Intr-o campanie electorala, orice obiect sau concept care poate fi mazgalit, scris, facut purtator de mesaj, isi va implini menirea. Stalpii, zidurile blocurilor, undele radio sau TV, ziarele si siteurile web cunosc si ele aceeasi soarta, fara indoiala. In ultimele trei saptamani, Avocatnet.ro a cunoscut o avalansa de oameni care au dorit sa transmita "dusmanilor" verzi si uscate. Iata mai jos povestea experientei noastre din ultimele saptamani, deciziile pe care le-am luat si lucrurile pe care le-am gandit. Ca de obicei, ne-ar ajuta parerea dumneavoastra.
Articolul continuă mai jos
Pentru ca suntem obligati sa reflectam realitatea juridica sau economica din Romania, am continuat sa scriem articole si in timpul actualei campanii electorale. Numai ca, inainte sa pornim la drum, am stat si-am decis ca, pe toata perioada campaniei electorale: vom reflecta pareri ale unor oameni asupra unor probleme concrete care au legatura cu mediul economic, juridic sau de afaceri, vom reflecta schimbarile din legislatie si toate subiectele cu care v-am obisnuit deja, iar in plus, vom accepta opinii ale unor oameni care vor aborda subiecte politicul doar prin raportare la o problema concreta. Altfel spus, am refuzat sa publicam articole care contin doar pareri politice asupra unui subiect, ramanand doar la acele articole care vad subiectul din perspectiva juridica, economica sau civica.
Privind in urma, in vremuri precum actuala campanie electorala, singurul sentiment pe care il ai atunci cand scrii e ca-ti vine sa te tot duci. :) Sau sa scrii despre cer, trandafiri si baloane colorate. Pana cand iti dai seama ca trandafirii se regasesc in politica, iar baloanele ar putea fi si portocalii. Si asta da nastere la comentarii diverse, la injuraturi si acuzatii cum ca, de fapt, sustii o tabara sau alta.
Uneori ma gandesc la faptul ca ar trebui data o lege care sa le interzica politicienilor sa murdareasca o culoare. La fel, mi-as dori sa le interzicem sa ne murdareasca florile si simbolurile vietii, pentru ca ele devin, vrand-nevrand, simboluri ale unor gasti de oameni implicati in diferite scandaluri cu spectatori. Mi-as dori sa le interzicem sa ne foloseasca muzica, sa ne foloseasca spatiul de dinaintea ochilor pentru mesajele lor agresive si asa mai departe. De fapt, am si scris despre asta. Si am primit comentarii ca, de fapt, voalat, as da in cap unei tabere.
Dupa care imi dau seama ca, de fapt, politicienii sunt expresia fiecaruia dintre noi, atinsi pana in ultima fibra de cuvintele si actiunile lor, impinsi sa ne enervam si sa ne varsam focul pe oamenii de langa noi, pentru simplul motiv ca sunt, vremelnic si neimportant, in cealalta barca. Noi ii vrem acolo, noi ii votam, noi ne certam pentru ei. Clasa politica n-o sa dispara niciodata pentru ca noua ne pasa de ea. Si ne implicam. Si scriem pe siteuri si comentam la articole si vorbim urat, mai urat decat o facem in viata reala, cuprinsi de sentimentul ca a fi anonim e totuna cu a fi deasupra politetii si bunei cuviinte.
In vremuri ca acestea pe care le traim, impartialitatea e un mit. O publicatie online foarte citita, asa cum e AvocatNet.ro, devine mai degraba expresia propriilor cititori, decat expresia redactiei sale. Atunci cand accepti comentarii la articole, iti asumi un rol de moderator al opiniei oamenilor. Incerci sa elimini acele comentarii care incalca regulile editoriale stabilite deja, dar mai mult de atat nu poti face. Nu-i poti convinge pe oameni ca esti impartial atunci cand ei, uitandu-se la un perete, isi imagineaza ca-i alb pentru ca un partid vrea sa le transmita ceva. Nu-i poti convinge pe oameni ca le-ai sters comentariile pentru ca incalcau regulile, pentru ca ei vor crede ca le-ai sters din cauza opiniei politice pe care au sustinut-o.
Stiu ca e teorie pura ce vorbim, asa ca poate ar fi bine sa vorbim de exemple: "chioru", "antenescu", "tonta", "jigodiilor", "comentariu fara nicio legatura cu subiectul", "reclama", "popescu e un jegos", "neagu e blonda", "sunteti basisti", "sunteti uslasi", "baseste de aici", "plagiaza-ma in dos" si alte multe comentarii, nu au ce cauta intr-un spatiu public. Cu toate acestea, oamenii care le-au scris au revenit intotodeauna, scriind ca le-am cenzurat opinia si le-am sters creatiile de pe site. Si, aici, imi vine un alt gand in minte. Cred ca romanii, dupa ce ani de zile au invatat sa taca si sa asculte, au trecut acum la extrema cealalta. Si nu spun ca e rau. Spun doar ca uneori e bine sa lasi faptele sa vorbeasca, nu cuvintele. Iar internetul, din pacate, este un exponent al cuvintelor noastre, mai mult decat al propriilor noastre realizari.
AvocatNet.ro este un colt de internet apreciat de cititorii sai tocmai pentru ca se pastreaza decenta in comentarii si opinii. Din pacate, pentru pastrarea decentei, e nevoie sa moderam, sa stergem, sa intervenim in discutie. Altfel, s-ar intampla ca aici si aici si aici. Comentarii pe care ti-ar fi jena sa le citesti impreuna cu cineva. Comentarii in care nu regasesti decat ura si dihonie, de parca ar fi un concurs national de jignire.
In ultimele trei saptamani, am trecut cu totii prin cea mai agresiva campanie electorala din ultimii 20 de ani. In tot acest timp, noi, AvocatNet.ro, am incercat sa ramanem impartiali.
Am inceput sa intelegem ca reusim sa fim impartiali atunci cand, in fiecare zi, apareau pe fluxul de comentarii acuzatii mai mult sau mai putin obscene cum ca am sustine una sau alta dintre tabere. In fiecare zi, acuzatiile curgeau si dintr-o tabara si din cealalta. Am observat si venirea oamenilor care scriau multe comentarii de pe acelasi IP. Am presupus ca sunt familii si am continuat sa-i blocam ori de cate ori apareau. Comentariile lor bateau in ambele directii, semn ca enervasem sustinatorii ambelor tabere.
Din faptul ca oamenii au continuat sa ne citeasca, din faptul ca am primit zilnic acuzatii de la ambele tabere cum ca le-am fi dezavantajat, am inteles ca am reusit. Concluzia finala, insa, va apartine dumneavoastra.
Aveti nevoie de publicatii impartiale? Considerati ca AvocatNet.ro a reusit sa pastreze echilibrul reflectarii situatiei juridice / economice din Romania in aceste trei saptamani de campanie electorala? Considerati ca moderarea / stergerea unor comentarii sunt definitorii pentru mentinerea cadrului decent de discutie in articolele AvocatNet.ro? Cititi comentariile la articolele noastre?
Comentarii articol (98)