Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriPoate va deruteaza titlul, dar veti vedea ca este cat se poate de potrivit unei anumite situatii. Am adaptat expresia celebra "Sa nu crezi in greci nici cand iti fac daruri" pentru ca am constatat ca se potriveste perfect Ordonantei Guvernului nr. 30/2011.
Articolul continuă mai jos
Articol scris de Beatrice Ambro, economist si membru asociat APEC
Ca sa intram in subiect va propun sa cititi cu atentie OG nr. 30/2011, care a modificat Codul Fiscal, mai precis art. XI, care spune asa :
Art. XI. - (1) Pentru obligatiile fiscale restante la 31 august 2011, penalitatile de intarziere se anuleaza sau se reduc, astfel:
a) penalitatile de intarziere se anuleaza daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 31 decembrie 2011;
b) penalitatile de intarziere se reduc cu 50% daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 30 iunie 2012. Pana aici… toate bune. Mediul de afaceri a primit cu entuziasm aceasta modificare si probabil ca multi administratori de societati comerciale cu conturile blocate de ANAF s-au gandit ca merita sa faca efortul sa plateasca debitele restante pana la sfarsitul anului pentru a putea beneficia de anularea penalitatilor de intarziere.
Ordonanta prevede anularea penalitatilor de intarziere daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin PLATA VOLUNTARA.
Dar ce inseamna plata voluntara?
Sa presupunem ca un contribuabil care are contul bancar blocat in procedura de executare silita (in cont nu exista bani pentru a stinge obligatiile fiscale restante ) se duce la Trezorerie si achita NUMERAR obligatiile restante. Considera ANAF asta plata voluntara?
Se pare ca nu! Deoarece in completarea OG nr. 30/2011 a fost emis Ordinul nr. 2604 din 03.10.2011, care la art.4 are urmatoarea precizare:
Art. 4. - Facilitatile prevazute la art. 2 (adica anularea sau reducerea penalitatilor ) nu se acorda pentru obligatiile fiscale stinse prin poprire sau prin sume incasate din valorificarea bunurilor sechestrate. De aici incolo nimic nu mai conteaza !
“Facilitatea” oferita generos de Guvern nu valoreaza nici cat o ceapa degerata ! Stim cu totii ca daca un contribuabil nu-si achita datoriile la Bugetul de Stat in termenul legal, urmeaza somatia, blocarea contului si executarea silita. Si asta foarte rapid, uneori la doar cateva zile trecute de la termenul legal de plata.
Si atunci ma intreb pe buna dreptate… care este facilitatea? Sau sa pun intrebarea altfel: Pentru cine a fost emis acest act normativ?
AvocatNet.ro a scris mai multe AICI despre procedura prin care sunt anulate penalitatile de intarziere pentru firmele care isi platesc datoriile pana la finalul anului.
Comentarii articol (36)