Sa consideram ca o familie cere de la banca X un credit pentru a-si cumpara o locuinta de 40.000 de euro. Conform noilor prevederi, trebuie sa depuna un avans de 25 la suta (40.000 x 25% = 10.000 euro), comparativ cu 15 la suta in trecut (adica 8.000 euro). Pentru suma imprumutata trebuie sa aduca garantii acoperitoare de 30.000 x 133% = 39.900 euro. Nu este usor pentru o familie de tineri casatoriti sa poata depune asemenea garantii. Solicitantii creditului trebuie sa gireze o data cu casa pe care si-o vor cumpara si a doua oara cu alte bunuri mobile si imobile, dar care sa reprezinte garantii solide si cu un indice de lichiditate mare pentru banca creditoare. Daca avea aceasta bunastare, probabil ca "celula societatii" abia formata nu mai trebuia sa se imprumute la banca pentru a-si lua o locuinta. Tinerii vor apela, in aceasta situatie, la ajutorul parintilor, prietenilor apropiati etc. pentru a ajunge la garantia maxima impusa de noile norme ale BNR. Daca, totusi, eroii nostri reusesc sa treaca si prin aceste furci caudine, ajung la ultimul obstacol. Gradul de indatorare al familiei solicitante de credit ipotecar a scazut de la 50 la suta la 40 la suta din venitul mediu net obtinut intr-o luna de aceasta. Mai exact, suma tuturor ratelor pe care le au de platit tinerii (indiferent la ce banca si pentru ce au luat creditul) nu trebuie sa fie mai mare de 40 la suta din banii ramasi la dispozitia lor dupa ce si-au platit datoriile curente: intretinere, chirii, abonamente etc.
BNR pregateste "o surpriza" si bancilor comerciale
"Bancile comerciale urmaresc profitul, iar pentru asta sunt gata sa scoata bani si din piatra seaca. BNR urmareste stabilitatea interna a preturilor si pe cea financiara. Din acest punct de vedere, cresterea creditului in valuta la peste doua treimi din totalul imprumuturilor acordate nu mai este un lucru cu care sa glumim", a spus Mugur Isarescu intr-un interviu acordat Mediafax. Ingrijorat de acest dezechilibru financiar (dintre economisirea in lei si indatorarea in valuta) Consiliul de Administratie al BNR urmareste adoptarea unor masuri prudentiale, una dintre variante putand fi chiar plafonarea soldului de finantare in valuta la 250 la suta din fondul propriu al bancilor. Mai exact, daca soldul este de 1 milion de euro, banca va putea acorda credite pana cand valoarea lor insumata ajunge la 2,5 milioane de euro. In prezent, bancile au dat imprumuturi care, adunate, sunt de cinci-opt ori mai mari decat acest fond propriu. Pentru a respecta noile prevederi, ele vor fi obligate sa-si majoreze capitalul social si sa adopte unele masuri in asa fel, incat creditele sa fie returnate inainte de termen. Daca se va adopta aceasta masura, vor suferi mai mult bancile care au reprezentanta-mama in strainatate si mai putin cele cu capital integral romanesc. Pe de alta parte, daca se va mari rezerva minima obligatorie pentru creditele in valuta de la 30 la 40 la suta, raportul de afectare se inverseaza. Consultantul financiar bancar Bogdan Baltazar i-a atras atentia guvernatorului BNR, in preziua anuntarii declansarii luptei impotriva inflatiei, asupra gradului prea mare de blocare in depozit la banca centrala a resurselor bancilor comerciale. Mugur Isarescu facea referire atunci, intr-o discutie restransa, ca mai sunt posibile sapte trepte de crestere. "Sper ca nu o sa majorati procentul rezervelor minime obligatorii, ci o sa-l scadeti. Este bine sa ne uitam la tarile din jurul nostru - Ungaria, Cehia - la care acesta este de 1,5 la suta, si nu la Zimbabwe, unde este de suta la suta", ar fi spus atunci Bogdan Baltazar. Oricum, situatia este destul de complicata si BNR se afla intre ciocan si nicovala. Mugur Isarescu a spus ca nu urmareste "omorarea creditului in valuta", iar purtatorul sau de cuvant, Mugur Stef, ne-a asigurat ca nu se va lua nici o masura pana ce guvernatorul BNR nu se va consulta cu Asociatia Romana a Bancilor. Intalnirea va avea loc in aceasta saptamana si presedintilor de banca li s-a cerut sa nu mai dea nici o declaratie pana atunci, ceea ce ei au si facut, refuzand politicos dialogul cu presa. Se anunta o sedinta interesanta, mai ales ca unii analisti economici nu cred ca vor urma masuri prea dure, ei crezand ca Mugur Isarescu "doreste doar sa arate pisica bancilor", pentru a le mai tempera putin avantul de creditare in valuta.
Populatia a reactionat la informatii false
La auzul ca sunt probleme in ceea ce priveste creditele, mai multe persoane au luat cu asalt magazinele de electrocasnice, in acest weekend, in dorinta de a beneficia pe ultima suta de metri de credite luate cu buletinul. Acest fenomen s-a petrecut din cauza unei informari incorecte a cetatenilor.
Comentarii articol (0)