Curriculum-ul contine programele scolare pentru clasa pregatitoare, precum si planul-cadru aferent primelor clase ale invatamantului primar.
Potrivit MECTS, disciplinele ce vor fi studiate in clasa pregatitoare sunt:
- comunicare in limba romana;
- educatie pentru societate;
- dezvoltare personala;
- religie;
- matematica si explorarea mediului;
- tehnologii de informare si comunicare (jocul cu calculatorul);
- educatie fizica si sport;
- muzica si miscare;
- arte vizuale si lucru manual.
AvocatNet.ro iti prezinta cateva dintre activitatile din programa scolara a clasei pregatitoare. Astfel, disciplina Educatie pentru societate are drept scop integrarea sociala a copiilor in colectivitate, prin aplicarea normelor de conduita necesare in diferite contexte de viata.
Mai precis, copiii vor invata despre normele de conduita si despre cum trebuie sa se comporte in familie, la scoala, pe strada si chiar in mijloacele de transport.
Totodata, copiii vor invata regulile de politete (formule de salut, de adresare si de multumire) si vor afla cat de importante sunt respectul (fata de sine si fata de ceilalti), sinceritatea si cinstea.
La disciplina Comunicare in limba romana, copiii vor invata sa reproduca ghicitori si poezii scurte, sa formuleze mesaje despre sine (nume, varsta, adresa) sau despre animalele si culorile preferate.
In cadrul disciplinei Dezvoltare personala se formeaza in primul rand abilitati si se dezvolta atitudini. Se doreste ca prin aceasta disciplina sa se faca saltul de la invatamantul traditional centrat pe informatii/cunostinte la educatia formativa, care ii sprijina pe elevi in dezvoltarea de abilitati si atitudini pentru viata, a unui stil de viata sanatos, a unor atitudini de apreciere a similitudinilor si diferentelor, de respect pentru sine si pentru ceilalti.
Totodata, profesorii vor fi capabili sa identifice interesul copiilor pentru o cariera, prin asociere cu hobby-urile, jocurile si activitatile preferate ale acestora.
O alta disciplina este Tehnologii de informare si comunicare (jocul cu calculatorul), in cadrul careia copiii se vor familiariza cu aplicatiile si softurile digitale simple in domeniul calculatoarelor.
Astfel, copiii vor invata cum sa inchida si sa deschida un computer si vor afla functiile instrumentelor de comanda pentru rularea de aplicatii si softuri simple (click, dublu click, sus, jos, stanga, dreapta, salveaza, iesire, etc).
Tot in cadrul acestei discipline, copiiilor li se vor furniza informatii despre componentele videoproiectorului, ale aparatului de fotografiat si ale hard-ului unui computer: unitate centrala, tastatura, mouse, monitor, boxe, microfon sau camera web.
In ceea ce priveste Religia, profesorii sunt liberi sa organizeze vizite la biserici sau excursii la manastiri sau la alte lacasuri de cult, pentru a oferi copiilor o imagine de ansamblu a elementelor ce definesc viata crestinilor.
Activitatile de invatare cuprinse in programa scolara sunt diverse si interactive, adaptate la varsta copiilor, astfel ca invatarea se va realiza printr-o serie de jocuri si activitati extracurriculare care vor dezvolta abilitatile copiiilor de integrare in societate.
Pachetul curricular este supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Educatiei timp de doua saptamani, incepand cu data de 1 martie.
Nota AvocatNet.ro: Intregul pachet curricular poate fi consultat in fisierele anexate acestui articol.
Comentarii articol (10)