Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) va continua programul de vanzare a 15% din pachetul de actiuni la Transelectrica si Tranzgaz, in timp ce oferta de vanzare pe piata de capital pentru OMV Petrom Bucuresti S.A. va fi reluata in prima parte a anului 2011, informeaza un comunicat de presa al ministerului.
De asemenea, potrivit documentului de presa, Ministerul Economiei a dus la indeplinire masurile asumate in Scrisorile de Intentie adresate catre FMI referitor la cele 8 companii de stat, monitorizate in anul 2011. In acest sens, delegatia Fondului Monetar International (FMI) aflata in misiune in Romania, intre 20 iulie si 1 august, pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, a apreciat progresele inregistrate de MECMA.
Astfel, in urma analizei datelor economice preliminate pe sase luni,
companiile s-au incadrat in indicatorii bugetari stabiliti.
Potrivit MECMA , pana in luna octombrie, va fi efectuata o analiza referitoare la
infiintarea celor doua companii energetice, blocata in urma unor actiuni in instanta a Fondului Proprietatea si a unor organizatii sindicale si persoane fizice. In documentul de presa se precizeaza ca, in urma analizei efectuate, se va clarifica situatia juridica a companiilor si se va lua o decizie finala in privinta acestora.
De asemenea, se analizeaza
posibilitatea, agreata in acelasi timp si de FMI, a reorganizarii sectorului energetic in doua companii, care sa asigure o exploatare optima din punct de vedere tehnic, bazata pe un mecanism clar de functionare, in care sa nu mai fie incluse Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
Totodata, in prima parte a anului 2012, va fi reluata oferta de vanzare pe piata de capital a pachetului de actiuni de 9,84% din capitalul social al SC OMV Petrom Bucuresti SA.
MECMA va continua si programul de
vanzare a 15% din pachetul de actiuni la TRANSELECTRICA si TRANSGAZ, finalizarea procesului SPO fiind programata pentru sfarsitul anului 2011.
In acelasi timp, pentru ROMGAZ va avea loc listarea la Bursa de Valori Bucuresti si vanzarea pachetului de 15% din capitalul social.
MECMA mai precizeaza ca, in vederea generarii de investitii suplimentare pentru SC HIDROELECTRICA si NUCLEARELECTRICA SA, se va demara
procesul de majorare de capital cu 10% prin oferta publica primara (IPO).
Cele opt societati comerciale din portofoliul MECMA, monitorizate in anul 2011, sunt: Societatea Comerciala TERMOELECTRICA, Societatea Comerciala ELCEN, Compania Nationala a Huilei, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Societatea Comerciala OLTCHIM, Societatea Comerciala Complexul Energetic Turceni, Societatea Comerciala Electrica Furnizare Transilvania Nord si Societatea Comerciala Electrica Serv.
Comentarii articol (1)