Ma uitam aseara la stiri. Zeci de licee din tara cu niciun promovat la bac. Parinti nervosi, revoltati nevoie mare ca odraslele lor n-au fost in stare sa ia un 5 la matematica sau disperati sa faca contestatii pentru note de 3,50 la romana. Binenteles, vinovatii sunt oricare altii decat elevii, incepand cu premierul Boc si ministrul Funeriu. Datorita lor (sau din cauza?) nu s-a putut copia pe rupte ca in alti ani, ei sunt principalii vinovati ca 1 din 2 elevi n-a reusit sa ia nota de promovare.
Articolul continuă mai jos
Nicio clipa nu s-a pus problema ca pregatirea elevilor a fost cu mult sub nivelul cerut de un astfel de examen. Niciun parinte nu era in stare sa isi asume esecul copilului, toata lumea fiind preocupata sa plaseze vina cat mai departe de candidati. Si ce daca multi dintre ei abia leaga 2 vorbe, si ce daca unii, dupa 12 ani petrecuti pe bancile scolii, scriu fara cratima sau semne de punctuatie si nu-si amintesc sa fi citit vreo carte in ultimii multi ani?
Mai mult, pe diverse canale de televiziune se incerca, inca o data, sa se scoata in evidenta ca vinovati de rezultatele dezastruoase de la bac ar fi ministrul Funeriu si ai sai acoliti, nicidecum elevii. Hai sa nu ne ascundem dupa deget, bacul din acest an releva adevaratul chip al invatamantului preuniversitar romanesc. Un chip grotesc, conturat in ultimii 20 de ani de diversele tentative esuate de a reforma sistemul educational din Romania.
Acesta este nivelul real al absolventilor de liceu, iar pasarea responsabilitatii de la elevi la profesori sau ministri nu schimba cu nimic acest aspect.
Faptul ca in 2011 ministrul Funeriu a incercat sa puna ordine in haosul existent pana acum in organizarea examenului de bacalaureat nu ma face decat sa imi scot palaria in fata lui si sa spun “chapeau”. Uite ca se poate sa intram in normalitate.
Problema la noi e ca nu mai stim cum arata lucrurile normale. Ne-am obisnuit sa ne furam caciula unul altuia, sa ne bazam pe inselatorii si furtisaguri, sa trecem prin etapele dificile ale vietii cu plicul alb la purtator, avand mereu impresia ca banii pot rezolva orice problema. Iar acum, cand se reincearca intrarea in normalitate, sarim ca arsi si incepem sa aruncam cu noroi. Nu e bine domnule, toata lumea trebuie sa ia bacalaureatul, cum sa il umilesti pe domnul elev spunandu-i ca nu stie sa faca diferenta intre o piesa de teatru si un roman.
Si atunci ce facem, incurajam in continuare smecheria si tupeul nesimtit al unor elevi care considera ca merita totul de-a gata, le dam diplome agramatilor si premiem prostia si incultura? Acestea sunt valorile cu care vrea societatea sa se mandreasca?
In sfarsit, examenul de bacalaureat a reusit sa sanctioneze drastic non-valorile promovate pana acum in scoala romaneasca. Nu putem pecetlui o fapta de hotie cu o diploma de excelenta.
Citește mai mult despre
comentariu bac, editorial anca dumitrescu
Comentarii articol (319)