Orice contabil se izbeste zilnic de tot felul de probleme: documente fara numar care trebuie intocmite, stampile, semnaturi peste semnaturi, legislatie in perpetua schimbare, drumuri nesfarsite pe la ghisee. Toate, insa, ar fi mai suportabile, parca, daca functionarii cu care suntem nevoiti sa ne intalnim ar fi dornici sa ne ajute si si-ar trata cu respect functia pe care o au.
Articolul continuă mai jos
Articol scris de Ortansa Balaban, economist si membru APEC Romania
Nenumaratele modificari ce apar peste noapte, lipsa normelor de aplicare si, uneori, chiar slaba pregatire a functionarilor statului, care nu stiu sa ne indrume, genereaza costuri suplimentare pentru firme sub forma amenzilor pe care acestia sunt mereu nerabdatori sa le aplice. (Stim cu totii ca, atunci cand ai de rezolvat sau de descurcat o anumite situatie la una dintre institutiile statului, AMENDA este primul lucru pe care functionarul public ti-l pune in vedere).
Deontologia exista. O respecta cineva?
Asa cum noi contabilii incercam sa ne practicam meseria conform principiilor etice si deontologice care guverneaza aceasta profesie, asa si functionarul public are un cod etic pe care ar trebui sa-l urmeze. Prin respectarea principiilor deontologice ale unei profesii, te respecti, in primul rand, pe tine ca om si apoi arati ca pretuiesti tagma careia ii apartii.
Oare cati dintre functionari cunosc aceste norme etice, si, mai ales, cati stiu ca trebuie sa le si aplice? Raspunsul ne este aproape clar tuturor: sunt prea putini cei care le cunosc, dar sunt si mai putini cei care le aplica.
In acest sens, o sa va povestesc o experienta pe care am trait-o acum cativa ani, cand la ITM Bucuresti a fost adus pentru vara personal din alte judete. La inceput, toate bune si frumoase: doamnele respective te tratau frumos si respectuos, chiar te ajutau sa remediezi pe loc vreo mica inadvertenta, acolo unde era posibil. Era o placere sa lucrezi cu ele! Nu dupa mult timp, insa, aceste functionare amabile, vazand atitudinea celor din Bucuresti fata de public, au inceput incet, incet sa o copieze.
Intrebari peste intrebari. Raspunsurile, nicaieri
Interactiunea celor din spatele biroului cu cei din fata lor ar trebui sa fie una de colaborare si sunt convinsa ca totul ar fi mai simplu. Si pentru noi, si pentru ei.
Pe de alta parte, putem privi lucrurile si din alt unghi: in fata cui raspund cei care sunt pusi in functiile ce reprezinta statul, atunci cand gresesc? Cine ii sanctioneaza pentru purtarea nepoliticoasa si chiar umilitoare pe care o au fata de contribuabil? Cine ii sanctioneaza pentru ca habar nu au sa te indrume in rezolvarea unei probleme?
Sau poate sunt pusi acolo doar ca sa dea amenzi si noi nu stim...
De ce contribuabilul este sanctionat IMEDIAT, iar functionarii statului, DELOC? Nu ar trebui sa existe egalitate pentru toata lumea? Sau unii sunt "mai egali" decat ceilalti?
Comentarii articol (30)