Aplicatia poate fi accesata pe websiteul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro, categoria Informatii publice, meniul Informatii privind agentii economici, submeniul Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA din prima pagina (click aici )
Odata cu OUG 125/2011 a fost instituita o noua obligatie pentru ANAF, aceea de a tine un registru al persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata. Insa, abia dupa 9 luni de la intrarea in vigoare a acestei OUG, registrul poate fi accesat de catre contribuabili.
Anularea din oficiu a codului de TVA. De la 1 iulie se aplica noi prevederi
Potrivit legislatiei in vigoare, organele fiscale au dreptul sa anuleze din oficiu inregistrarea in scopuri TVA a unei persoane impozabile, printre altele, in cazul in care aceasta nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de TVA, dar nu este in inactivitate/inactivitate temporara. Aceste prevederi se aplica numai in cazul persoanelor pentru care perioada fiscala este luna sau trimestrul.
Noile reglementari, cuprinse in OUG nr. 24/2012 care a modificat Codul fiscal, clarifica procedura si stabilesc ca, incepand cu decontul aferent lunii iulie 2012, in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica, organele fiscale ii anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA daca nu a depus niciun decont de taxa pentru 6 luni consecutive. Anularea se face din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa.
In cazul persoanelor care au perioada fiscala trimestrul, noile reglementari prevad ca, incepand cu decontul aferent trimestrului III al anului 2012, Fiscul le va anula inregistrarea in scopuri de TVA daca nu au depus niciun decont de taxa pentru doua trimestre calendaristice consecutive, iar anularea codului de TVA se va face din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa.
De asemenea, legislatia fiscala in vigoare mai permite organelor competente sa anuleze codul de TVA al unui contribuabil si in situatia in care in deconturile de TVA depuse pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/ prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare.
OUG nr. 24/2012 a clarificat si aceste prevederi, stabilind ca in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica, incepand cu decontul aferent lunii iulie 2012 organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane impozabile in scopuri de TVA daca in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare. Anularea codului de TVA se va face din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al saselea decont de taxa.
In ceea ce priveste contribuabilii cu trimestrul ca perioada fiscala, anularea inregistrarii in scopuri de TVA se face, incepand cu decontul aferent trimestrului III al anului 2012, daca in deconturile de taxa depuse pentru doua trimestre calendaristice consecutive nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare. Anularea codului de TVA va fi facuta din prima zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit termenul de depunere al celui de-al doilea decont de taxa.
Ce se intampla cu cei carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA?
Persoanele impozabile, pentru care autoritatea fiscala a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, nu vor avea dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor de bunuri/servicii, dar vor avea obligatia de plata a TVA, in situatia in care desfasoara activitati economice in perioada in care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA. De asemenea, nici beneficiarii care cumpara bunuri/servicii de la acesti contribuabili nu vor avea posibilitatea deducerii TVA, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.
De asemenea, contribuabilii al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu trebuie sa depuna o declaratie privind taxa colectata care trebuie platita pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate si/sau pentru achizitii de bunuri si/sau servicii pentru care sunt persoane obligate la plata taxei, efectuate in perioada in care persoana impozabila nu are un cod valabil de TVA.
Comentarii articol (7)