In noaptea de sambata spre duminica, ne vom da ceasurile inainte cu o ora, ora 03:00 devenind ora 04:00. Ceea ce inseamna ca vom trece la ora de vara, care este cu o ora in avans fata de Timpul Legal Roman.
Conform Observatorului Astronomic, ora de vara functioneaza pe teritoriul Romaniei intre ultima duminica a lunii martie si ultima duminica a lunii octombrie, in restul lunilor anului functionand Timpul Legal Roman.
Atentie! Expresia "se trece la ora de iarna" este folosita incorect, intrucat ora de iarna nu exista. "Vara avem ora de vara, iar in restul anului avem Timp Legal Roman", puncteaza Observatorul Astronomic.
Scurt istoric al orei de vara in Romania
In tara noastra, ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932 (intre 22 mai - 2 octombrie). Din 1933 si pana in 1940, cand s-a renuntat la acest obicei, ora de vara era introdusa in prima duminica din aprilie pana in prima duminica a lui octombrie.
Ulterior, intre anii 1941 si 1979 nu s-a mai folosit ora de vara.
Reintroducerea orei de vara s-a produs in 1979. Pana in 1996 (cu mici exceptii) ora de vara se introducea la sfarsitul lui martie pana la sfarsitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vara incepand cu ultima diminica din luna martie pana in ultima duminica din luna octombrie.
Stiati ca...
- Ideea orei de vara a aparut pentru prima oara in capul celebrului om de stiinta Benjamin Franklin, in anul 1784? Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. La inceput a crezut ca sunt lampile cu ulei ce se instalau pe strazile Parisului. Dar a observat ca Soarele tocmai rasarea la orizont. Ideea lui Franklin a fost preluata de catre William Willett, un constructor britanic. Si acesta a fost uimit cand, intr-o dimineata de vara, in jurul orei 6, chiar daca afara era lumina, toate obloanele caselor erau inchise. El a propus intr-un pamflet din 1907 sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie, si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie.
- Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie - 1 octombrie)? Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai - 16 octombrie). Alte tari care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denmarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania.
- Cea mai mare confuzie s-a creat in Statele Unite? Iar asta pentru ca fiecare stat avea propria regula de introducere a orei de vara, situatie ce s-a mentinut pana in 1966!
- In acest moment, 70 de tari au introdus ora de vara?
- Ora de vara nu este folosita in tarile de la Ecuator si de la tropicul Capricornului?
- Doua tari importante, Japonia si China, nu folosesc ora de vara?
(Sursa: Observatorul Astronomic)
Schimbarea orei nu modifica mersul trenurilor
Concret, CFR Calatori informeaza, pe site-ul propriu, ca trecerea la ora de vara nu modifica mersul trenurilor in vigoare. Trenurile de calatori vor pleca din statiile de formare dupa ora de iarna pana in noaptea de 29/30 martie 2014 ora 03.00 care devine ora 04.00. Dupa aceasta ora (04.00), trenurile vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, respectand ora oficiala de vara.
Astfel, un numar de 70 de trenuri, din care 8 trenuri internationale, 31 InterRegio si 31 Regio aflate in circulatie intre 03.01 si 04.00, vor ajunge la destinatie cu orarii modificate.
"Avand in vedere ca, si in tarile vecine, aceasta trecere se face in aceeasi zi de duminica, 30 martie 2014, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula dupa graficele din mersul de tren in vigoare", mai puncteaza CFR Calatori.
Cititi AICI mai multe informatii despre mersul trenurilor.
Comentarii articol (0)