La jumatatea lunii noiembrie, Ministerul Dezvoltarii si Turismului informa, pe pagina proprie de internet, ca pune la dispozitie varianta finala a Ghidului solicitantului pentru apelul de proiecte din cadrul subdomeniului 1.2 Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte (ce poate fi consultat AICI.). De asemenea, institutia anunta ca data de la care pot fi depuse cererile de finantare este 3 decembrie 2012.
Cine poate aplica si care va fi co-finantarea?
Potrivit MDRT, beneficiarii eligibili ai schemei de finantare sunt unitatile administrativ-teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale) – municipii resedinte de judet in calitate de reprezentanti ai asociatiilor de proprietari, precum si cele 6 sectoare ale Municipiului Bucuresti.
"Unitate administrativ-teritoriala (autoritate a administratiei publice locale, APL), la nivel de municipiu resedinta de judet, potrivit legii, sau sector al municipiului Bucuresti, definita conform Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in Ghidul solicitantului.
Alocarea financiara (FEDR + Buget de stat, reprezentand 60% din valoarea eligibila) pentru domeniul major de interventie 1.2 „Sprijinirea investitiilor in eficienta energetica a blocurilor de locuinte” pentru perioada 2007-2013 este de 182,40 milioane euro, fiind repartizata pe cele 8 regiuni de dezvoltare in mod egal. Astfel, conform Ghidului, alocarea financiara ce revine fiecarei regiuni este de 22,80 milioane euro (FEDR + Buget de stat, reprezentand 60% din valoarea eligibila).
"Implementarea masurilor privind eficienta energetica va trebui sa aiba ca rezultat o reducere de cel putin 40% a consumului de energie pentru incalzire si atingerea unui consum minim de energie pentru incalzire in functie de zonele climatice la nivel national", arata MDRT pe site-ul propriu.
Conform MDRT, sunt eligibile urmatoarele categorii de lucrari de reabilitare termica a blocului:
- Lucrari de reabilitare termica a anvelopei;
- Lucrari de reabilitare a sistemului de incalzire.
"Sunt vizate in special blocurile de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990 in care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse", precizeaza institutia, punctand ca peste 50% dintre familiile-proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie de maxim 500 Euro.
Potrivit Ghidului solicitantului, ratele de co-finantare ale autoritatilor publice locale si asociatiilor de proprietari vor fi modulate in functie de proportia in cladire a familiilor cu venituri reduse, dupa cum urmeaza:
- 30% contributia autoritatii publice locale si 10% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 de euro;
- 20% contributia autoritatii publice locale si 20% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro;
- 10% contributia autoritatii publice locale si 30% contributia asociatiei de proprietari, in conditiile in care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din cladire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 de euro.
Nota: Initial, termenul de la care putea fi depuse cereri de finantare era 15 noiembrie. Cu toate acestea, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional a anuntat, in noiembrie, ca acest termen nu mai este valabil, intrucat documentele conexe, necesare solicitantilor in vederea depunerii cererilor de finantare, nu au fost publicate pana la data de 14 noiembrie in Monitorul Oficial. Drept urmare, institutia a decis ca noul termen sa fie 3 decembrie.
Comentarii articol (7)