Prima modificare adusa este cea adusa articolului 26, alineatul (2). Astfel, pentru contribuabilii care au sedii secundare, platitor de obligatii fiscale este contribuabilul, cu exceptia impozitului pe venitul din salarii, pentru care platitor de impozit este sediul secundar obligat, potrivit legii, sa se inregistreze fiscal ca platitor de salarii si de venituri asimilate salariilor.
Acesti contribuabili au obligatia de a declara, in numele sediilor secundare inregistrate fiscal, impozitul pe venitul din salarii datorat, potrivit legii, de acestea.
Pana la implementarea declaratiei unice 112, impozitul pe veniturile din salarii se declara si se platea la sediile secundare inregistrate fiscal. Odata cu introducerea declaratiei unice 112, declararea si plata impozitului pe veniturile din salarii s-a facut de catre contribuabil la sediul principal.
Acum, prin Legea nr. 126/2011 se revine la plata impozitului pe venitul din salarii la sediul secundar inregistrat fiscal.
De asemenea, prin art. 34 s-a modificat si competenta pentru inregistrarea fiscala a sediilor secundare ca platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor si care, potrivit legii, revine organului fiscal in a carui raza teritoriala se afla situate acestea.
O alta modificare importanta este la art. 83 care prevede ca data depunerii declaratiilor prin mijloace electronice de transmitere la distanta pe portalul e-Romania este data validarii acestora, astfel cum rezulta din mesajul electronic de confirmare a validarii declaratiei, transmis de sistemul de validare si tranzactionare a informatiilor.
Modificarea art. 114 alin. (6) aduce o noutate in corectarea erorilor, in sensul ca cererea de corectare poate fi depusa sub sanctiunea decaderii in termen de 5 ani, nu in termen de 1 an, ca pana acum. Termenul incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a efectuat plata.
Articolul 115, ordinea stingerii creantelor, a fost si el modificat prin Legea nr. 126/2011. Astfel, alineatul (1) litera b) spune ca se sting obligatiile fiscale principale sau accesorii, in ordinea vechimii. In cazul stingerii creantelor fiscale prin dare în plata, se aplica prevederile art. 175 alin. (41).
Astfel, s-a eliminat exceptia privind executarea silita, cand ordinea stingerii era cea prevazuta de art. 169. In acelasi timp s-a introdus la art. 169 un nou alineat, 2(1), care prevede ca in cadrul executarii silite, sumele realizate prin plata sau compensare se sting potrivit prevederilor art. 114 si 115.
Odata cu introducerea acestui nou alineat, se face distinctie in ceea ce priveste recuperarea sumelor prin executarea silita sau plata voluntara sau compensarea. Astfel, daca sumele se recupereaza prin executare silita, stingerea se va face conform art. 169 alineatul 2, adica in ordinea vechimii, mai intai creanta principala si apoi accesoriile acesteia.
Daca insa, contribuabilul, desi aflat in executare silita, plateste voluntar sau are sume de compensat, creanta se va stinge in ordinea vechimii, indiferent ca sumele provin din obligatii fiscale principale sau din accesorii.
Articol scris de:
Beatrice Ambro - economist, membru asociat APEC - Asociatia Profesionala a Economistilor si Contabililor din Romania
Alina Grigoriu - avocat
Comentarii articol (27)