Maia Morgenstern si-a folosit talentul artistic pentru a sensibiliza romanii in apararea cauzei Rosia Montana. Si i-a enervat atat de mult pe unii oameni, incat au preferat sa o atace pe ea si nu ideea pe care o exprima. Ne comportam atat de agresiv unii cu altii pentru ca suntem diferiti intru totul sau ne comportam agresiv pentru ca nu suntem indeajuns de educati sa o facem altfel? Iata propunerea mea de discutie pentru astazi. Ce zici?
Articolul continuă mai jos
"Un om valoreaza mai mult decat aurul pe care-l poarta", spune cel mai nou videoclip din campania indreptata impotriva proiectului Rosia Montana. Intr-o atmosfera care aminteste de rolul sau din Patimile lui Hristos, Maia Morgenstern transforma minutul video intr-o experienta a simturilor. Mesajul e dur, concis si usor de retinut. Si pare a fi atat de puternic incat unii aparatori ai proiectului au gasit util sa o atace pe actrita si nu ideea pe care o interpreteaza. Sub palaria ipocrita a parodiei, se raspunde ideii de arta cinematografica prin mizerie filmata. Si ma folosesc de acest prilej ca sa te invit sa disecam in continuare starea de monolog agresiv pe care il intalnim astazi la multi membri ai societatii romanesti.
Ne comportam atat de agresiv unii cu altii pentru ca suntem diferiti intru totul sau ne comportam agresiv pentru ca nu suntem indeajuns de educati sa o facem altfel? Orbiti parca de o nebunie patologica, incapabili sa gaseasca argumente rationale, unii oameni recurg la injurii pentru ca doar asa inteleg sa dialogheze. Nimeni nu neaga ca lucrul acesta se intampla de mii de ani. Ce e insa ingrijorator e faptul ca astazi, aici si acum, injuria se transforma intr-o insigna purtata cu bucurie de oameni publici sau oameni obisnuiti, indemnandu-se unul pe altul la ascensiunea pe culmi tot mai inalte in doctoratul prostiei si decadentei verbale. Pentru ca, nu-i asa, cu totii ne dorim sa fim doctori in ceva.
Zilele trecute am scris un text despre oameni si ura dintre ei si rezultatul mi-a dat de inteles ca nu gresesc in ce spun. Am primit, in total 107 emailuri cu injuraturi si reprosuri. 107 oameni, deci, au gasit ca merita efortul sa caute adresa mea de email pe internet, sa imi compuna un text si sa mi-l trimita. Din cele peste 220 de comentarii (ultima data cand verificasem), undeva peste 70% emanau ura si resentimente la adresa autorului, a altor oameni ori, pur si simplu, la adresa ideii ca societatea are nevoie de mai putina incrancenare. Cum perioada recenta si istoria Forumului Avocatnet.ro m-au indemnat mai degraba la reflectie decat la pus la suflet si implicare verbala, as fi ipocrit sa spun ca nu m-a intrigat ura oamenilor pentru oricine le spune altceva decat vor sa auda.
Asa ca am ajuns la niste concluzii pe care as vrea sa te rog sa le verificam impreuna:
1. Ura e declansata de nevoia imperioasa a unora de a-si impune propriul punct de vedere. Cu alte cuvinte, atunci cand crezi ca tu esti detinatorul adevarului absolut, devii agresiv cu cei care te contrazic. O forma interesanta a fenomenului poate fi cercetata in actele Inchizitiei medievale, care era singurul interpret al cuvantului Domnului, motiv pentru care orice nebun care indraznea sa contrazica
2. Ura e declansata de ideea ca unii oameni sunt superiori celorlalti. E o forma de argument care deriva din punctul 1, dar se intalneste doar la unii cetateni. Nazismul e un exemplu bun de astfel de comportament.
3. Propria experienta de viata determina anumiti oameni sa urasca pe cineva sau ceva. De acord cu lucrul acesta. Stiu oameni care au suferit patimi adevarate si care au ramas marcati pe viata de experientele traite. Acelor oameni, gasesc ilogic sa nu le inteleg ura si frustrarea.
Insa nu pot sa nu constat faptul ca, in ultima vreme, experienta de viata e inlocuita cu ideea "am auzit eu la televizor" sau "am citit eu pe un blog". Convinsi in sinea lor ca sunt imuni la manipulare, oamenii marseaza la spusele publice ale cuiva fara sa faca nici ce mai mica actiune de verificare ale celor auzite. Si asa, argumentul prezent devine pentru unii o forma a biblicului "crede si nu cerceta", declansata de spusele unui lider politic, moderator TV ori gazetar de succes.
4. Ura nu e declansata de nimic. Ea pur si simplu exista acolo, impinsa adanc in sufletul celor care o exprima. Pentru oamenii de acest fel, intotdeauna e nevoie de un factor declansator. Ca e vecinul de bloc, soferul de pe aceeasi strada, un "inamic" politic sau vecinul de parcela arabila, aproape ca nici nu mai conteaza. Individul cu pricina are nevoie sa urasca pe cineva pentru a-si satisface propriile instincte.
Maia Morgenstern exprima un punct de vedere. Pacatul ei e ca stie sa-l exprime intr-un mod impresionant. Si asta e indeajuns de enervant pentru unii incat sa uite de orice forma de respect si sa atace la gat, precum pradatorii.
"Un om valoreaza mai mult decat sentimentele urate pe care le exprima", ar putea spune actrita intr-o continuare a campaniei publicitare. Iar eu recunosc faptul ca iimi impun sa ma gandesc la ideea asta ori de cate ori dau ochii cu un om pe care ura l-a macinat asemeni cianurii din Rosia Montana. Si, cu un astfel de gand in minte, sa raspund altfel decat o face omul respectiv.
Stiu, e o idee invechita ce spun eu astazi. In fond, e mai usor sa raspunzi cu nesimtire la nesimtire. Traim vremuri in care lucrurile vechi, precum respectul dialogului, devin lucruri uitate. O lume in care acasa e doar un loc in care te ascunzi atunci cand vii de la serviciu. O lume in care noi, oamenii, ne comportam de parca am fi nemuritori, iar greselile noastre ar fi adevarate lectii de succes.
Astept parerea ta
Tu ce crezi? Gresesc atunci cand cred ca Romania e o tara invrajbita pana in maduva oaselor? Gresesc atunci cand vorbesc despre faptul ca nu e normal sa atacam exponentii unor idei ci ideile in sine? Gresesc atunci cand cred ca siguranta lumii noastre e pe cale sa se spulbere, ofranda vie pentru nevoia unora de a-si impune controlul si parerea?
UPDATE
A aparut un clip nou in campania anti proiectului de la Rosia Montana. Protagonistul este, de aceasta data, Dragos Bucur.
Comentarii articol (113)