Autorizatia de construire sau desfiintare este singurul document care permite executarea lucrarilor de constructii si se emite la solicitarea proprietarului imobilului - teren si/sau constructii - ori la solicitarea detinatorului altui act care confera dreptul de construire sau de desfiintare.
O astfel de autorizatie este necesara pentru executarea lucrarilor de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora, existand prevederi speciale cu privire la lucrarile efectuate asupra constructiilor reprezentand monumente istorice. Autorizatia de construire este necesara si in cazul efectuarii de lucrari, amenajari si constructii cu caracter provizoriu necesare in vederea desfasurarii lucrarilor de baza, daca nu au fost autorizate odata cu acestea sau pentru executia lucrarilor de constructii cu caracter provizoriu: chioscuri, tonete, cabine, spatii de expunere situate pe caile si spatiile publice, corpuri si panouri de afisaj, firme si reclame.
In cele mai multe cazuri, autorizatiile de construire se emit de primarii municipiilor sau oraselor, pentru constructiile si lucrarile de orice fel din intravilanul si extravilanul acestora. Autorizatiile se elibereaza de primarul general al municipiului Bucuresti, cu avizul primarilor de sectoare pentru investitiile care se amplaseaza pe terenuri care depasesc limita administrativ-teritoriala a unui sector si pentru cele care se realizeaza in extravilan, precum si pentru lucrari la constructii reprezentand monumente istorice sau aflate in zona de protectie a unui monument istoric, cu avizul prealabil al Ministerului Culturii si Cultelor.
Prima etapa in obtinerea autorizatiei de construire solicitarea certificatului de urbanism.
Certificatul de urbanism este actul de informare prin care autoritatile fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii si stabilesc cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite, precum si lista cuprinzand avizele si acordurile legale, necesare in vederea autorizarii.
Certificatul de urbanism se emite de autoritatile abilitate sa autorizeze lucrarile de constructii, si se elibereaza solicitantului in termen de cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii. Este important de retinut faptul ca certificatul de urbanism nu confera dreptul de a executa lucrari de constructii.
Urmatoarea etapa in pregatirea documentatiei necesare pentru emiterea autorizatiei de construire este obtinerea avizelor si acordurilor indicate in certificatul de urbanism.
Ulterior se va intocmi proiectul tehnic pentru autorizatia de construire (PAC) si se va achita taxa de emitere a autorizatiei, precum si taxa timbru Ordinul Arhitectilor din Romania, urmand sa se finalizeze astfel documentatia necesara in vederea obtinerii autorizatiei de construire. Termenul maxim de emitere al autorizatiei de construire este de 30 de zile de la data depunerii cererii.
Odata eliberata, autorizatia de construire este valabila maxim 12 luni de la data emiterii, timp in care solicitantul este obligat sa inceapa lucrarile. In cazul in care acest termen de valabilitate se respecta si lucrarile sunt incepute la timp, autorizatia este valabila de la data inceperii lucrarilor si pana la expirarea termenului de executare prevazut in autorizatie. In schimb, neinceperea lucrarilor sau nefinalizarea acestora in termenele stabilite initial, conduce la pierderea valabilitatii autorizatiei si necesitatea emiterii uneia noi.
Dupa eliberarea autorizatiei de construire, se va realiza proiectul tehnic pentru executarea imobilului si se va anunta inceperea executiei imobilului la inspectoratul de stat pentru constructii si primarie.
Exista insa si anumite lucrari pentru care nu este necesara obtinerea autorizatiei de construire. Astfel, se pot executa fara autorizatie de construire lucrarile care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor si ale instalatiilor aferente sau aspectul arhitectural al acestora. Aceste lucrari includ reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate, reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei, reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit, zugraveli si vopsitorii interioare, zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor situate pe arterele principale de circulatie, reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati, reparatii si inlocuiri la pardoseli, reparatii si inlocuiri la finisaje interioare si exterioare - tencuieli, placaje, altele asemenea -, la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive, lucrari de intretinere la caile de comunicatie si la instalatiile aferente.