministerul Finantelor Publice.
Pentru depunerea declaratiei fie la ANAF, fie la oficiile acreditate de MFP,
contribuabilul prezinta:
a) „Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, in format hartie, semnat si stampilat, conform legii,
b) declaratia in format electronic, pe suport CD, care cuprinde:
i. „Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale,
impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”,
ii. Anexa nr.1.1. „Anexa angajator”,
iii. Anexa nr.1.2. „Anexa asigurat” – cate o anexa completata pentru fiecare asigurat.
Oficiile acreditate au obligatia sa comunice contribuabililor adresa de internet de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, unde poate fi consultat stadiul de prelucrare a declaratiilor depuse si sa asigure sprijin pentru contribuabilii care nu au acces la internet, in vederea consultarii acestor informatii.
Contribuabilii care nu finalizeaza procedura de depunere a declaratiei, prin obtinerea numarului unic de inregistrare de la oficiul acreditat, depun respectiva declaratie la organul fiscal competent.
Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui evidenta contribuabilul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii.
In cazul declaratiilor pentru care organul fiscal competent nu a putut prelucra informatiile de pe suportul CD, se inscrie pe formatul hartie al declaratiei numarul de inregistrare si data, iar contribuabilul va prezenta, in termen 3 zile, organului fiscal formatul electronic al declaratiei intr-o forma care sa poata fi prelucrata.
Obligatiile oficiilor
Persoanele nominalizate, cu ocazia acreditarii, pentru primirea si prelucrarea declaratiei, denumite operatori, asigura preluarea declaratiei de la contribuabili.
Operatorul primeste de la contribuabil declaratia in format hartie insotita de formatul electronic al acesteia, pe suport CD si parcurge urmatoarele etape:
a) verifica declaratia in format hartie, urmarind ca formularul sa aiba inscrise:
i. codul de identificare fiscala al contribuabilului,
ii. datele de identificare ale contribuabilului, potrivit formularului,
iii. semnatura si stampila, conform legii.
b) vizualizeaza formatul electronic al declaratiei, cu ajutorul aplicatiei puse la dispozitie de Directia generala de tehnologia informatiei,
c) verifica formatul electronic al declaratiei. Dupa lansarea programului de verificare se alege fisierul de tip PDF corespunzator.
i. daca se identifica erori de structura a fisierului sau existenta unor date incorecte, pe ecran vor fi afisate mesaje de eroare, evidentiate cu culoarea rosie. In acest caz, programul de verificare nu permite prelucrarea declaratiei.
Operatorul restituie contribuabilului declaratia, atat formatul hartie, cat si formatul electronic. in cazul in care, declaratia nu poate fi prelucrata de oficiul acreditat, aceasta nu se considera depusa si nu i se atribuie numar unic de inregistrare.
ii. daca nu se identifica erori si declaratia poate fi prelucrata, se trece la
urmatoarea etapa.
d) verifica informatiile inscrise in formatul electronic al declaratiei, afisate de aplicatia informatica pe ecranul statiei de lucru, cu cele inscrise in formatul hartie prezentat de contribuabil.
i. daca informatiile inscrise in formatul hartie si in cel electronic al declaratiei, prezinta diferente, operatorul respinge declaratia (butonul „Respinge declaratia”) si restituie contribuabilului, atat formatul hartie, cat si formatul electronic al acesteia. in cazul in care, declaratia nu poate fi prelucrata de oficiul acreditat, aceasta nu se considera depusa si nu i se atribuie numar unic de
inregistrare.
ii. daca nu se identifica erori, operatorul accepta declaratia (butonul „Accepta declaratia”) si trece la urmatoarea etapa.
e) atribuie declaratiei numarul unic de inregistrare si inscrie acest numar, precum si data depunerii pe ambele exemplare ale formatului hartie al declaratiei.
f) retine un exemplar al formatului hartie al declaratiei, precum si suportul electronic si restituie contribuabilului al doilea exemplar al formatului hartie al declaratiei.
Oficiile acreditate au obligatia sa transmita „Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, depusa in format hartie, insotita de suportul electronic, in termen de maxim 5
zile de la depunerea acestora de catre contribuabili.
Fiecare oficiu acreditat transmite declaratiile la directia generala a finantelor publice judeteana sau a municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala este situat.
Declaratiile se transmit prin delegat sau prin posta, insotite de un borderou, care cuprinde, in mod obligatoriu, urmatoarele informatii:
a) datele de identificare ale oficiului acreditat de Ministerul Finantelor Publice,
b) datele de identificare ale directiei generale a finantelor publice, destinatara a
declaratiilor,
c) pentru fiecare declaratie transmisa:
- numarul unic de inregistrare,
- data depunerii declaratiei,
- codul de identificare fiscala a contribuabilului care a depus declaratia
- datele de identificare a contribuabilului.
In cazul declaratiilor transmise prin delegat, borderoul va fi semnat atat de persoana care a predat declaratiile din partea oficiului acreditat, cat si de persoana care a primit declaratiile din partea directiei generale a finantelor publice, inscriindu-se numele,
prenumele si functia ambelor persoane.
In cazul transmiterii prin posta, dovada primirii de catre directiile generale ale finantelor publice o constituie semnatura de primire, potrivit procedurilor aplicabile in cazul trimiterilor postale.
Comentarii articol (2)