Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 757, din 12 noiembrie 2012, dupa ce a fost adoptata, in 3 octombrie, de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 215 voturi "pentru", 3 "impotriva" si 17 abtineri.
Legea publicata astazi va intra in vigoare la 1 februarie 2014, data la care se va abroga Legea nr. 15/1986 privind Codul penal, republicata in Monitorul Oficial din 16 aprilie 1997 si la care va intra in vigoare si noul Cod Penal. Amintim ca, inca de la sfarsitul lunii septembrie, Ministerul Justitiei anunta ca la data mentionata vor intra in vigoare Noul Cod penal si Noul Cod de procedura penala, precum si alte acte normative din domeniu, dupa cum urmeaza:
- Legea pentru punerea in aplicare a Codului de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale;
- Legea privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal;
- Legea privind executarea pedepselor, masurilor educative si a altor masuri dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, neprivative de libertate;
- Legea privind organizarea si functionarea sistemului de probatiune.
Mai mult chiar, potrivit unei hotarari de Guvern publicate recent in Monitorul Oficial, intrarea in vigoare a noilor coduri ale sistemului judiciar presupune inclusiv organizarea procesului de adoptare a masurilor necesare in acest scop. Mai exact, conform actului normativ mentionat, una dintre aceste masuri a fost suplimentarea, cu 400, a numarului posturilor din instantele judecatoresti.
Legea de punere in aplicare a Codului Penal abroga zeci de legi si decrete si modifica sute de acte normative
Potrivit expunerii de motive a noului actului normativ, "exista, in prezent, aproximativ 300 de legi penale speciale sau extra-penale care contin dispozitii penale, cu numeroase suprapuneri de texte, cu abrogari implicite asupra carora planeaza incertitudinea, cu pedepse legale intre care exista diferente flagrante in pofida naturii similar a faptelor incriminate".
Astfel, arata initiatorul (Guvernul, n.r), pentru elaborarea legii au fost analizate toate dispozitiile penale cuprinse in legile special, urmarindu-se, in principal, urmatoarele aspecte:
- Aborgarea unor texte de incriminare din legislatia speciala, ca urmare a cuprinderii acestora in Partea speciala a noului Cod penal, ori pentru inlaturarea suprapunerii inutile a unor texte care protejeaza aceleasi valori sociale;
- Adaptarea pedepselor pentru infractiunile care raman in legislatia speciala potrivit logicii sanctionatorii a noului Cod penal;
- Actualizarea trimiterilor la normele din Partea speciala a Codului penal facute de textele din legislatia speciala;
- Dezincriminarea unor fapte prevazute in legislatia speciala si contraventionalizarea acestora acolo unde este cazul.
Legea pentru punerea in aplicare a Codului penal modifica si completeaza o serie de acte normative care cuprind dispozitii penale, fiind structurata in 4 titluri, dupa cum urmeaza:
Titlul I – Dispozitii privind aplicarea in timp a legii penale
Titlul II – Dispozitii privind modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale
Titlul III – Dispozitii referitoare la Codul penal;
Titlul IV – Dispozitii tranzitorii si finale.
De asemenea, prin Legea nr. 187/2012 se abroga foarte multe legi sau decrete, in timp ce sute de acte normative sunt modificate si completate. Dintre cele modificate, amintim:
- Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite;
- Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului;
- Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale;
- Legea contabilitatii nr. 82/1991;
- OG nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati;
- Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat;
- Legea educatiei nationale nr. 1/2011;
- Legea concurentei nr. 21/1996;
- Legea nr. 53/2003 – Codul muncii;
- Legea sindicatelor nr. 54/2003.
Potrivit prevederilor legale, in termen de 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial, Guvernul va supune Parlamentului spre adoptare urmatoarele:
- Proiectul de lege privind organizarea si functionarea sistemului de probatiune din Romania;
- Proiectul de lege privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
Propunerea legislativa a fost adoptata de prima camera sesizata, Senat, la 2 martie 2011 si adoptata de Camera Deputatilor, forul decizional, in 3 octombrie 2012.
Atentie! In fisierul atasat puteti consulta textul integral al legii, asa cum a fost supusa dezbaterii publice. Varianta finala din Monitorul Oficial urmeaza a fi publicata in sectiunea noastra de Legislatie.
Comentarii articol (2)