Se vorbeste continuu despre noua lege a sanatatii. Insa, toata lumea - de la politicieni avizi de a-si pune numele pe un buletin de vot, la doctori cu plicuri ticsite in sertare si pana la studenti idealisti, pacienti cu zilele numarate sau contribuabili - pierde din vedere un aspect foarte important. Noua lege a sanatatii nu exista!
Articolul continuă mai jos
Tot ce avem este un proiect lansat in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii (MS) in data de 28 decembrie 2011 si care, pana in cea de-a 30-a zi de la publicarea lui, poate fi comentat, i se pot aduce observatii si comentarii de catre orice persoana interesata.
Ulterior, proiectul de lege urmeaza sa fie aprobat de Guvern si trimis in dezbatere Parlamentului. Desigur, asa vor sta lucrurile daca, intre timp, Executivul nu va decide sa isi asume raspunderea pe acest proiect de act normativ – procedura cu care ne-a obisnuit in ultimii ani cand vine vorba de legi importante. De fapt, asta e o parte din Sistem. Cand lucrurile sunt mai dificil de inteles, le ingramadim intr-un calendar legislativ, intr-un buletin de stiri sau intr-o conferinta de presa si… gata. A se servi la cald, la rece, pe soare si furtuni, taxe, impozite, contributii si nedeductibilitati.
Omisiunea e tot o parte din Sistem. Si lipsa coerentei, a detaliilor suplimentare si, mai ales, a specialistilor.
Sistemul a fost creat de asa natura, incat politicenii sa se dezica de orice responsabilitate. Lucrurile stau prost intotdeauna din cauza celor de dinainte. De 22 de ani, scuzele sunt aceleasi. Si noi suntem aceeasi. Problemele nu ni s-au schimbat. Nici venitul, nici nivelul de trai. Iar dvs. imi veti spune ca si spitalele sunt la acelasi nivel ca in urma cu doua decenii si ca nu sperati la prea multa atentie din partea medicilor si a personalului sanitar, desi cei mai multi dintre voi sunteti la zi cu plata contributiilor la sanatate.
Sistemului i se da un reset la fiecare 4 ani. Inca din 2008, comisia de sanatate a Administratiei prezidentiale a facut o serie de recomandari cu privire la atragerea de fonduri europene, majorarea contributiilor de sanatate si parteneriatele public-private pentru cresterea calitatii actului medical. Totodata, Comisia de la Cotroceni recomanda, intr-un raport din 2008, utilizarea unei metode similare cu cea a pensiilor private: procentele reduse din contributia individuala obligatorie sa fie redirectionate catre un sistem de asigurari private de sanatate, concomitent cu un regim fiscal stimulator pentru respectivele sume.
Alte doua reforme, amanate de Executiv inca din 2010, se refera la introducerea cardului de sanatate si a sistemului de coplata. Ambele ar urma sa se aplice din 2012, potrivit angajamentului facut FMI, Bancii Mondiale si CE. Tot din acest, potrivit scrisorii de intentie catre FMI, asiguratii vor beneficia doar de un pachet de servicii medicale de baza. Insa, nici implementarea cardului si nici a coplatii nu au fost finalizate, iar serviciile medicale de baza sunt incluse in proiectul Legii sanatatii, aflata in dezbatere publica.
Dar toate aceste masuri au fost amanate, caci Sistemul mai inseamna prorogare a termenelor stabilite prin lege initial.
Nemultumirile noastre sunt o alta celula din El. La fel si glumele proaste spuse in direct, acuzatiile fara prezenta vreunei dovezi, circul mediatic, eternele promisiuni de mai bine.
Demisia si onoarea
Inca de dimineata, presa anunta demisia secretarului de stat, Raed Arafat, in urma schimbului de replici avut cu presedintele Traian Basescu, in cadrul unei emisiuni televizate de luni seara, pe marginea noilor prevederi din domeniul sanitar. Intre timp, demisia sa a fost acceptata si i s-a gasit inlocuitor.
Potrivit declaratiilor facute marti dupa-masa, acesta a renuntat la postul sau din aparatul de stat considerand ca, din afara sistemului, lupta sa pentru asigurarea primului ajutor in caz de urgente si salvarea de vieti ar avea parte de mai multe reusite decat daca ar ramane sub aripa ministerului. Raed Arafat a ales sa iasa din Sistem intr-un mod demn, refuzand sa se supuna tratamentului prevederilor actuale din actul care va deveni noua lege a sanatatii.
Gestul sau este, probabil, cel mai bun medicament care ne-ar putea trata de maladia raspandita de Sistem in jurul nostru.
Citeste AICI mai multe despre cum va arata sistemul de sanatate in 2012.
Comentarii articol (147)