Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriInfiintezi o companie, convingi mai multi prieteni sa ti se alature. Trece un an, trec doi. Aveti succes. Apoi, incet-incet, lucrurile incep sa mearga prost si nu te prinzi de ce. Piata e in continuare acolo, chiar daca e mai complicata, oamenii sunt aceiasi, iar visurile voastre n-au palit de tot. Ce sa fie, ce sa fie? Pentru o salvare usoara, incearca Principiul lui Peter. E un punct interesant de plecare.
Articolul continuă mai jos
Pe scurt, intr-o companie oamenii sunt promovati pana la nivelul la care devin incompetenti. Altfel spus, sa zicem ca esti un om genial in marketing sau un redactor genial. Cu timpul, promovarea s-ar putea sa te aduca intr-o functie de management, unde sa nu mai reusesti sa te descurci la fel de bine ca in pozitiile anterioare. De ce? Pentru ca esti om si ai limite. Pentru ca, adesea, intr-o companie, treburile administrative sunt al dracului de greu de gestionat, spre deosebire de chestia aia palpabila pe care o faceai tu inainte. Stii sentimentul ca mergi seara acasa si stii ca astazi ai facut aia si aia si cealalta? Eh, cand faci management, mergi adesea cu desaga goala. Intalniri, task-uri abstracte, urmarirea unor indicatori de performanta si asa mai departe. Toate astea sunt departe de a-ti parea lucruri palpabile. Si atunci intervine frustrarea, nerabdarea si greselile. Cu alte cuvinte, intervin realitatile incompetentei.
Nimeni nu investeste / discuta despre achizitii cu incompetenti
Am aflat de principiul asta acum multi ani si am incercat sa-l respect cat se poate de mult. Inclusiv cu privire la propria mea persoana si propriile-mi competente. Dincolo de ideea ca vrei sa fii mai bun in ce faci, respectarea Principiului lui Peter are niste implicatii importante in viitorul companiei pe care incerci sa o cresti. In primul rand, pentru ca nimeni nu vrea sa discute in viitor cu un manager care o fi fost bun ca functie de baza (programator, redactor, avocat etc), dar e incompetent ca manager. Si cu cat compania e condusa mai mult de un manager care si-a atins nivelul de incompetenta, cu atat afacerile au sanse din ce in ce mai mari sa mearga in jos si nu in sus.
Reguli pentru promovarea oamenilor
Acelasi lucru se intampla si cu oamenii din companie. Daca sunt buni in ceea ce fac, incearca sa le gasesti un loc in care sa continue, la un nivel superior, lucrul la care sunt buni. Altfel, daca decizia e sa promoveze pe functii care nu au legatura cu ocupatia la care sunt buni, discutati si incercati sa gasiti o perioada-test in care se poate vedea cat de competent este omul in cauza in functia cea noua. Important, competenta nu se masoara dupa ochi frumosi, ci dupa criterii bine stabilite de performanta a postului in cauza. Daca nu exista criterii, inseamna ca tu, ca manager, ar trebui sa-ti pui problema daca nu cumva ti-ai atins nivelul de incompetenta.
Comentarii articol (6)