Ii vezi pe strada, la metrou, la iesirile din supermarket, in fata bisericilor si cam peste tot pe unde e aglomeratie. Ii privesti uneori cu mila, alteori cu dispret, cateodata nepasator. Treci pe langa ei si, daca te prind intr-o zi buna, deschizi portofelul si le dai un leu, doi, cinzeci de bani sau cine stie. Insa, ce se ascunde in spatele acestui gest? Dorinta de ajuta pe cineva sau pur si simplu cumpararea unui confort spiritual pasager?
Articolul continuă mai jos
De multe ori mi-am pus aceasta intrebarea: ii dau bani cersetorului de la metrou pentru ca imi pare rau de el, il ajut sa isi ia ceva de mancare sau pentru ca in momentul in care am scos banii din portofel ma simt subit un om mai bun, increzator ca umanitatea ma va rasplati pentru asta?
Abordarea mea nu e cinica si nici generalista. Insa, in momentul in care credem ca putem cumpara o fapta buna cu un leu dat unui cersetor, ne intoarcem la vechea problema a bisericii catolice, care vindea indulgente enoriasilor pentru iertarea pacatelor. Plateai o taxa si brusc Divinitatea iti ierta toate pacatele. La fel de brusc cresteau si veniturile papei.
Pe asta se bazeaza si reusita celor care traiesc din “intins mana”. Cersetorii speculeaza foarte bine slabiciunea omului fata de faptele bune si profita din plin de ea. Si iata cum sarmanul cersetor ajunge ca dupa 8 ore de “munca asiduua” sa plece acasa cu sume considerabile de bani , iar tu sa te hranesti doar cu impresia ca azi ai mai facut o fapta buna.
Recunosc, sunt momente in care un astfel de individ, care plange, tipa, urla ca ii e foame sau Dumnezeu mai stie ce, ma prinde in mreje si ma face sa deschid portofelul. Uneori o fac doar pe considerentul “ia si du-te”. Ulterior regret, ma gandesc ca cineva tocmai m-a prostit fatis si imi promit ca alta data sa fiu mai sabuita cand deschid portofelul. Binenteles, pana data viitoare, uit.
Si atunci, realizezi ca cersetoria nu are nimic de-a face cu bunatatea, mila, compasiunea, ci doar cu capacitatea noastra de a spune NU, clar si raspicat.
Si pentru ca de multe ori nu reusim sa facem asta, ne lasam antrenati intr-un cerc vicios, pagubos pentru buzunarul nostru, profitabil pentru clasa cersetoare.
Stiai ca?
-in Romania, un cersetor poate sa ajunga la un castig pana la 5.000 de lei pe luna
-70% dintre bucuresteni dau bani cersetorilor, majoritatea avand venituri lunare sub 1.500 de lei. Insa 88 la suta dintre acestia spun ca nu le-ar mai da bani, daca ar sti ca cersetorii castiga zilnic mai mult decat ei.
Comentarii articol (137)