Potrivit sondajului realizat de Camera de Comert Americana din Romania (AmCham Romania) in rindul a 200 de companii membre, marea majoritate a investitorilor americani din Romania s-au declarat „foarte satisfacuti“ de introducerea cotei unice. Exista insa si prevederi ale Codului fiscal pe care investitorii americani doresc sa le imbunata-teasca. „Membrii AmCham sint intr-o majoritate covirsitoare satisfacuti de introducerea cotei unice, dar aceasta trebuie dublata de ameliorarea colectarii, eliminarea exceptiilor, si implementar Intr-un barometru al satisfactiei, investitorii americani ne spun ce-i doare: CAS-ul este prea mare, relatia cu Executivul trebuie imbunatatita, iar Justitia are nevoie de o reforma mai accelerata. In schimb, americanii sint foarte incintati de cota unica. zea si aplicarea corecta a legilor de catre administratia fiscala“, a declarat Vasile Iuga, Territorial Senior partner in cadrul PriceWaterhouseCoopers. Totodata, re-prezentantii AmCham si-au exprimat dorinta de schimbare a legislatiei fiscale in alte zone. Astfel, printre propunerile membrilor Camerei de Comert Americane se numara posibilitatea deducerii creantelor indoielnice, precum si introducerea fis-calitatii grupurilor. „In Romania exista si firme, dar exista si holdinguri. Ar trebui ca fiscalitatea sa nu opereze doar la nivelul societatilor, ci si asupra grupurilor“, a explicat Iuga. De asemenea, investitorii americani propun ca veniturile din cistigurile de pe piata de capital sa fie impozitate la finalul anului, si nu la fiecare tranzactionare, asa cum se intimpla in momentul de fata. Atentia americanilor se va concentra si asupra reglementarii mai explicite a stock-options-urilor (posibilitatea angajatilor de a cumpara de la pretul de referinta stabilit in prealabil). „Exista o asemenea prevedere in Codul fiscal, dar sint necesare norme de aplicare si mai multe precizari“, a mai spus reprezentantul PriceWaterhouseCoopers.
CAS-ul ne sperie investitorii
Una dintre cele mai importante nemultumiri manifestate de investitorii americani din Romania se refera la nivelul contributiilor sociale si la sistemul de pensii. Astfel, potrivit membrilor AmCham, nivelul „foarte mare“ al CAS-ului din Romania, la care se adauga sistemul complicat de colectare, ii incurajeaza pe contribuabili la abuzuri. In ceea ce priveste sistemul autohton de pensii, investitorii americani solicita introducerea sistemului cu trei piloni.
Americanii vor controale corecte
Investitorii americani pun, de asemenea, la indoiala corectitudinea controalelor pe care institutiile statului le fac la contribuabili, in conditiile in care inspectorii fiscali nu sint incurajati din punct de vedere material si insuficient pregatiti. Solutia in acest caz este, conform reprezentantilor AmCham, majorarea salariilor inspectorilor fiscali corelata cu inasprirea pedepselor pentru cei care se fac vinovati de orice abuz in serviciu si cu cresterea nivelului de pregatire profesionala. „Ar trebui avuta in vedere eliminarea sistemului de stimulente pe baza numarului de controale efectuate“, a mai spus Iuga.
Consultarea cu guvernul
Indiferent care sint problemele pe care doresc sa le clarifice, reprezentantii Camerei de Comert Americane sint de parere ca relatia dintre ei si autoritati „trebuie ameliorata“. De asemenea, investitorii straini pledeaza pentru un mediu de afaceri simplu, predictibil si stabil. „Procesul de consultare intre legislativ si noi ar trebui ameliorat. Noi sintem dispusi sa ne consultam cu Parlamentul, Guvernul si Ministerul Finantelor pentru imbunatatirea calitatii proiectelor de acte normative pe masura pregatirii lor“, a mai spus reprezentantul AmCham, potrivit caruia modificarile actelor normative care privesc regimul fiscal „ar trebui sa se faca mai rar si sa nu prevada schimbari semnificative“.
Sistemul juridic trebuie reformat
Conform sondajului AmCham, Romania trebuie sa accelereze reforma din sistemul juridic, intrucit „mai sint multe de rezolvat“.
De asemenea, reprezentantii Camerei de Comert Americane sustin ca Guvernul roman va face o mare greseala reducind la rectificativ din banii alocati ministerului de resort. „Acesta este un pas gresit, in conditiile in care, in perioada urmatoare, Justitia trebuie sa dea rezultate foarte bune. Nu este acum momentul pentru reducerea salariilor angajatilor din acest domeniu. Aceasta mai ales pentru ca exista diferente mari intre nivelul de pregatire si salariile pe care le au judecatorii”, a declarat Obie Moore, managing partner in cadrul firmei de avocatura Salans. Investitorii americani au pus, de asemenea, problema necesitatii reformei in Administratia Publica, intrucit aceasta trebuie modernizata.
Comentarii articol (0)