Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriAdica in directie inversa fata de Pamant, gasim adesea speranta, detasare ori cosmaruri. Dar asta tine de fiecare dintre noi. Astazi, insa, vorbim despre cer ca despre obiect al pasiunii astronomilor. Cu 102 ani in urma, in Bucuresti, se infiripa un vis. Astazi si aici, m-am gandit sa-ti amintesc de visul in cauza. Cine stie, poate ca vei privi cerul cu mai multa placere de acum inainte. Ce zici?
Articolul continuă mai jos
Odata, cu multi multi ani in urma, pe vremea cand oamenii priveau cu placere si in alte directii decat pamantul din fata propriilor picioare, mai multi oameni au demarat un proiect prin care romanii sa poata privi si intelege cerul asa cum n-o facusera niciodata. Vasile Anestin, scriitorul primului roman stiintifico-fantastic de la noi, "In anul 4000 sau o calatorie la Venus" (cartea poate fi citita si prin intermediul unei aplicatii de telefon mobil, accesibila aici) ste pionul central al dezvoltarii primului observator astronomic din Bucurestii inceputului de secol. Amiralul Urseanu, despre care vom vorbi mai jos, este omul caruia i se datoreaza organizarea marinei civile din Romania.
Istoria Observatorului astronomic începe în 1908 când Victor Anestin în coopteaza pe amiralul Urseanu în Societatea Astronomica Româna „Camille Flammarion”. Amiralul devine presedintele societatii astronomie a carei scop era înfiinaarea unui observator astronomic popular care sa serveasca la propagarea astronomiei în rândul maselor.
Amiralul Vasile Urseanu demareaza lucrarile de construire, prin eforturi financiare proprii, a unei cladiri din Bucuresti, pe bulevardul Coltei, actualul bulevard Lascar Cartagiu, despre care obisnuia sa spuna: “Mi-am construit casa în forma de yacht, având o cupola de observator, ca în acelasi timp, când fac observatii cu luneta, sa am senzatia ca plutesc pe mare.”
Observatorul amiralului a devenit un simbol al pasionatilor de astronomie, înfiintarea sa fiind salutata în publicatiile de la 1910. A fost dotat cu o luneta Zeiss de 150 mm diametru si distanta focala de 2,7 metri. Luneta era a treia ca marime din tara la data aceea.
La începutul activitaaii observatorului astronomic, ca observator particular (pâna în 1916), alaturi de amiralul Urseanu, au mai lucrat ca observatori, Victor Anestin - cunoscut popularizator al astronomiei în aara noastra, Rosetti-Balanescu ai alaii. Dupa moartea amiralului (1926), luneta a fost demontata ai depozitata în subsolul cladirii, astfel ca activitatea astronomica a grupului a încetat. Pe pagina Observatorului Astronomic poate fi citita povestea integrala a evolutiei sale, de la infiintare si pana astazi.
Dincolo de povestea observatorului, insa, m-am gandit sa prezint aici doua lucruri legate de acest edificiu si de astronomie in general.
In primul rand, un curs de astronomie, unul dintre putinele din Romania. Inscrierile se fac in luna octombrie 2012, iar cursul incepe in luna noiembrie 2012. Costul cursului este de 10 lei pentru fiecare sedinta la care participati. Detalii despre curs se pot accesa la aceasta pagina.
In al doilea rand, as vrea sa prezint o carte. Una dintre primele carti din ROmania dedicate popularizarii astronomiei. In 1913, Victor Anestin scria cartea "Cum sa inveti stelele". Ea poate fi accesata aici, fiind oferita spre citire prin amabilitatea Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
De ce prezint Observatorul?
Pentru ca, de-a lungul timpului ne-am obisnuit, la Avocatnet.ro, sa prezentam proiecte interesante, te rugam sa ne scrii daca stii de astfel de proiecte care ar putea duce imaginatia romanilor si in alte zone decat politica sau cancan-ul cotidian. E important sa prezentam astfel de proiecte tocmai pentru ca, in primul rand datorita lor, lumea devine mai larga, iar privirea noastra poate vedea mult mai departe decat gri-ul vremurilor actuale.
Weekend placut! in continuare.
Comentarii articol (13)