Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriOmul e un animal social, iar asta il face inzecit mai vulnerabil la toate relatiile pe care le stabileste cu lumea din jur. Insa, de departe, modul in care relationeaza cu restul animalelor sociale este ceea ce il diferentiaza, ii da masura caracterului si il ajuta sa treaca prin lume fara a deranja.
Articolul continuă mai jos
Primul om politicos din lume trebuie sa fi fost primitivul din grota care si-a inabusit strigatul anuntand gasirea hranei cand a vazut ca in apropierea lui dormea o femeie cu un copil in brate.
Manierele, altfel spus, suma gesturilor, cuvintelor si actiunilor pe care le intrebuintam in relatia cu cei din jur, reprezinta instrumentul de comunicare cel mai la indemana. Modul in care alegem sa o facem depinde insa numai de noi.
Nicolae Steinhardt spunea in Jurnalul fericirii ca, daca nu putem fi mai buni, sa incercam sa fim macar politicosi. Nu ne costa nimic, insa rezultatele pot fi chiar surprinzatoare. Forta unui "multumesc", spus din suflet, cu zambetul pe buze, are dimensiuni nebanuite.
Bunele maniere nu sunt doar o insiruire de povete scrise de o gasca de snobi in carti plicticoase. Codul bunelor maniere reprezinta, de fapt, „arta de a trai frumos” in toate imprejurarile vietii. A avea maniere ar trebui sa fie una din conditiile de indeplinit inainte de a pretinde ca esti parte a societatii. Nu le ai, nu te intereseaza subiectul, atunci inchide usa, trage draperiile, ramai la tine acasa si fa astfel un pustiu de bine comunitatii.
Ca sa evolueze, o societate are nevoie, printre altele, de cultura, valori adevarate, elite, un dram de respect si bune maniere.
De ce a fi politicos a ajuns astazi sa echivaleze cu “de moda veche”? Manierele si politetea reprezinta insusiri atemporale, independente de transformarile la care este supusa o societate. Ele izvorasc din armonia interioara, vin la pachet cu un spirit cultivat si duc la comuniune cu semenii. Bunul simt nu vine din instinct, el se invata.
Indicatii pretioase ( via Codul bunelor maniere)
Comentarii articol (3)