In cadrul sedintei de miercuri, Curtea Constitutionala a decis, cu unanimitate de voturi, ca Legea pentru modificarea si completarea art. 48 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice, a Legii administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali este neconstitutionala, informeaza institutia in documentul de presa.
Actul normativ modifica legea electorala astfel incat, la alegerile parlamentare, sa castige mandate de deputati sau senatori candidatii care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza, in sistem uninominal majoritar. Astfel, daca pana acum, atribuirea mandatelor de deputat si de senator se facea in doua etape, la nivelul colegiilor uninominale si la nivelul fiecarei circumscriptii electorale, noua lege prevede ca mandatele acestora se vor atribui intr-o singura etapa, la nivelul colegiilor uninominale.
Mai mult, actul normativ prevede si eliminarea pragului electoral, intrucat a fost introdus un amendament potrivit caruia minoritatile primesc un loc in Parlament daca depasesc 7% din populatia unui judet.
Noua lege electorala initiata de cei 2 presedinti ai USL, liberalul Crin Antonescu si de social-democratul Victor Ponta a fost adoptata de Senat, prima camera sesizata, la 8 mai 2012, cu 77 de voturi "pentru", 17 "abtineri" si noua voturi "impotriva". Cateva saptamani mai tarziu, la 22 mai 2012, legea a trecut si de camera decizionala, Camera Deputatilor, cu 180 voturi "pentru" si 30 "impotriva".
La scurt timp, pe 31 mai 2012, actul normativ este contestat de PDL la Curtea Constitutionala, acestia sustinand, in motivare, ca uninominalul pur nu respecta vointa poporului roman.
Potrivit Curtii Constitutionale, decizia de neconstitutionalitate este definitiva si general obligatorie si va fi publicata in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)