In Romania exista anual 2,35 de milioane de procese pe rol. Tot in Romania sunt astazi 1625 de mediatori activi. Si totusi, statul roman, in marinimia lui, obliga o parte dintre oamenii care vor sa-si caute dreptatea in instanta sa mearga la o sedinta de informare gratuita cu privire la beneficiile medierii. Altfel, fara acest drum, dreptatea mai asteapta.
Articolul continuă mai jos
Dupa ultimele infruntari din scena politica, imi propusesem sa las scrisul pentru alta data. Si sa scriu despre orice altceva decat subiectele zilei. Consider insa ca e important uneori sa spui lucrurilor pe nume, chiar daca acest fapt genereaza suparari si reactii vehemente din parte unor oameni. Astazi, vreau sa vorbim despre informarea obligatorie asupra medierii, un lucru despre care cred ca face un deserviciu major breslei mediatorilor, transformandu-i dintr-o breasla nobila si importanta in societate intr-o alta procedura birocratica obligatorie, similara stupidelor drumuri intre institutiile publice, incapabile sa imparta intre ele niste informatii computerizate.
Fara indoiala, medierea este un lucru bun in viata oricarei societati sanatoase. Prin mediere, se degreveaza instantele de judecata de multe dintre cauzele in care partile se pot intelege si pot salva cat se poate de mult din "relatia" lor comerciala, sociala, etc. Spun asta pentru ca sunt sigur ca vor aparea oameni care-mi vor reprosa ideea ca sunt frustrat sau nebun sau ca am vreo problema cu medierea ori mediatorii. N-am nici probleme, nici frustrari si nici alte lucruri cu mediatorii. Pur si simplu imi spun parerea intr-un mod argumentat, despre o procedura inutila care va incurca mai mult decat sa descurce procesul de justitie.
Prin Legea nr. 115/2012, care modifica legea medierii, se impune contribuabilului din Romania un nou pas obligatoriu pentru accesul la justitie: intalnirea cu un mediator (cititi mai multe despre noua obligatie a justitiabililor AICI). Ideea medierii e buna, insa aplicarea acesteia, cel putin in forma impusa de legea 115, e cel putin nepotrivita.
Inca un pas suplimentar pana la hotararea judecatoreasca. Mai intai, pentru ca procedura obligatorie se cheama "informare gratuita obligatorie". Cu alte cuvinte, partile trebuie sa mearga la biroul unui mediator, sa stea jos in fata omului in cauza si sa asculte cateva cuvinte despre beneficiile medierii. Apoi, mediatorul le va elibera o hartie prin care se atesta faptul ca partile au fost acolo. Si, cu acea hartie, respectivul va putea merge in instanta pentru a-si apara drepturile. Este inca discutabil in ce masura procedura informarii gratuite obligatorii asupra medierii este una prealabila accesului la justitie. Eu cred ca nu este o obligatie de indeplinit neaparat inainte de pornirea procesului, ci si dupa acest moment, dar sa nu divagam.
Face aceasta regula un serviciu breslei mediatorilor? Implementarea procedurii informarii gratuite obligatorii asupra medierii mi se mai pare nepotrivita si din alte motive. Cred ca face un deserviciu major breslei mediatorilor, pe care unii oamenii ii pot considera de acum inainte un fel de capuse impuse de stat procesului de justitie. Stiu, nu costa nimic informarea. Si totusi, timpul pe care trebuie sa ti-l asumi pentru a depasi aceasta procedura obligatorie, cum ar putea fi cuantificat? Nu e cumva la fel ca timpul stat pe la cozile de la Posta Romana sa cumperi timbre de 50 de bani? Aceasta realitatea va pune mediatorii in fata unei revolte deloc usor de ignorat din partea unor oameni. Si vor trebui sa ii faca fata.
Pot mediatorii sa gestioneze acest aflux de oameni? Chiar faptul ca o astfel de informare gratuita obligatorie se va desfasura la biroul mediatorilor implica un flux de cetateni trimisi in acele birouri care ar putea crea intarzieri ale proceselor pe rol fie si prin imposibilitatea fizica a mediatorului de a primi pe toata lumea. Nu de alta, dar anual, in Romania, potrivit Institutului National de Statistica, se deschid 2.351.000 de procese, din care probabil macar 1.500.000 daca nu mai multe sunt de genul celor carora li se va impune procedura informarii gratuite obligatorii asupra medierii. Cati mediatori sunt astazi in Romania? Daca eu stiu sa verific bine, tabloul mediatorilor facut public de Consiliul de Mediere spune ca sunt 1625 de mediatori activi in Romania. Poate, pana la finalul anului, vom ajunge la 2.000, cifra imensa. Cati justitiabili sunt obligati sa treaca pe la fiecare mediator, in acest caz, intr-un an calendaristic? Calculul e simplu: 1.500.000 / 2.000 = 750 de justitiabili. Adica 2 pe zi, daca toti mediatorii ar fi foarte cautati si daca toti ar lucra non-stop. Iar aceasta trecere nu e un moft, ci o obligatie legala.
Astept si alte pareri, constient ca nu detin adevarul absolut. Poate cineva sa imi explice de ce e informarea obligatorie gratuita asupra medierii o procedura buna pentru contribuabil? De ce nu se putea face altfel? Multumesc anticipat.
Comentarii articol (66)