Sectia pentru procurori a CSM a avizat negativ, in 22 noiembrie, numirea lui Ioan Irimie si a lui Tiberiu Nitu la conducerea DNA, respectiv in functia de procuror general, ambii inregistrand cinci voturi "impotriva" si unul favorabil. Motivele avizarii negative a celor 2 au fost detaliate de Sectia pentru procurori a CSM in Hotararile nr. 422 si 423 din 22 noiembrie, documentele fiind transmise presei, precum si Ministerului Justitiei in 3 decembrie.
Ioan Irimie nu cunoaste institutiile UE si a dat raspunsuri eronate
Conform Hotararii nr. 422, Sectia pentru procurori a CSM a avizat negativ numirea lui Ioan Irimie in functia de procuror sef al DNA deoarece acesta nu cunoaste institutiile Uniunii Europene, facand confuzie intre institutii sub aspect organizatoric, cat si din punct de vedere al atributiilor si al relatiilor cu alte organizatii sau institutii nationale ori europene.
"In acest sens, se retine confundarea Consiliului Europei cu Comisia Europeana, respectiv a evaluarilor la care Romania este supusa in cadrul mecanismului instituit de Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) cu mecanismul de Cooperare si verificare (MCV), respectiv evaluarile la care Romania este supusa de catre Comisia Europeana", se arata in documentul mentionat.
In plus, CSM arata ca Ioan Irimie nu cunoaste suficient realitatile institutionale ale DNA si dovedeste "o lipsa de viziune manageriala privind organizarea si eficientizarea DNA". Mai mult decat atat, CSM aminteste de lipsa de performanta a lui Irimie in perioada exercitarii functiei de procuror sef al Serviciului Teritorial Cluj.
"Procurorul general al Parchetului National Anticoruptie a solicitat revocarea domnului Ioan Irimie din functia de procuror sef al Serviciului Teritorial Cluj din cadrul parchetului National Anticoruptie, motivat de lipsa de performanta a Serviciului Teritorial Clujm aspect pe care domnul procuror nu a inteles sa il conteste prin modalitatile prevazute de lege, preferand sa isi depuna demisia", puncteaza Sectia pentru procurori din cadrul CSM.
Totodata, sursa citata mentioneaza si faptul ca, in timpul interviului, Irimie a furnizat raspunsuri partiale, uneori eronate, si a dovedit o capacitate scazuta de adaptare la conditiile interviului.
Nitu a oferit raspunsuri vagi si nu cunoaste activitatea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa ICCJ
In Hotararea nr. 423, cea in care CSM motiveaza avizul negativ dat procurorului Tiberiu Nitu, se arata ca acesta din urma nu intruneste conditiile si exigentele necesare functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Astfel, din desfasurarea interviului, CSM a sesizat un autocontrol scazut, irascibilitate, o rezistenta scazuta la stres, precum si o spontaneitate redusa. Mai mult decat atat, in hotararare se arata ca Tiberiu Nitu a refuzat sa raspunda anumitor intrebari relevante pentru conturarea profilului de candidat si a disponibilitatii la efort, precum lamurirea unor aspecte privind experienta profesionala.
De asemenea, din perspectiva functiei pentru care a candidat, Nitu a oferit raspunsuri vagi, fara a avea idei de punere in practica a unor strategii concrete. In plus, candidatul nu cunoaste suficient activitatea concreta a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa ICCJ. "De exemplu, nu cunoaste gradul de incarcatura al dosarelor la nivelul Parchetului de pe langa ICCJ si nici gradul de recuperare a prejudiciilor", puncteaza Sectia pentru procurori.
In ceea ce priveste perioada in care candidatul a coordonat Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului ICCJ, avand functia de prim adjunct al procurorului general, CSM constata lipsa de performanta si neimplicare in exercitarea atributiilor manageriale. Totodata, sursa citata arata ca "in perioada in care Tiberiu Nitu a indelinit aceasta functie, la aceasta sectie nu s-a inregistrat niciun dosar finalizat prin rechizitoriu in materia conflictului de interese, coruptiei sau evaziunii fiscale, domenii considerate prioritar majore ale Ministerului Public".
Care e procedura de numire in functii?
Selectia procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de numire in functiile de procuror general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie s-a desfasurat in perioada 17 septembrie-25 octombrie, in concurs inscriindu-se 11 candidati.
Dintre acestia, Mona Pivniceru, ministrul Justitiei, a formulat propunerile de numire in functii: Tiberiu Mihai Nitu in functia de procuror general al Parchetului de pe langa ICCJ si pe Ioan Irimie in functia de procuror sef al DNA.
Potrivit dispozitiilor Legii nr. 303/2004, propunerile ministrului Justitiei sunt transmise, ulterior, spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii, iar numirea in functie se va face de Presedintele Romaniei.
Textele integrale ale celor 2 Hotarari CSM va sunt prezentate in fisierele atasate.
Comentarii articol (0)