Ministerul Finantelor Publice (MFP) a reintrodus, printr-un ordin recent, serviciile informatice in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit. La inceputul lunii decembrie, aceste activitati fusesera scoase din Nomenclator si ar fi urmat sa fie impozitate in sistem real.
Ordinul MFP nr. 3022/2011 privind completarea Nomenclatorului activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activitati desfasurate de contribuabilii care realizeaza venituri comerciale, a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 931, din 28 decembrie 2011.
Potrivit noului act normativ,
pentru activitatea care genereaza venituri comerciale din executarea unor servicii in domeniul informaticii, venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit. Initial, aceste activitati fusesera excluse din Nomenclatorul aprobat prin Ordinul MFP nr. 2.875/2011, la inceputul lunii decembrie, urmand ca cei care desfasurau aceste activitati sa fie impozitati in sistem real.
Totusi, prin Ordinul nr. 3022/2011, in Nomenclator
au fost reintroduse serviciile executate în domeniul informaticii, altele decat cele care genereaza drepturi de autor sau drepturi conexe drepturilor de autor. Prin urmare, au fost stabilite
norme de venit pentru activitati de consultanta in tehnologia informatiei, precum si pentru activitati de management (gestiune si exploatare) al mijloacelor de calcul”.
Potrivit legislatiei fiscale,
norma de venit pentru fiecare activitate independenta desfasurata care genereaza venit comercial nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12. Aceleasi prevederi sunt aplicate si in cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, norma de venit fiind stabilita pentru fiecare membru asociat.
Codul fiscal prevede ca, la stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin inmultirea cu 12 a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, reprezinta venitul net anual inainte de aplicarea criteriilor.
In cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate independenta, care genereaza venituri comerciale, pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta acelei activitati se corecteaza astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care a fost desfasurata activitatea respectiva. De asemenea, daca un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri comerciale, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.
In situatia in care un contribuabil desfasoara si o alta activitate independenta,
venitul net anual se determina pe baza contabilitatii in partida simpla, potrivit Codului fiscal.
„Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit nu au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla pentru activitatea respectiva”, se mai arata in Codul fiscal.
Comentarii articol (15)